Co daje regularne jedzenie czosnku?

Czosnek nie należy do ulubionych warzyw najmłodszych, ale także wielu dorosłych. Ma bardzo ostry, specyficzny smak i oczywiście przez długi czas nie pozwala o sobie zapomnieć. Oddech po czosnku to koszmar zakochanych. O tym warzywie powiedzieć można wiele, jednak przede wszystkim to, że jest ono niezwykle zdrowe. I jedzenie go, pomimo późniejszych konsekwencji, to po prostu mądra rzecz.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie są właściwości czosnku?

- Jak jeść czosnek?

- Który czosnek jest najzdrowszy?

- Jaki czosnek stosować na przeziębienie?

- Jak zrobić czosnek marynowany?

- Jak przyrządzić syrop z czosnku?

- Jakie dania z czosnkiem przygotować?

 

Okres jesienno-zimowy jest najlepszym czasem na to, by zajadać czosnek w każdej postaci. A można jeść go na wiele sposobów - w daniach, jak i na surowo. Możemy także marynować czosnek czy robić z niego syrop (który jest równie smaczny, co syrop z cebuli). Jakkolwiek chcecie, wkomponujcie czosnek do swojej diety. Bo warto.

 

Sprawdź także: 7 przypraw, które pomogą zwalczyć zimowe infekcje

Cenne właściwości czosnku

O czosnku już od dawna mówiono, że jest to naturalny antybiotyk. I wiele w tym prawdy. Czosnek zaliczany jest do grona superfood - produktów spożywczych, które charakteryzują się doskonałymi właściwościami prozdrowotnymi. Warzywo zawdzięcza to wszystko przede wszystkim allicynie, czyli siarkoorganicznemu związkowi chemicznemu, w którym znajdują się flawonoidy, aminokwasy i całkiem sporo witamin oraz minerałów.

Czosnek jest bogaty w witaminę A, B1 i B2, witaminę C i PP, a także magnez, wapń, chrom, kobalt i nikiel. To sprawia, że kilka ząbków czosnku zjadanych każdego dnia może zadziałać na organizm zaatakowany bakteriami chorobotwórczymi właśnie jak łagodny antybiotyk. Allicyna umożliwia zwalczanie bakterii gram-dodatnich i gram-ujemnych. Poza tym działa także antyseptycznie.

Warto również podkreślić, że czosnek skupia się na eliminowaniu jedynie bakterii szkodliwych dla organizmu, gdy środki farmakologiczne pozbywają się także tych dobrych dla nas drobnoustrojów. Dlatego przy terapii antybiotykowej konieczne jest stosowanie probiotyków. Czosnek tego nie wymaga. Czym jeszcze może zadziwić nas czosnek?

Właściwości tego warzywa powinny zaciekawić osoby z cukrzycą typu 2. Może ono zmniejszyć poziom cukru we krwi oraz spowolnić rozkład insuliny. W diecie dla diabetyków czosnek powinien zatem odgrywać ważną rolę. Poza tym działa żółciopędnie i rozkurczowo, co wspomaga pracę układu pokarmowego. Po przejedzeniu może uchronić przed pojawieniem się wzdęć, a nawet zgagi - pomimo swojego ostrego smaku. Wskazuje się też, że ajoen - związek powstający w wyniku rozpadu allicyny - charakteryzuje się działaniem przeciwnowotworowym.

Zobacz: Pasta z pieczonego czosnku

Jak jeść czosnek?

Odpowiedź na to pytanie jest naprawdę prosta. Tak, jak lubicie! Przede wszystkim w potrawach, gdyż tak jest łatwiejszy do przyswojenia. Nie każdy może, ot tak, zjeść kilka ząbków czosnku na raz. Istotną kwestią jest jednak nie tyle sposób jedzenia, a raczej przygotowania czosnku.

W momencie, w którym ząbek zostaje zmiażdżony lub posiekany, dzieje się "magia". To wtedy allina i allinaza zawarte w czosnku łączą się, by stworzyć allicynę, której właściwości opisaliśmy powyżej. Dlatego właśnie przed smażeniem, gotowaniem czy duszeniem konieczne jest, chociażby zmiażdżenie ząbków czosnku. To jednak nie wszystko.

Nawet posiekany ząbek czosnku może okazać się wyłącznie smaczną przyprawą, jeśli potraktujemy go nieodpowiednio. Wskazuje się, że o właściwościach przeciwnowotworowych możemy zapomnieć już po minucie smażenia czosnku, gdy nie przygotujemy go w prawidłowy sposób. Prawidłowy, czyli jaki?

Czosnek, a właściwie reakcja chemiczna zachodząca pomiędzy alliną i allinazą potrzebuje czasu. Dokładnie 10 minut - tak, z zegarkiem w ręku. Dokładnie rozdrobniony czosnek, któremu damy 10 minut, nawet po obróbce termicznej będzie nadal działać jak antybiotyk. A po godzinie smażenia czy pieczenia jako środek przeciwgrzybiczy.

 

Sprawdź także: Jak zrobić domowy syrop na przeziębienie? 9 sprawdzonych przepisów

Który czosnek jest najzdrowszy?

Wybierając się do sklepu, nierzadko zauważamy duży wybór czosnku, który przywędrował do nas z różnych krajów. Dominują tu oczywiście Chiny, ale także Hiszpania. Niestety czosnek czosnkowi nierówny.

Odmiana chińska charakteryzuje się pięknym wyglądem, bardzo regularnymi wielkościami i białym kolorem. Pomimo tych walorów smak chińskiego czosnku jest mniej intensywny - odrobinę słodkawy. Jest to spowodowane mniejszą ilością związków siarki, które przecież wpływają na pozytywne właściwości czosnku. Chińskiemu warzywu lepiej zatem powiedzieć wyraźne „nie".

Odmiana hiszpańska jest trochę lepsza - także charakteryzuje się białym kolorem i mniejszą ilością związków siarki, jednak posiada ich więcej, niż odmiana chińska. Który czosnek jest najzdrowszy? Oczywiście, że polski. Polska odmiana czosnku jest nie do przegapienia na półkach sklepowych. Posiada lekko różową bądź fioletową barwę, jest mniejsza i mniej regularna od zagranicznych odmian. Jednak to właśnie ona posiada wyczuwalny mocny smak i aromat, za które odpowiadają związki siarki. Polski czosnek jest niestety droższy od zagranicznych odmian, jednak z pewnością warto wybrać właśnie jego, jeśli zależy nam na prozdrowotnych właściwościach.

Jaki czosnek stosować na przeziębienie?

Może zastanawiacie się, który czosnek będzie najlepszy w walce z przeziębieniem? Czy w jakiś sposób przetworzony, np. ten kiszony, marynowany, a może smażony? Najskuteczniejszy okazuje się jednak po prostu ten... surowy.

Podczas przeziębienia jedz od dwóch do trzech ząbków dziennie świeżego czosnku (po jednym ząbku co kilka godzin), aby wesprzeć organizm w walce z infekcją. Warto przed spożyciem rozgnieść go i pozostawić na ok. 10 minut, by uwolnił więcej cennych składników odżywczych.

Czosnek marynowany - jak go przygotować?

Jeśli kupiliście już zapas polskiego czosnku i nie za bardzo wiecie, co z nim zrobić, podpowiadamy. Koniecznie zróbcie czosnek marynowany! Możecie używać go jako przyprawę do potraw, ale także jako dodatek do sałatek czy nawet przekąskę. Przygotowanie go jest bardzo proste. Umożliwi wam także bezpieczne przechowywanie czosnku zimą, gdy kupno polskiej odmiany jest trudniejsze.

Do marynowanego czosnku potrzebujecie nie tylko warzyw, ale także przypraw i zalewy. Przygotujecie ją z pół litra wody, 150 mililitrów octu oraz łyżeczki gorczycy, cukru i soli. To zalewa, która wystarczy wam na około pół kilograma czosnku. Główki musicie dokładnie rozdzielić na ząbki, a następnie obrać je ze skórek. Nigdy nie marynujemy czosnku w skórkach, gdyż te z czasem i tak odpadną. Jeśli chcecie, by czosnek był łatwiejszy do obrania, możecie zalać go zimną wodą.

Teraz czas na marynatę. Dodajcie wszystkie składniki do rondelka i gotujcie przez około dwie minuty od momentu wrzenia. Następnie dorzućcie do garnka cały obrany czosnek i trzymajcie go tam do momentu, aż całość znów się zagotuje. Gotujcie go przez dwie minuty. Teraz całość musicie przelać do czystych, wyparzonych słoiczków.

 

Sprawdź: Czosnek kiszony - jak go zrobić?

Syrop z czosnku na przeziębienie

Syrop z czosnku to doskonałe lekarstwo na przeziębienie. Jest aromatyczny, wyrazisty i - cóż - niezbyt smaczny. Lekarstwa nie mają jednak smakować, mają pomagać w chorobie. Aby zrobić syrop, potrzebujecie dwóch główek czosnku, trzech cytryn, kilku łyżek miodu (w zależności od preferencji) i 250 mililitrów wody.

Obierzcie czosnek i przeciśnijcie go przez praskę do miski. Odczekajcie 10 minut, by allicyna zdążyła się wytworzyć. Następnie dodajcie sok z cytryn oraz miód - około pięciu łyżek. Dolewajcie wodę i mieszajcie, by całość ładnie się ze sobą połączyła. Teraz wystarczy tylko przelać syrop do butelki i dać mu dzień na odpoczynek. Możecie pić go podczas przeziębień i profilaktycznie.

Czosnek pomimo swojego smaku i zapachu to jedno z tych warzyw, które koniecznie warto dodać do swojego menu. Zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Zainspiruj się kilkoma przepisami ze Smaker.pl:

1. Ziołowy czosnek

Ziołowy czosnek

Czosnek z ziołami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek

Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek

Czosnek w zalewie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Bagietki z masłem czosnkowym

Bagietki z masłem czosnkowym

Bagietki czosnkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pampuszki z czosnkiem

Pampuszki z czosnkiem

Pampuszki z czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Syrop z czosnku

Syrop z czosnku

Syrop z czosnku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

"Złoto Syberii" na odchudzanie i kaszel. Ten krzew to kopalnia witamin! »

Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów »

Siedem powodów, dla których warto pić sok z buraka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowo - serowy

Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...

Odsłon: 76

30 min
5
Ciasta Szarlotka z budyniem

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 271

60 min
7
Ciasta Szarlotka z kremem budyniowo-śmietankowym

Niebyt słodka szarlotka w świątecznym wydaniu. Jabłka pieczone pomiędzy dwuk...

Odsłon: 29633

60 min
87

Polecane artykuły

Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

1
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

2
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

2