Spis treści:
Na rynku dostępne są rozmaite gatunki fasoli i każda z nich oferuje moc wartości odżywczych, błonnik oraz solidną dawkę pełnowartościowego białka. Potrawy na jej bazie są zarówno smaczne, jak i sycące. W Polsce najczęściej wybieraną odmianą jest fasola biała i czerwona, ale coraz większą popularnością cieszy się również fasola pinto. Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?

Sprawdź także: Błędy podczas robienia kotletów schabowych. Psują cały smak!
Co to jest fasola pinto?
Jeśli uwielbiasz rośliny bobowate i zastanawiasz się, co to jest fasola pinto, wiedz, że przywędrowała ona do Polski aż z Ameryki Południowej. Na samym początku była domeną Peruwiańczyków, a z czasem rozprzestrzeniła się na cały kontynent i w XV wieku dotarła do Europy.
Fasola pinto charakteryzuje się wyjątkowym wyglądem - ma ona beżową skórkę, którą pokrywają nieregularne bordowe plamki. Warzywo to wygląda zupełnie tak, jakby ktoś namalował na nim unikalne wzory i to właśnie stąd wzięła się jej nazwa - słowo pinto w języku hiszpańskim oznacza po prostu malować.
Jeśli szukasz sposobów na urozmaicenie swojej diety, fasola pinto to strzał w dziesiątkę. Jej delikatny aromat i słodkawy posmak sprawiają, że nadaje się ona zarówno do wytrawnych, jak i słodkich przekąsek. Można z niej wyczarować pasty na kanapki, nadzienia do naleśników, a także używać jako dodatek do pieczonych mięs i egzotycznych sosów.
Fasola pinto - wartości odżywcze
Co dokładnie kryje się w składniku, jakim jest fasola pinto? Wartości odżywcze tego warzywa zaskoczą niejednego - stanowi ono nie tylko wyśmienitą alternatywę dla mięsa, ale również bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, co może zainteresować osoby starające się zbudować masę mięśniową.
Co jeszcze można znaleźć w fasoli pinto? Spożywając tę roślinę, dostarczysz swojemu organizmowi liczne mikroelementy, tj. witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, żelazo oraz wapń. Ten reprezentant bobowatych może pochwalić się także wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega skokom cukru we krwi i zmniejsza wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim.
Bogaty skład fasoli pinto sprawia, że warto włączyć ją do menu na stałe - wspiera ona pracę wielu układów, w tym nerwowego, mięśniowo-szkieletowego, krwionośnego oraz odpornościowego. Dzięki obecności magnezu fasola pinto to również naturalne remedium na poprawę koncentracji i pamięci.
Zobacz: Włoska zupa z fasolą i serem
Co można zrobić z fasoli pinto?
Fasola pinto może posłużyć jako doskonały zamiennik jej klasycznej odmiany. Składnik ten świetnie sprawdzi się w gulaszach, sosach, zupach, a nawet sałatkach. Te ostatnie wyeksponują jego unikalny wygląd. Jeśli z kolei lubisz ciekawe dodatki do kanapek, przygotuj wegetariański pasztet lub smarowidło. Wśród innych wartych spróbowania potraw znajdują się teksańskie i meksykańskie przysmaki, np. chili con carne lub burrito.
O czym należy pamiętać, przygotowując fasolę pinto? Produkt ten wymaga wcześniejszego namoczenia w wodzie. Najlepiej, jeśli zostawisz go w misce z wodą na całą noc lub na co najmniej siedem-osiem godzin przed rozpoczęciem gotowania - sama obróbka termiczna powinna zająć od jednej do dwóch godzin.
Pikantna pasta kanapkowa
Pikantna pasta kanapkowa z fasoli pinto to opcja dla osób, które uwielbiają ostre smaki i niewymagające przekąski. Do jej wykonania potrzebujesz tylko kilku składników, tj. cebuli, fasoli, czosnku, papryczki chili, oliwy, musztardy, majonezu oraz soli.
Realizację przepisu rozpocznij od umieszczenia pokrojonej cebuli na patelni z oliwą. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili, musztardę oraz szczyptę soli. Po podsmażeniu wrzuć wszystkie komponenty do blendera i zmiel je na gładką masę.
Gotowa pasta może posłużyć jako uzupełnienie śniadania, a także jako nadzienie do naleśników lub dip do surowych warzyw. Jeśli lubisz te ostatnie, podawaj pastę z pokrojoną w słupki marchewką, papryką, rzodkiewkami lub selerem naciowym.
Zupa z fasolą pinto
Zupa na bazie fasoli pinto to doskonałe rozwiązanie na chłodne popołudnia, dlatego warto serwować ją w sezonie jesienno-zimowym. Jeśli chcesz podać ją podczas rodzinnego spotkania, na liście zakupów umieść fasolę, cebulę, pomidory, czosnek, papryczkę chili, oliwę, liście laurowe oraz sól. Obecność ostrego akcentu sprawia, że zupa dobrze współgra z sokiem ze świeżej limonki lub cytryny.
Przygotowanie zupy zacznij od namoczenia głównego składnika. Po upływie około dwóch godzin wymień wodę i dodaj do fasoli liść laurowy, a następnie gotuj całość przez około godzinę. Podsmaż cebulę na oliwie, dorzuć pokrojonego w kostkę pomidora i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przełóż zawartość patelni do garnka z zupą i dopraw przyprawami oraz solą do smaku. Na samym końcu wzbogać wywar o świeże pomidory i posiekane papryczki chili, a następnie gotuj przez 10 minut. Kropką nad i będzie posypka ze świeżej kolendry lub natki pietruszki.
Pieczone kotlety z fasoli pinto
Fasola pinto posłuży ci także jako główny składnik do dań obiadowych - możesz z niej wyczarować m.in. pieczone kotlety, które powstają na bazie kilku podstawowych produktów. Na jakie komponenty postawić? Zaopatrz się w fasolę, olej roślinny, mielony len, ulubione przyprawy oraz sól i pieprz.
Pieczone kotlety z fasoli pinto to potrawa wegańska i bezglutenowa, dzięki czemu idealnie nadają się dla osób stroniących od pokarmów odzwierzęcych oraz tych zmagających się z alergią lub nadwrażliwością na gluten. Można je przyrządzać z rozmaitymi sosami i letnimi sałatkami - do wyboru, do koloru!
Od czego zacząć proces gotowania? Namocz fasolę przez około osiem godzin poprzedniego dnia - możesz po prostu zostawić ją w misce z wodą na całą noc. Po ugotowaniu ostudź składnik, a następnie zblenduj go na gładką masę. Umieść pozostałe produkty w blenderze razem z fasolą i dokładnie je wymieszaj.
Powstała masa powinna być bardzo gęsta. Jeżeli jest inaczej, dodaj odrobinę mielonego lnu lub dowolnej mąki. Uformuj z niej niewielkie kotleciki i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przysmak przez 20-30 minut. Pamiętaj, aby przewrócić kotlety na drugą stronę w połowie obróbki termicznej. Kotlety możesz podawać z dowolnymi dodatkami, np. brokułami gotowanymi na parze oraz kaszą kuskus.
1. Rozgrzewająca zupa meksykańska

Zupa z fasolą pinto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka z fasolą pinto

Sałatka z fasolą pinto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pieczone pierogi z pastą fasolową
Pieczone pierogi z fasolą pinto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Co na obiad w tym tygodniu? 7 przepisów dla całej rodziny »
"Choroba bogaczy" ma wiele nazw i jeden ważny objaw. Ból atakuje zwykle w nocy »
Swojska babka ziemniaczana. Sprawdzony przepis Magdy Gessler »