Ciasta z cukinią

Dodatek cukinii do słodkich wypieków może wydawać się zaskakujący, ale gwarantujemy, że to znakomity pomysł. Ciasta dzięki temu warzywu nie tylko są zdrowsze, ale bardziej wilgotne i kremowe!

Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.

W Polsce dostaniemy cukinie średnie, duże oraz wspomniane wyżej kabaczki. Znajdziemy je w kolorze ciemnozielonym, jasnozielonym, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych cukinii musimy koniecznie zdjąć skórę i najlepiej wydrążyć gniazda nasienne. Z mniejszych - niekoniecznie.

We Włoszech, czyli w kraju, gdzie o cukinii wiedzą wszystko, znajdziemy także cukinie w wersji mini, o grubości, mniej więcej, palca. Te jada się na surowo, w całości, jako przekąskę bądź w plasterkach, dodając do sałatek. Jeśli mamy własny ogródek - to koniecznie spróbujmy małych cukinii!

Dlaczego warto sięgać po cukinię? Przede wszystkim jest to warzywo wyjątkowo niskokaloryczne - 100 g to jedynie 15 kcal - oraz lekkostrawne. Obfituje w witaminy A, C, K, PP, B1 i beta-karoten. Zawiera magnez, żelazo i potas. Co ciekawe, jest to jedno z pierwszych warzyw, które podajemy niemowlakom.

Nie każdy wie, że z cukinii można zrobić frytki, chipsy, spaghetti, zupę, sałatki oraz, co najbardziej zaskakujące ciasta! Nasi użytkownicy na tym ostatnim znają się, jak mało kto. Sprawdźcie najlepsze przepisy na słodkości z dodatkiem tego wspaniałego warzywa.

1. W-Z z cukinii

Fot. Facet_w_kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Cytrynowe ciasto z cukinią

Fot. dragonik7 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Czekoladowe ciasto z cukinią

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Reklama

 

4. Ciasto z cukinią - łatwe i pyszne

Fot.UwagaBabciaEwa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Babka z cukinii

Fot. NaTalerzuAgnes na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Brownie z cukinii

Fot. kulinarneprzygody na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z paluszkami surimi

Prosty przepis na pyszną i szybką sałatkę z paluszkami surimi. Świetna propoz...

Odsłon: 22684

15 min
13
Desery Precle na kefirze

To ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne do formowania, elastyczne i nie pot...

Odsłon: 2583

30 min
23
>60 min
33
Desery Ciasto na kefirze z owocami

Łatwe, puszyste, no i bardzo smaczne. To ciasto ma same zalety. A co do owocó...

Odsłon: 7035

>60 min
9
Desery Torcik na kefirze

Czekoladowy, łatwy i bardzo smaczny torcik. Polecam

Odsłon: 4545

>60 min
17
Desery Ciasto z truskawkami na kefirze

Witam serdecznie, dzisiaj chciałbym się podzielić przepisem na pyszne i wyjąt...

Odsłon: 4074

>60 min
205

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Wideo Pyszne i lekkie placuszki owsiane z owocami

Takie placuszki to świetne śniadanie lub przekąska w ciągu dnia. Płatki owsiane i owoce dodają wartości odżywczych daniu, dlatego nie miej wyrzutów...

0
Wideo Kiszonka warzywna krok po kroku

Kiszonka warzywna to świetny sposób na dostarczenie organizmowi wielu witamin i minerałów. Można po nią sięgać również wiosną, np. kisząc rzodkiewk...

0