Fot. 123RF/Picsel
Właściwości kaszy jaglanej doceniono już w starożytności. Nic dziwnego, bo jest lekkostrawna i ma dobroczynny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Kasza to również świetne lekarstwo na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych oraz idealne kulinarne rozwiązanie dla osób chorych na celiakię, bo nie zawiera glutenu. Ten przysmak działa przeciwirusowo i ma właściwości wysuszające.
Kasza jaglana jest cennym źródłem, wspomagających pracę jelit, witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Włącz kaszę do swojej diety, jeśli chcesz wzmocnić pamięć. Tę właściwość zawdzięcza ona zawartej w niej lecytynie. Kasza jaglana, dzięki obecności witaminy E, pozytywnie wpływa na działanie wzroku. Co bardzo ważne, ma ona wiele kulinarnych zastosowań, dlatego bardzo łatwo jest ją uwzględnić w codziennym jadłospisie. Dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Jak ją przyrządzić?
Kasza jaglana, gdy jest dobrze przyrządzona, smakuje świetnie. Niestety, niepozbycie się gorzkiego smaku często powoduje, że potrawy przestają być apetyczne. Jak odpowiednio przygotować kaszę, aby nie miała goryczki? Zanim ją ugotujesz, przelej ją najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Innym sposobem, jest wsypanie jej na chwilę do gotującej się wody, aby od razu ją odcedzić. Tak przygotowaną kaszę gotuj w nowo nalanej, czystej wodzie.
Masz ochotę na kaszę, która jest kleista? Wymieszaj ją z niewielką ilością mleka albo wody. Przygotowaną 1 szklankę mikstury gotuj w 3,5 szklanki wody przez 30 - 40 minut.
Aby otrzymać kaszę na sypko, gotuj ją w proporcjach: 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Gotuj, aż do wchłonięcia wody przez kaszę. Po ugotowaniu, garnek owiń w koc i pozostaw na godzinę.
Kasza jaglana w roli głównej
Użytkownicy Smakera podzielili się z nami wielona propozycjami na dania z kaszą w roli głównej. Zapewniamy, nie będzie nudno, ale smacznie i kolorowo. Przekonajcie się sami.
Oto kilka przepisów, które zmienią twoje spojrzenie na kaszę jaglaną.
Fot. Gosiak01 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej
Fot. foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną
Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie