Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z dyni - oto kolejna możliwość wykorzystania tego fantastycznego warzywa.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5932
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 694
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 800
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5932
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 694
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 800
Składniki
Kawałki dyni gotujemy do miękkości na parze, w wodzie lub pieczemy pod przykryciem w piekarniku, miksujemy blenderem i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiając ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek. Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatałowej.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne - jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki. Rozwałkujemy i wycinamy małe placuszki, na które nakładamy farsz i przykrywamy drugim placuszkiem. Brzegi możemy złączyć przygniatając je widelcem. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotujemy 4-5 minut.
Podajemy polane rozpuszczonym masłem (jeśli mamy do dyspozycji szałwię, to w czasie rozpuszczania masła ściągamy z wierzchu wytrącone białko -szumowiny- a następnie dodajemy listki świeżej szałwi i całość chwilę smażymy), posypujemy startym parmezanem.