Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Co zrobić, żeby pierogi się nie rozpadały?

Rozpadające się pierogi podczas gotowania i jedzenia to koszmar niejednej pani domu. Niestety czasem zdarza się, że dochodzi do takiej sytuacji. Lepiej nauczyć się na błędach innych, a nie swoich! Sprawdź, co zrobić, żeby pierogi się nie rozpadały. Jest na to sposób!

Fot.123RF/Picsel

Pierogi z truskawkami, mięsem, ruskie, z kapustą i z grzybami, z jagodami. Aż ślinka cieknie, gdy tylko się o nich pomyśli! Ze świecą szukać osób, które nie lubią tego dania. W Polsce bardzo często pierożki pojawiają się na stołach - czy to na co dzień, czy od święta. Teoretycznie ich przygotowanie nie jest aż tak trudne, ale w praktyce wygląda to różnie. Rozpadające się pierogi to zły sen każdego kucharza. Ciasto staje się kleiste, a farsz wypływa ze środka - okropność! Dlatego dzisiaj podpowiadamy, dlaczego pierogi się rozpadają i co w ogóle zrobić, aby nie doszło do tej niemiłej sytuacji. Sprawdź!

Dlaczego pierogi się rozpadają? Przyczyny

Przyczyn rozpadających się pierogów może być wiele. Sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z poniższych błędów.

Niedokładne wyrobienie ciasta na pierogi

Wyrabiając ciasto na pierogi, przyłóż się do tego. Możesz to zrobić ręcznie, ale nie musisz. Wiele urządzeń kuchennych doskonale radzi sobie z idealnym wyrobieniem ciasta. Wybierz swój sposób.

Niedokładnie zlepienie pierogów

Jeżeli chcesz, by twoje pierogi były udane, to koniecznie przyłóż się do ich dokładnego zlepienia. Wiele osób robi to szybko i co za tym idzie - niewłaściwie. Gdzieniegdzie w cieście zostają dziurki, do których dostaje się woda podczas gotowania. A wtedy nieszczęście gotowe. Farsz wypływa, a cały pieróg się rozpada. Najlepiej sklejać pierogi ręcznie. Oczywiście, jeżeli przygotowujesz ich bardzo dużo (np. na święta), to możesz posłużyć się pomocnikiem. Specjalne akcesoria przyspieszające przygotowanie pierogów, mają na celu ich sklejenie. Niestety nie zawsze robią to dokładnie, więc warto mieć to na uwadze i poprawiać ręcznie. W tym przypadku nasze palce są po prostu niezastąpione! Poniżej znajdziesz poradnik, jak sklejać pierogi.

Nieodpowiedni przepis na ciasto pierogowe

Ciasto na pierogi jest kluczowe! To idealne jest sprężyste, łatwo się lepi i po prostu się nie rozpada. Poniżej znajdziesz tę perfekcyjną recepturę.

Wrzucanie pierogów do za zimnej wody

Pierogi wrzucaj do gotującej się wody. W przeciwnym razie pierogi staną się nieprzyjemne miękkie, kleiste i będą się rozpadać.

Za dużo pierogów naraz

Nie wrzucaj do garnka z gotującą się wodą za dużo pierogów naraz. Wówczas obniży się temperatura wody i kluski się rozpadną.

Zbyt długi czas gotowania

Tak, rozgotowanie (nie tylko pierogów) to jeden z największych błędów kucharzy. Nie dopuść do tego. Poniżej piszemy, jak właściwie gotować pierogi. To bardzo proste, jednak trzeba się trzymać kilku kluczowych zasad.

Za mały garnek

Pierogi potrzebują przestrzeni. Najlepiej wybieraj jak największy garnek do gotowania. Dzięki temu ryzyko, że pierogi się ze sobą posklejają, będzie bardzo niskie.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Idealne ciasto na pierogi

Mogłoby się wydawać, że idealne ciasto na pierogi nie istnieje, a jeśli już, to jest to bardzo tajemna receptura. Nic bardziej mylnego! Składniki są łatwo dostępne i w tych proporcjach świetnie ze sobą "współpracują". Sprawdź.

Składniki:

 

  • pół kilograma mąki typu 450 lub 480,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szklanka gorącej wody.

 

 

Wykonanie:

1. Mąkę przesiej. Ten krok wydaje się zbędny, ale uwierz, że ma ogromne znaczenie, jeżeli chodzi o ostateczną formę ciasta.

2. W osobnej misce wymieszaj wodę, sól i olej. Dodaj do mąki.

3. Wszystko wymieszaj łyżką, a potem wyrabiaj rękoma. Ugniataj i gdy tylko ciasto będzie w miarę zwarte, przełóż je do miski.

4. Gdy rozwałkowujesz potem część ciasta, to pozostałą część trzymaj pod przykryciem.

 

Sprawdź także: Ciasto na pierogi - przepis ze Smaker.pl

Jak sklejać pierogi, by były idealne?

Przede wszystkim uważaj, by pieróg był bardzo dobrze sklejony na brzegach. W przeciwnym razie farsz zacznie wypływać podczas gotowania. Często może wydawać się, że ciasto jest idealnie posklejane, ale mimo to zostają mało widoczne dziurki. Nawet one w procesie gotowania mogą okazać się "niebezpieczne". Lepiej więc skleić pierogi dwa razy niż o jeden raz za mało. Czasami w sklejaniu pomaga zwilżenie palców. Wówczas ciasto lepiej pracuje i lepiej się trzyma, więc śmiało spróbuj tego sposobu.

Gotowanie pierogów - jak zrobić to dobrze?

Kluczowe w przeciwdziałaniu sklejaniu pierogów jest ich gotowanie. Wydaje się proste - ot, wystarczy wrzucić kluski do gotującej się wody. Rzeczywiście, temperatura jest tutaj kluczowa, ale to nie wszystko. Tak jak zaznaczyliśmy wyżej - nie wrzucaj za wielu pierogów naraz, bo wtedy obniżysz temperaturę. Nie wszyscy wiedzą, że na tym etapie istnieje prosty trik, który może przeciwdziałać rozpadaniu się pierogów. To dodanie kilku kropel oliwy lub oleju do wody. W trakcie gotowania mieszaj wodę.

Gdy pierogi wypłyną na wierzch, potrzymaj je jeszcze na średnim ogniu przez chwilę (około kilku minut, ale kontroluj sytuację, często widać czy pierogi są już gotowe, możesz też wyjąć jednego i spróbować, gdy nie masz wprawy). Wyjmuj pierożki po kolei, delikatnie łyżką cedzakową.

Zobacz: Jak zrobić dobre ciasto na pierogi?

Co na sklejające pierogi? Jeden, tajny trik!

Zachowujesz wszystkie powyżej opisane zasady, a mimo to pierogi nadal mają tendencję do sklejania się? Dodaj do ciasta łyżkę mąki ziemniaczanej. To mało znany trik, który naprawdę działa! Ciasto stanie się wówczas o wiele bardziej zwarte, elastyczne i puszyste. A wszystko to dzięki sporej zawartości skrobi. To tylko jedna łyżka, która naprawdę robi różnicę. Ciasto będzie o wiele lepsze we "współpracy". Przekonaj się!

Czy farsz ma znaczenie?

Jeżeli chodzi o sklejanie pierogów - farsz nie ma tutaj większego znaczenia. Jeśli zaś idzie o smak - to już jak najbardziej. Radzimy jednak nie wypełniać pieroga farszem za bardzo. Oczywiście, to fatalnie, gdy w pierogu jest za mało wsadu. Z drugiej strony, jeżeli będzie go za dużo, to nasz bohater może "pęknąć" i wtedy nieszczęście gotowe. Pilnuj też, by farsz był zwarty. Zbyt lejący i klejący nie będzie wygodny w nakładaniu i może łatwo przedostać się nawet przez drobne dziurki, które powstaną podczas niedokładnego sklejania pierogów (dlatego tak ważne jest, by zrobić to dobrze). Jeżeli dopiero raczkujesz w pierogowym temacie, przygotuj farsz mięsny lub np. wegański z soczewicy. Będzie go bardzo łatwo nakładać i raczej nie będzie "chętny" do tego, by uciekać z pieroga podczas gotowania. Sprawdź przepisy z portalu kulinarnego Smaker.pl na najlepsze wsady do pierogów. Zapewniamy cię - będzie przepysznie!

 

Sprawdź także: Rodzaje farszu do pierogów: Przepisy, jak zrobić - Smaker.pl

 

1. Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

Pierogi z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Maślane pierogi ze szpinakiem i ziemniakami

Maślane pierogi ze szpinakiem i ziemniakami

Pierogi ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pierogi z łososiem i szafranem

Pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Przejrzałe banany. Oto co najlepiej z nimi zrobić »

Kulinarne sposoby na walkę z przeziębieniami i wzmocnienie odporności »

Jak szybko rozmrozić masło? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Sałatka ogórkowa z keczupem

Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...

Odsłon: 34

60 min
1
Przekąski Pasztetowy mix

U mnie w domu są odmienne smaki więc robiąc potrawę staram się brać to pod uw...

Odsłon: 222

>60 min
5
Przekąski Pesto pietruszkowo-czosnkowe z olejem

Hit naszej rodziny !!! Trzy składniki, szybkie wykonanie, a ile przyjemności...

Odsłon: 558

15 min
5
Zupy Krem z dyni , papryki i marchewki

Aromatyczna, aksamitna i sycąca zupa krem z dyni, papryki i marchewki. Zupa j...

Odsłon: 61

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Lody rzemieślnicze – historia i najciekawsze przepisy na domowe lody!

Lody rzemieślnicze to jedna z najsmaczniejszych letnich przekąsek, uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do jej przygotowania potrzebuj...

0
Informacje Czerwone ziemniaki - co można z nich zrobić?

Czerwone ziemniaki nie cieszą się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. Czy mimo to warto je spożywać? Jakie są ich wartości odżywcze, czym si...

0
Wideo Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotki

Przepyszna alternatywa dla kanapek z pomidorem. Wypróbuj chrupiące tosty podawane z pomidorami na ciepło, dodatkiem czosnku, imbiru i kolendry. Tak...

0
Wideo Kotlety z kaszy jaglanej

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Przepis jest niezwykle prosty, oprócz kaszy będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, między innymi mar...

0