Ciasta z cukinią

Dodatek cukinii do słodkich wypieków może wydawać się zaskakujący, ale gwarantujemy, że to znakomity pomysł. Ciasta dzięki temu warzywu nie tylko są zdrowsze, ale bardziej wilgotne i kremowe!

Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.

W Polsce dostaniemy cukinie średnie, duże oraz wspomniane wyżej kabaczki. Znajdziemy je w kolorze ciemnozielonym, jasnozielonym, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych cukinii musimy koniecznie zdjąć skórę i najlepiej wydrążyć gniazda nasienne. Z mniejszych - niekoniecznie.

We Włoszech, czyli w kraju, gdzie o cukinii wiedzą wszystko, znajdziemy także cukinie w wersji mini, o grubości, mniej więcej, palca. Te jada się na surowo, w całości, jako przekąskę bądź w plasterkach, dodając do sałatek. Jeśli mamy własny ogródek - to koniecznie spróbujmy małych cukinii!

Dlaczego warto sięgać po cukinię? Przede wszystkim jest to warzywo wyjątkowo niskokaloryczne - 100 g to jedynie 15 kcal - oraz lekkostrawne. Obfituje w witaminy A, C, K, PP, B1 i beta-karoten. Zawiera magnez, żelazo i potas. Co ciekawe, jest to jedno z pierwszych warzyw, które podajemy niemowlakom.

Nie każdy wie, że z cukinii można zrobić frytki, chipsy, spaghetti, zupę, sałatki oraz, co najbardziej zaskakujące ciasta! Nasi użytkownicy na tym ostatnim znają się, jak mało kto. Sprawdźcie najlepsze przepisy na słodkości z dodatkiem tego wspaniałego warzywa.

1. W-Z z cukinii

Fot. Facet_w_kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Cytrynowe ciasto z cukinią

Fot. dragonik7 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Czekoladowe ciasto z cukinią

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Reklama

 

4. Ciasto z cukinią - łatwe i pyszne

Fot.UwagaBabciaEwa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Babka z cukinii

Fot. NaTalerzuAgnes na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Brownie z cukinii

Fot. kulinarneprzygody na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pieczarki faszerowane

Idealna przekąska, która sprawdzi się, na każdej imprezie? Pieczarki faszerow...

Odsłon: 108

60 min
0
Dania główne Cordon Blue

Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim....

Odsłon: 14712

60 min
40
15 min
1
Desery Ciasto palma

Rewelacyjne połączenie kruchego, kakaowego ciasta z kremową masą kokosową. Je...

Odsłon: 4453

60 min
6
>60 min
0
>60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Czy ziemniaki są tuczące?

Ziemniaki w różnym wydaniu, nie tylko jako dodatek do mięsa, goszczą w naszym menu. Często serwujemy je w postaci smażonej lub z kalorycznymi dodat...

0
Informacje Mrożona kawa z Tik-Toka. Idealny napój na upały

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy, ale w gorące dni masz ochotę na coś zimnego? Idealnym rozwiązaniem będzie kultowa mrożona kawa z Tik-Toka. Pysz...

0
Informacje Wspólne posiłki: wybieramy stół dla rodziny, dla pary i dla singla

Zwyczajne śniadanie zjedzone przed wyjściem do pracy, niedzielny obiad w szerszym gronie rodzinnym, wieczór z planszówkami z przyjaciółmi, impreza...

0
Informacje Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Rzodkiewkę najczęściej jadamy solo, posypaną odrobiną soli. Często też stanowi dodatek do twarożku czy różnych sałatek – to dzięki niej potrawy na...

2