Spis treści:
- Zupa krem z kukurydzy
- Zapiekana feta
- Warzywa z piekarnika
- Prosta tarta z boczkiem
- Potrawka diabelska
- Zapiekane naleśniki
Niepisaną zasadą każdego przyjęcia jest to, że goście mają wyjść najedzeni. Co podać na ciepło, aby wszystkim zasmakowało, ale też wciąż było miejsce na przystawki i desery? Oto sześć pomysłów na gorące imprezowe dania - są proste w przygotowaniu, rozgrzewające i po prostu przepyszne.
Sprawdź także: Najlepsze andrzejkowe przekąski. 10 przepisów, które warto zapamiętać
Zupa krem z kukurydzy
Jest aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. Jeśli imprezę przygotowujesz jesienią lub zimą - jak np. andrzejki czy Sylwester - świetnie sprawdzi się w charakterze głównego dania. Jej dużym plusem jest to, że możesz przygotować ją dzień wcześniej i nie martwić się o długotrwałe stanie w kuchni tuż przed spotkaniem z bliskimi. Wystarczy ją tylko podgrzać, udekorować dodatkami i już gotowe. Zupę krem z kukurydzy przyrządzisz bez względu na porę roku - składniki są zawsze dostępne. Co więcej, jeśli od razu przyszykujesz duży garnek, nie musisz się martwić, że potrawy zabraknie - na pewno będą chętni na dokładkę.
Zupa krem z kukurydzy
Zobacz przepisZupa krem z kukurydzy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zapiekana feta
Co podać na ciepło na imprezie? Postaw na absolutny hit internetu z ostatnich kilku miesięcy, czyli zapiekaną fetę. Wystarczy kupić pomidorki koktajlowe, kostkę sera feta, makaron, oliwę i przyprawy. Przygotowanie takiego dania nie jest skomplikowane - wystarczy przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, zapiec, a następnie połączyć z ulubioną pastą. Potrawa praktycznie sama się robi, gdy ty przygotowujesz się na przyjęcie. Danie wychodzi niezwykle kremowe i po prostu rozpływa się w ustach.
Warzywa z piekarnika
Jeśli zależy ci na prostym daniu na ciepło, które możesz zaserwować na swoim przyjęciu, zdecydowanie sprawdzą się warzywa z piekarnika. Możesz podać frytki z batatów - oczywiście w towarzystwie aromatycznych dipów albo postawić na wegetariańską zapiekankę ziemniaczaną. Świetnie sprawdzi się też kumpir, w którym - co imprezę - zmienisz nadzienie. Raz postawisz na lekki serek i szczypiorek, a w chłodne dni - mięso mielone i żółty ser. Warzywa z piekarnika na wiele sposobów to zawsze dobra propozycja.
Ziemniaki faszerowane pieczarkami
Zobacz przepisZiemniaki faszerowane pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Prosta tarta z boczkiem
Wytrawna tarta z porem i boczkiem to klasyczne danie kuchni francuskiej, które zaserwować możesz na każdy posiłek - pożywne śniadanie, smakowity obiad czy kolację dla gości. Choć najlepiej smakuje na ciepło, możesz ją podać też na zimno. Jest bardzo okazała i na pewno zrobi wrażenie na gościach. Klasyczne połączenie smaku pora i boczku smakuje niemal każdemu. Tartę wstaw do piekarnika na pół godziny przed przyjściem zaproszonych osób, a sam zadbaj wówczas o wygląd swój i stołu, przy którym będą siedzieć bliscy.
Tarta z porem i boczkiem
Zobacz przepisTarta z porem i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Potrawka diabelska
Planujesz przygotować główne danie na ciepło dzień przed przyjęciem? Nie lubisz się spieszyć i wolisz zadbać o wystrój wnętrza i swój wygląd? To wcale nie dziwi - nikt nie powinien się stresować na moment przed spotkaniem z przyjaciółmi. Jeśli stawiasz na przygotowanie pysznej potrawy z wyprzedzeniem, wypróbuj przepis na potrawkę diabelską. Jest pikantna, więc miłośnicy wyrazistych smaków z pewnością ją polubią. Zresztą, jeśli zastanawiasz się, co ciepłego przygotować na imprezę, możesz zawsze postawić na gulasz czy strogonow. Polacy kochają rozgrzewające dania jednogarnkowe.
Zapiekane naleśniki
Co podać na ciepło na imprezie? Kolejną propozycją będą zapiekane naleśniki. W tym przypadku to forma podania klasycznego, codziennego dania na pewno niektórych zaskoczy. Placki przygotuj nawet dzień wcześniej - ich podpieczenie sprawi, że będą zupełnie świeże. Goście, którzy zobaczą naczynie z potrawą, mogą pomyśleć, że przygotowałeś zapiekankę makaronową lub ziemniaczaną - zaskoczysz ich więc głównym składnikiem dania. Farsz składa się, co ciekawe, z ryżu i mięsa mielonego.
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »