Dania jednogarnkowe

Hasło cukinia marynowana brzmi dla ciebie co najmniej egzotycznie? Nie wiesz, jak się za nią zabrać i co przygotować? Jeśli uwielbiasz warzywa w zalewie, przeczytaj nasz obszerny poradnik, który pozwoli ci samodzielnie przygotować zdrowe i wyjątkowo smaczne przetwory z cukinii na zimę.

Jakie przetwory można zrobić z cukinii? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Robienie przetworów z przeróżnych warzyw i owoców to bardzo dawna i ponadczasowa tradycja. Zapewne wielu ludziom szafki pełne weków kojarzą się głównie z babciną spiżarką, ale proces ich wytwarzania jest tak łatwy i przyjemny, że z zadaniem tym poradzi sobie nawet największy laik kulinarny. Prosta potrawa, jaką jest cukinia w occie, nie wymaga ani wielu składników, ani wielu skomplikowanych czynności, a pozwoli ci stworzyć wartościową przekąskę o niecodziennym smaku. Przedstawimy ci kilka ciekawych przykładów tego, w jaki sposób można i warto przetworzyć to zdrowe warzywo. Poznaj przepisy na najlepsze przetwory z cukinii.

Sprawdź także: Oto, co można zrobić ze skórek ogórka. Teraz już nie będziesz ich wyrzucać

Cukinia - bliska kuzynka dyni

Kabaczek jest cenioną na całym świecie jarzyną, będącą odmianą znanych nam dobrze warzyw dyniowatych. Nie zawiera dużych pestek, a jego skórka kroi się z łatwością i nie wymaga wcześniejszej obróbki cieplnej ani usuwania. Pamiętajmy, że to warzywo spożywa się w całości, po usunięciu jedynie twardego i niejadalnego ogonka. To właśnie pod skórką cukinia ukrywa najwięcej smaku i wartościowych składników odżywczych.

Cukinie zawierają ważne dla ciebie witaminy C, B1 i B3, które dbają o układ nerwowy, wspomagają regenerację, działają stymulująco na odporność, ale też biorą udział w budowaniu kości, zębów, mięśni i całego układu krwionośnego. W połączeniu z obecnym w tym warzywie karotenem zapewniają też zdrowy i młody wygląd.

Cukinia to jarzyna o bardzo małej kaloryczności, dlatego tak chętnie stosuje się ją w dietach odchudzających oraz poleca jako nietuczącą przekąskę, na którą można sobie pozwolić pomiędzy posiłkami. Warzywo to je się przetworzone. Surowe jest cierpkie i nie zachwyca smakiem. Cukinię można podawać na wiele sposobów, teraz zajmiemy się jednym z najłatwiejszych z nich, czyli przetworami. Oto kilka przykładów na to, że kabaczek niejedno ma imię.

Cukinia kiszona, czyli nie tylko ogórkiem Polska stoi

Jeśli lubisz ogórki kiszone, z pewnością spodoba ci się też cukinia kiszona. Przygotowuje się ją identycznie jak tę popularną przegryzkę.

Wszystko, czego będziesz potrzebować, to wyparzone zagotowaną wodą słoiki, sól, trochę kwiatów kopru, kilka ząbków czosnku, liście chrzanu oraz pokrojona w plasterki cukinia. Wszystkie składniki wystarczy włożyć do słoika, przyprawić do smaku liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie zalać solanką o stężeniu jednej łyżki na jeden litr wody.

Jeśli masz ochotę na ostrzejszy smak, nie bój się dodać do marynaty również pieprzu i gorczycy, możesz też stworzyć kiszonkę pikantną, dodając do solanki chilli oraz świeży imbir. Warzywo i dodatki układaj w słoiku warstwowo, ale pamiętaj o tym, aby wszystkie składniki były dokładnie pokryte zalewą, inaczej przetwory będą pleśniały.

Cukinia przez pierwsze dwa dni musi leżakować w pokojowej temperaturze, pozostałe dwa tygodnie powinna spędzić w chłodniejszym i zacienionym miejscu.

Ketchup z cukinii, czyli zdrowa alternatywa znanego sosu

Smak przetworzonego pomidora zna zapewne każdy. Masz ochotę na odmianę? Zrób smaczny ketchup z cukinii! Przepis jest bajecznie prosty, a efekt zachwyca niepowtarzalnym smakiem.

Do stworzenia tego ciekawego dodatku będzie ci potrzebna dość mała cukinia o niewielkich pestkach - im mniejsze, tym mniej goryczy w ketchupie. Składniki, jakie będą niezbędne, to pokrojona cebula, papryka, cukinia oraz niewielka ilość koncentratu pomidorowego połączonego z kilkoma łyżkami octu. Zanim rozpoczniesz łączenie składników, cukinię zasyp solą, aby puściła jak najwięcej soków. Kiedy to już nastąpi, zmieszaj wszystko ze sobą w rondlu, przypraw pieprzem i cukrem, a następnie gotuj najwyżej przez pół godziny. Po takiej obróbce warzywa zmiksuj, ketchup przelej do sterylnych słoików i pasteryzuj, tzn. gotuj przez kilkanaście minut sos znajdujący się w szklanych pojemnikach.

Taki domowy ketchup będzie wspaniałym dodatkiem do kanapek, parówek, a nawet może posłużyć za sos do makaronu.

Zobacz: Bigos z cukinii

Cukinia à la ananas, czyli słodki dodatek dietetycznych deserów

Kabaczki, mimo swej naturalnej goryczki, nadają się też do przetworów słodkich, które urozmaicą desery, owocowo-warzywne sałatki oraz zastąpią nam niezdrowe i bezwartościowe słodycze.

Cukinia à la ananas powstaje z połączenia kabaczka, sporej ilości cukru zwykłego oraz waniliowego, soku z cytryny, odrobiny kurkumy i kilku goździków. Ważne jest, aby tym razem usunąć nasiona z kabaczka, ponieważ chcemy pozbyć się z niej jak najwięcej gorzkiego smaku. Cukinia gotowana w takim towarzystwie składników będzie miękka, wyraźnie słodka, ale zachowa swój unikatowy smak. Można ją przechowywać tak samo, jak pozostałe przetwory.

Jeśli są ci potrzebne przetwory z cukinii na zimę, ale nie chcesz robić zapasów wyłącznie z kiszonek i pikli, tak przyrządzona cukinia będzie idealnym urozmaiceniem w twojej spiżarni.

Sałatka z cukinii i papryki jako zestaw słodko - gorzki

Każdy zna kolorowe, marynowane sałatki zamknięte w dużych słojach. Taka potrawa to świetny sposób na zaspokojenie codziennego zapotrzebowania na naturalne witaminy w czasie, kiedy świeże warzywa nie są dostępne. Jest to też pyszny, wyrazisty dodatek do głównego posiłku, ale też sposób na zdrowe podjadanie. Sałatka z cukinii i papryki to spotkanie dwóch kontrastujących smaków - gorzkiego kabaczka i słodkiej papryki. Dodatek idealnie pasuje do wszelkich mięs (w tym też ryb), burgerów, dań wegetariańskich oraz jako ciekawa alternatywa dla świeżych warzyw dodawanych do kanapek.

Sałatkę przygotujesz, łącząc ze sobą zaledwie kilka prostych składników: cukinię, paprykę, cebulę, marchewkę oraz przyprawy charakterystyczne dla kiszonek: sól i cukier, gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie oraz oczywiście ocet.

Cukinia w zalewie curry, czyli ostrzejszy kabaczek

Dla fanów kuchni indyjskiej hitem może okazać się ten coraz bardziej popularny i intensywny w smaku oraz zapachu dodatek, czyli cukinia w zalewie curry. To bardzo prosta i szybka do przygotowania przekąska, którą możesz dodawać do kanapek, ryżu, sałatek oraz jako urozmaicenie zup.

Przepis jest równie prosty, co niewymagający. Pokrojoną w krążki lub paski cukinię musisz zatopić w zalewie składającej się z wody, soli, octu, cukru, sproszkowanego curry, gorczycy oraz dla podkręcenia intensywności smaku - musztardy. Jeśli gustujesz w potrawach ostrych, możesz dodać do gotującej się zalewy musztardę angielską lub pieprz cayenne.

Pikle z cukinii, czyli ogórkom w occie mówimy STOP

Jeśli szukasz ciekawego dodatku do typowo polskiego domowego obiadu, ale masz dość klasycznych przetworów z ogórków, zastąp je czymś ciekawszym i zdrowszym. Pikle z cukinii lub inaczej cukinia w occie, świetnie zgrają się z gotowanymi ziemniakami, grzybkami marynowanymi lub tatarem z wołowiny. Można je z powodzeniem stosować również do sushi i sosów kanapkowych.

Te przetwory z cukinii powstają przy wykorzystaniu większości składników potrzebnych do ogórków kiszonych. Jest to sól, czosnek, kawałki chrzanu, koper i gorczyca, połączone z cukrem, octem i klasycznymi przyprawami, jakimi są liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Zainspiruj się przepisami na pyszne przetwory z cukinii:

1. Cukinia marynowana w zalewie curry

 Cukinia marynowana w zalewie curry Zobacz przepis

Cukinia marynowana w zalewie curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Cukinia z dynią w kurkumie

 Cukinia z dynią w kurkumie Zobacz przepis

Cukinia z dynią w kurkumie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Cukinia z selerem naciowym i cebulą w zalewie

 Cukinia z selerem naciowym i cebulą w zalewie Zobacz przepis

Przetwory z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Cukinia z chilli do słoików na zimę

 Cukinia z chilli do słoików na zimę Zobacz przepis

Cukinia do słoików na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Dżem z cukinii z wanilią

 Dżem z cukinii z wanilią Zobacz przepis

Dżem z cukinii z wanilią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Cukinia jak ananas

 Cukinia jak ananas Zobacz przepis

Cukinia jak ananas / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ketchup z cukinii

 Ketchup z cukinii Zobacz przepis

Domowy ketchup z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Cukinia w oliwie

 Cukinia w oliwie Zobacz przepis

Cukinia w oliwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Cukinia po cygańsku

 Cukinia po cygańsku Zobacz przepis

Cukinia po cygańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Cukinia po meksykańsku

 Cukinia po meksykańsku Zobacz przepis

Cukinia po meksykańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Cukinia konserwowa

 Cukinia konserwowa Zobacz przepis

Cukinia konserwowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Pikle z cukinii

 Pikle z cukinii Zobacz przepis

Pikle z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1595

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 337

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8