Fot. 123RF/Picsel
Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm.
Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu wieków stanowią bardzo ważny składnik posiłków i niektórych naturalnych leków. W Polsce możemy wyhodować boczniaki nawet na własnym balkonie. Nie wymagają szczególnych warunków, a ich uprawa wymaga jedynie zaopatrzenia się w tzw. baloty. W sklepach najczęściej zakupimy boczniaki ostrygowate lub cytrynowe, będące najpopularniejszymi odmianami tych grzybów.
1. Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Boczniak panierowany otrębami
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Boczniaki w zalewie pomidorowo-octowej
Fot. GoodChanges na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Tosty z boczniakami i camembertem
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Bellapi Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafaitko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Boczniaki z cukinią i kuskusem
Fot. Kalina na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie