Najlepsze przepisy na dania z dyni

Co zrobić ze szpinaku?

Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli.

Fot 123RF/Picsel

Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w zapisywaniu wyników dotyczących ilości żelaza w szpinaku i zielone listki odeszły do lamusa. W rzeczywistości szpinak w 100 g zawiera około 3,5 mg żelaza, i to żelaza pochodzenia roślinnego, które jest dużo trudniej przyswajalne niż żelazo pochodzenia zwierzęcego. Jednak pomimo tego, iż nie jest on tak cennym źródłem żelaza, jak możnaby przypuszczać, szpinak warto go spożywać ze względu na wiele innych właściwości.

Obniża ciśnienie

Szpinak jest bogaty w potas, dzięki czemu regularne spożywanie go pomoże obniżyć zbyt wysokie ciśnienie i usprawnić pracę serca. Szpinak dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy pomaga również zapobiegać miażdżycy.

Szpinak na wspak rakowi

Badania udowodniły, że szpinak zawiera betainę oraz cholinę, czyli związki chemiczne, które obniżają o 40 proc. zagrożenie zachorowania na raka płuc przez palaczy.

Dodatkowo, tak jak wszystkie zielone rośliny, szpinak zawiera przeciwutleniacze, takie tak beta-karoten, witamina C oraz luteina, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie komórek rakowych.

Na wzrok

Do prawidłowego funkcjonowania oczu potrzebne są karotenoidy, których źródłem są ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Regularne spożywanie szpinaku pomoże zapobiec takim chorobom jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem.

Dla żyjących w stresie

Szpinak jest idealnym źródłem magnezu, który jest zalecany dla osób żyjących w stresie. Magnez wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego: obniża podatność na stres i ma właściwości uspakajające. Pomaga również w zapobieganiu bólom głowy.

Zobacz też: Dziewięć pomysłów na odchudzające zupy

 

Kto nie powinien jeść szpinaku?

Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, który tworzy osady szczawianu wapnia i potasu powinien być ograniczony przez osoby cierpiące na choroby nerek, reumatyzm, zapalenia gastryczne i jelitowe.

Jak jeść szpinak?

Liście szpinaku można spożywać na surowo, dodając go do sałatek. Świetnie komponuje się z owocami takimi jak winogrona i truskawki. Można go również dodawać do mięs, ryb, albo wykonując z niego pastę do makaronu. Świetnie smakuje z kurczakiem i czosnkiem. Można go dodawać do zapiekanek i tostów.

Absolutnym hitem jest zupa szpinakowo-brokułowa, która jest pyszna i do tego zdrowa! Jedząc szpinak nie trzeba bać się kalorii, ponieważ jest warzywem niskokalorycznym, idealnym dla odchudzających się osób.

Aby liście szpinaku zachowały swój piękny, ciemnozielony kolor wystarczy, że się go zamoczy w zimnej wodzie. Po dokładnym odsączeniu i osuszeniu będzie zielony i chrupiący.

Jeśli chcesz włączyć szpinak do swojej diety, ale nie masz pomysłu na to, jak to zrobić, skorzystaj ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Z pewnością znajdziesz wśród nich coś dla siebie. Oto niektóre z naszych propozycji.

 

1. Rolada ze szpinakiem

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Naleśniki ze szpinaku

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pieczeń ze szpinakiem

Fot. WioletoweKucharzenie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Łódeczki ze szpinakiem

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pierogi ze szpinakiem

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Makaron ze szpinakiem

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Mielone ze szpinakiem

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Chleb ze szpinakiem i awokado

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Ciasto arbuz

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Podgrzybek marynowany

Marynowane grzybki to fajna przekąska , która sprawdza się na różnych impreza...

Odsłon: 34

60 min
3
15 min
1
Napoje Gorąca czekolada z dynią

Pyszna gorąca czekolada z dodatkiem puree z dyni. Ten prosty przepis to hit t...

Odsłon: 15

15 min
1
Przetwory Marynowane gruszki

Marynowane gruszki na słodko to zupełnie coś innego niż dynia marynowana na o...

Odsłon: 119

>60 min
3
60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

0
Informacje Sklepy Dino w Polsce – niesamowity rozwój w krótkim czasie

Polski sklep Dino to jedne z niewielu marketów należących do rodzimych firm. Jak Dino radzi sobie na rynku, jaką ma ofertę i czy jest ona opłacalna...

0
Informacje Rozgrzewające zupy na jesienne dni. Witaminowa bomba, wybitny smak

Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, gdy za oknem hula jesienna pogoda. Stanowi ona wspaniały dodatek do zdrowej diety, zwłaszcza gdy bazuje na ro...

0
Informacje Dobra kawa ziarnista – jak ją odróżnić?

Jeśli jest jedna rzecz, która łączy ze sobą większość ludzi na całym świecie, to jest to zamiłowanie do dobrej kawy. Jednak czarny napar ma to do s...

0