Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie są właściwości imbiru?
- Jakie są właściwości kurkumy?
- Jakie są właściwości goździków?
- Jakie są właściwości cynamonu?
Choć do najbardziej popularnych domowych metod radzenia sobie z przeziębieniem należą zdecydowanie picie syropu z czosnku czy cebuli lub spożywanie miodu z dodatkiem imbiru, to z pewnością wielu chorych stara się też wzmocnić organizm, dodając do potraw rozgrzewające przyprawy.
Większość z nich dodasz do pysznej, zimowej herbaty. Możesz też postawić na gorący napar, syrop lub po prostu danie główne z ich udziałem. O jakich przyprawach mowa? Tych, które zawierają w sobie cenne, lecznicze składniki odżywcze i wzmacniają organizm w walce z infekcją. Przekonaj się, które z codziennie używanych w kuchni przypraw są najbardziej skuteczne na katar, kaszel lub ból gardła.
Sprawdź także: Jak zrobić domowy syrop na przeziębienie? 9 sprawdzonych przepisów
Imbir na wzmocnienie odporności
Przyprawa o charakterystycznym, intensywnym smaku doskonale wzmacnia nasz układ odpornościowy i z tym jest przede wszystkim kojarzona. Stosujemy ją nie tylko podczas przeziębienia, ale nawet profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym. Korzeń zawiera witaminy C, B1 i B2 oraz E, A i K, a także jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, potasu i żelaza.
Imbir łagodzi stany zapalne oraz silnie rozgrzewa. Wykazuje też działanie przeciwgorączkowe, bakteriobójcze i odkażające, więc pomaga walczyć z mniejszymi i większymi infekcjami. Napar z imbiru lub żucie plastrów tego korzenia świetnie sprawdza się na stany zapalne jamy ustnej i gardła oraz nieświeży oddech.
Imbir na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sprawdź także: Jak zrobić napar z imbiru?
Kurkuma na przeziębienie
Kurkuma działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i efektywnie wzmacnia układ immunologiczny w walce z jesienno-zimowymi infekcjami. Przyprawa to prawdziwa skarbnica wartościowych składników odżywczych. Bogata jest w witaminę C, B6, E i K oraz kwas foliowy, potas, żelazo, sód czy wapń.
Warto, nawet profilaktycznie, dodawać ją do potraw w sezonie, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia. Wypróbuj na przykład przepis na tzw. golden milk, czyli złote mleko. To napój przyrządzony na bazie kurkumy i mleka (zaleca się roślinne), który rozgrzewa, odpręża i pomaga zasnąć, a także wspiera w zwalczeniu gorączki i lekkiego kaszlu.
Złote mleko z kurkumą i miodem
Złote mleko przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Rozgrzewające chili
Papryka chili znana jest przede wszystkim miłośnikom pikantnych i ostrych potraw. Zawiera witaminy A, B6, C oraz potas, magnez i żelazo. Dzięki jednemu ze składników, czyli kapsaicynie, rozgrzewa błony śluzowe i powoduje poszerzenie naczyń krwionośnych. To sprawia, że udrażnia drogi oddechowe i oczyszcza je ze śluzu.
Co więcej, chili działa antybakteryjnie. Dodany do syropu pomoże wyleczyć stany zapalne gardła i kaszel. Wysusza drogi oddechowe, powodując, że bakterie się nie namnażają. Papryczka chilli świetnie sprawdzi się zarówno w głównych daniach mięsnych lub warzywnych, jak i w napojach - jako dodatek do gorącej czekolady, herbaty czy naparu.
Meksykańska gorąca czekolada z chili
Gorąca czekolada z chili przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Goździki na osłabienie organizmu
Bardzo chętnie dodajemy goździki do jesiennej lub zimowej herbaty, najczęściej z cynamonem, plastrem pomarańczy i łyżeczką miodu. Intuicja nas nie zawodzi - goździki również wspierają układ odpornościowy organizmu. W jaki sposób?
Przyprawa działa przeciwbólowo i antyseptycznie. Rozgrzewa i pomaga zwalczyć osłabienie, które zazwyczaj występuje przy przeziębieniu. Co najważniejsze, dostarcza organizmowi witaminę A, C, E, K, B6 oraz m.in. tiaminę i kwas foliowy.
Herbata z goździkami na przeziębienie
Herbata na przeziębienie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sprawdź także: Jak zrobić dżem z goździkami?
Cynamon na uporczywy katar
Jedną z rozgrzewających przypraw na przeziębienie jest też cynamon. Jego aromatyczny zapach i charakterystyczny smak sprawiają, że chętnie dodajemy go w zimie do najróżniejszych potraw czy napojów. Tymczasem okazuje się, że przy okazji pałaszowania pysznego deseru czy picia pachnącej herbaty, wzmacniamy organizm. Przyprawa zawiera witaminę A, C, E, K oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Cynamon skutecznie łagodzi osłabienie, działa antyseptycznie i przeciwgrzybiczo. Ponadto pomaga zmniejszyć przekrwienie błony śluzowej nosa. Zwalcza więc męczący katar, a dzięki temu ułatwia oddychanie.
Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką
Herbata z cynamonem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Zobacz także:
"Złoto Syberii" na odchudzanie i kaszel. Ten krzew to kopalnia witamin! »
Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów »