Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 188

Dodano:

Odsłon: 10593

Pierogi z dyni - oto kolejna możliwość wykorzystania tego fantastycznego warzywa.

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka, ok. 2 szklanki
  • sól, 1 łyżeczka
  • olej, 1 łyżeczka
  • jajka, 2 szt
  • ciepła woda, ok. 1 szklanka
  • FARSZ:
  • dynia (mus), 550 g
  • cebula, 1 szt
  • czosnek, 3 ząbki
  • ser feta, 200 g
  • Gałka muszkatołowa, szczypta
  • rozmaryn, sól, pieprz, papryka, oliwa, do smaku
  • Polewa:
  • masło
  • ser parmezan
  • szałwia (opcjonalnie)
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z dynią

Przygotowanie

  1. Kawałki dyni gotujemy do miękkości na parze, w wodzie lub pieczemy pod przykryciem w piekarniku, miksujemy blenderem i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiając ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek. Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatałowej.

  2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne - jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki. Rozwałkujemy i wycinamy małe placuszki, na które nakładamy farsz i przykrywamy drugim placuszkiem. Brzegi możemy złączyć przygniatając je widelcem. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotujemy 4-5 minut.

  3. Podajemy polane rozpuszczonym masłem (jeśli mamy do dyspozycji szałwię, to w czasie rozpuszczania masła ściągamy z wierzchu wytrącone białko -szumowiny- a następnie dodajemy listki świeżej szałwi i całość chwilę smażymy), posypujemy startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mooniaa 23 stycznia 2013 Wyglądają przepysznie - tak też smakują!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń