Fot. 123RF/Picsel
Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z rabarbarem popite chłodnym kompotem domowej roboty?
Warzywo czy owoc?
Mimo ogromnej popularności, niewiele osób wie o tym, że rabarbar wcale nie jest owocem. Ze względu na częste wykorzystywanie w deserach, dosyć mylnie stawia się go w jednym szeregu z jabłkami i bananami. Jego poprawne sklasyfikowanie utrudnia również specyficzny smak. Z naukowego punktu widzenia rabarbar jest jednak warzywem.
Jednak kwestia nazewnictwa wydaje się być w tej sprawie drugorzędna. W przypadku rabarbaru znacznie istotniejszy jest smak. Warto wiedzieć, że jest on ściśle związany z kolorem - im bardziej czerwony, tym rabarbar jest słodszy.
Czy rabarbar jest zdrowy?
Jeśli lubicie to warzywo, z pewnością ucieszy was informacja, że jest ono bogatym źródłem witamin A,C oraz E. Ponadto, w jego składzie znajdziemy również wiele innych substancji odżywczych, takich jak potas, sód, magnez, żelazo, fosfor, kwas foliowy oraz beta karoten, które są niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Oprócz tego, rabarbar powinien znaleźć się w diecie osób, które zmagają się z nadwaga oraz dbają o linię. Dlaczego? Głównie ze względu na jego niskokaloryczność - w 100 gramach znajduje się zaledwie 20 kcal, co czyni z niego zdrową i lekką przekąskę. Dodatkowo, rabarbar bogaty jest w błonnik, który nie tylko fantastycznie wpływa na pracę układu pokarmowego, ale również sprawia, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to należy także do grupy produktów o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że po jego spożyciu, skok poziomu cukru we krwi nie jest nagły.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że po obróbce termicznej warzywo to zyskuje właściwości przeciwutleniające. W ten sposób spowalnia procesy starzenia się komórek organizmu oraz ułatwia usuwanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za wiele groźnych chorób. Co więcej, naukowcom udało się udowodnić, że pieczony rabarbar wspomaga walkę z nowotworami. Szczególnie poleca się go w profilaktyce raka prostaty oraz piersi.
Sprawdzone przepisy z rabarbarem
Pierwszym kulinarnym skojarzeniem z rabarbarem z pewnością jest świeżo upieczone, babcine ciasto. Ale wypieki to nie jedyny sposób w jaki możemy użyć tego warzywa. Jeśli nie macie pomysłu na jego wykorzystanie, sięgnijcie po sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Oto najciekawsze z ich propozycji.
Fot. Kasia882 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Polędwiczki z sosem rabarbarowymm
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Kruche z rabarbarem i z imbirem
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Rustykalna tarta z rabarbarem
Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
