Chroni przed zapychaniem żył, obniża cukier. Dlaczego powinniśmy jeść curry?

Curry to przyprawa, a właściwie mieszanka przypraw, o wyjątkowym aromacie. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że poza wyjątkowym smakiem słynie ona z licznych prozdrowotnych właściwości. Jaki wpływ na organizm wykazuje ten składnik i kto szczególnie powinien po niego sięgać?

Regularne spożywanie curry obniża poziom cukru we krwi, zwalcza bakterie i wirusy, a także korzystnie wpływa na kości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Curry to mieszanka przypraw o charakterystycznej pomarańczowej lub czerwonej barwie, wywodząca się z kuchni indyjskiej. Obecnie cieszy się ona popularnością na całym świecie i od wielu lat gości również w polskich kuchniach. Trudno się temu dziwić, w końcu jest niezwykle smaczna, aromatyczna i bardzo uniwersalna.

Sprawdź także: Jeśli możesz, dodawaj go codziennie do kawy. Picie napoju chroni przed zawałem i udarem 

Jej dodatkowym atutem jest wysoka zawartość substancji odżywczych, które wykazują korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jakimi właściwościami prozdrowotnymi może poszczycić się curry i jak wykorzystać ją w swoich potrawach? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Curry - wartości odżywcze  

Ile kalorii i jakie witaminy i minerały kryje w sobie curry? Wartości odżywcze w 100 g tej przyprawy kształtują się następująco:  

  • Wartość energetyczna: 325 kcal; 
  • Białko: 14,3 g; 
  • Tłuszcze: 14 g; 
  • Węglowodany: 55,83 g; 

 

  • Witamina B1: 0,176 mg; 
  • Witamina B2: 0,200 mg; 
  • Witamina B3: 3,260 mg; 
  • Witamina B6: 0,105 mg; 
  • Witamina B9: 56,0 µg; 
  • Witamina E: 25,24 mg; 
  • Witamina A: 1,0 µg; 
  • Witamina C: 0,7 mg; 

 

  • Potas: 1 170 mg; 
  • Fosfor: 367 mg; 
  • Wapń: 525 mg; 
  • Cynk: 4,7 mg; 
  • Magnez: 255 mg; 
  • Miedź: 1,2 mg; 
  • Selen: 40,3 µg; 
  • Żelazo: 19,1 mg. 

Zobacz: Kokosowe curry z kurczakiem, brokułami i cukinią

Curry - właściwości prozdrowotne 

Jakie działanie na organizm wykazuje curry? Właściwości prozdrowotne tej przyprawy są naprawdę liczne. Według doniesień naukowych jej regularne spożywanie obniża poziom cukru we krwi, zwalcza bakterie i wirusy, a także korzystnie wpływa na kości, przyspieszając ich mineralizację oraz regenerację po pęknięciach i złamaniach.

Nie sposób nie wspomnieć również o jej potencjale przeciwnowotworowym, zwłaszcza w przypadku raka prostaty. Co więcej, obecne w niej związki redukują ciśnienie tętnicze, poprawiają profil lipidowy, wspomagają leczenie anemii oraz wykazują silne własności neuroprotekcyjne i przeciwzapalne.  

Kto powinien jeść curry 

Zdecydowanie osoby na diecie redukcyjnej. Okazuje się, że substancje obecne w tej przyprawie usprawniają proces odchudzania. Chili i imbir, na przykład, przyspieszają metabolizm, z kolei kolendra, pieprz i gorczyca regulują procesy trawienne. Wdrożenie curry do jadłospisu polecane jest także osobom pragnącym zwiększyć swoją sprawność umysłową oraz tym, które chcą wzmocnić swoją odporność i uchronić się przed infekcjami 

Curry - przeciwwskazania  

Kto powinien wykluczyć ze swojego jadłospisu curry? Przeciwwskazania do stosowania tej przyprawy nie są zbyt liczne, jednak warto wziąć je pod uwagę przed jej wdrożeniem do swojego menu. W czołówce listy znajduje się alergia lub nadwrażliwość na jakiekolwiek zawarte w niej komponenty.

Ponadto nie jest ona wskazana dla osób przyjmujących leki rozrzedzające krew oraz tych zmagających się z kamicą pęcherzyka żółciowego. Dużą ostrożność przy jej spożywaniu powinny zachować również osoby borykające się z chorobą wrzodową żołądka 

Jak stosować curry w celach leczniczych? 

Jak stosować curry, żeby móc w pełni skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości? Doskonałym pomysłem jest dodawanie jej do koktajli. Jeśli masz ochotę na słodką przekąskę, możesz zmiksować ją z bananem, pomarańczą, kiwi, gruszką, jogurtem naturalnym oraz odrobiną miodu lub syropu klonowego. Preferujesz bardziej wytrawną wersję? Zatem połącz ją z marchewką, natką pietruszki i awokado. Pamiętaj, że świetnie komponuje się ona z większością warzyw i owoców, dlatego możesz tworzyć swoje własne przepisy, które nie tylko korzystnie wpłyną na twoje zdrowie, ale również rozpieszczą twoje kubki smakowe.

Jak zrobić curry w domu? 

Kupując przyprawę curry w sklepie, nie masz pewności, czy produkt, który właśnie wrzuciłeś do koszyka, jest smaczny i aromatyczny. Wiele produktów, które można nabyć w hipermarketach, raczej nie zachwyca swoją jakością - niektóre z nich wzbogacane są o chemiczne dodatki, w tym barwniki, aromaty i konserwanty. To właśnie dlatego najlepiej stworzyć taką mieszankę w zaciszu własnej kuchni.

Jak zrobić curry w domu? Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Pamiętaj jednak, że nie ma jednej oficjalnej receptury, ponieważ kompozycje przypraw mogą się od siebie różnić. Do składników, które warto w niej uwzględnić, należy m.in. kurkuma, pieprz, imbir oraz kmin rzymski. Ponadto możesz sięgnąć po kozieradkę, cynamon, chili, gorczycę, kolendrę, kminek, gałkę muszkatołową, czosnek, kardamon oraz sól. Gdy już wybierzesz wszystkie komponenty i ustalisz ich proporcje, wystarczy je zmielić i wymieszać, a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

Curry - zastosowanie w kuchni  

Do jakich potraw można dodawać curry? Zastosowanie w kuchni tej przyprawy nie ogranicza się jedynie do dań azjatyckich. Możesz przyprawiać nią niemal wszystko, włączając w rozmaite zupy, omlety, mięsa, ryby, makarony czy sałatki. Szukasz ciekawych pomysłów na specjały z jej dodatkiem? Poniżej znajdziesz dwie propozycje, które z pewnością przypadną ci do gustu:

Kurczak z curry 

Kurczak z curry to absolutny klasyk, jeśli chodzi o dania z zastosowaniem tej przyprawy. Nie dość, że jest on niezwykle smaczny i aromatyczny, to jeszcze bardzo prosty w przygotowaniu. Do jego przyrządzenia potrzebujesz przyprawy curry, piersi z kurczaka, cebuli, liści laurowych, ziemniaków, czosnku, koncentratu pomidorowego, mleczka kokosowego oraz bulionu.

Wsyp na patelnię curry wraz z liśćmi laurowymi i praż je na sucho przez około minutę. W następnym kroku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną cebulę, bulion oraz kawałki kurczaka i kontynuuj obróbkę termiczną przez trzy minuty. Po upływie tego czasu dolej koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe oraz pozostałą porcję bulionu. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 20 minut. Gotową potrawę dopraw solą i pieprzem wedle uznania.  

Kurczak curry

 Kurczak curry Zobacz przepis

Kurczak curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Krewetki z curry  

Masz ochotę na oryginalne orientalne danie? W takim razie postaw na ryż z krewetkami! Poza ryżem, przyprawą curry i owocami morza musisz zaopatrzyć się w oliwę z oliwek, bulion, cebulę, papryczkę chili, zieloną i żółtą paprykę oraz czosnek i szczypiorek. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim poszatkowaną cebulę. Wsyp suchy ryż wraz z przyprawą curry i delikatnie podsmaż, a następnie wlej bulion i gotuj całość pod przykryciem do momentu, aż płyn się wchłonie.

Dolej kolejną porcję bulionu, wsyp nieco soli i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne 15 minut. Na oddzielnej patelni podsmaż posiekaną papryczkę chili i czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj do nich krewetki i smaż wszystko przez pięć minut. Oprósz składniki solą i pieprzem, po czym połącz je z ryżem i delikatnie wymieszaj. Gotową potrawę posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! 

Curry z krewetkami

 Curry z krewetkami Zobacz przepis

Curry z krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Więcej przepisów na dania z curry znajdziesz poniżej:

1. Curry z dorszem

 Curry z dorszem Zobacz przepis

Curry z dorszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kurczak w curry z rodzynkami

 Kurczak w curry z rodzynkami Zobacz przepis

Kurczak z curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Curry z kurczakiem

 Curry z kurczakiem Zobacz przepis

Curry z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Curry z kurczaka

 Curry z kurczaka Zobacz przepis

Curry z kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Curry z cukinią

 Curry z cukinią Zobacz przepis

Curry z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »

"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 22

60 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wiosenna zupa cytrynowa, ryba z sosem maślanym, biszkopt

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku autorskiego programu "Ewa gotuje", zaprezentuje widzom pomysł na znakomity, dwudaniowy obiad oraz...

0