Spis treści:
- Szparagi – wartości odżywcze
- Czy szparagi są zdrowe?
- Szparagi – przeciwwskazania
- Pomysł na szparagi zielone
Na targowiskach i na sklepowych półkach najczęściej możemy natrafić na szparagi zielone i białe. Co ciekawe, istnieją również odmiany fioletowe oraz różowe. Niezależnie od koloru, szparagi z pewnością warto włączyć do diety, w szczególności, teraz kiedy są najsmaczniejsze. Warzywa te znane są od ponad dwóch tysięcy lat, zajadali się nimi już starożytni Grecy i Rzymianie. Nic w tym dziwnego, kryją w sobie moc prozdrowotnych substancji, a co więcej można przygotować je na mnóstwo pysznych sposobów. Sprawdź, czy szparagi są zdrowe, komu poleca się ich spożywanie oraz jakie są przeciwwskazania do ich jedzenia.

Sprawdź także: Czy można jeść surowe szparagi? Odpowiedź na to pytanie może cię zaskoczyć
Szparagi – wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze mają szparagi? Warzywa te kryją w sobie mnóstwo cennych substancji, są źródłem witaminy A, tych z grupy B, C, E, K, a także substancje mineralne, takie jak: magnez, wapń, potas, żelazo, sód, fosfor czy cynk. Pomimo tego, że w większości składają się z wody, szparagi są bardzo sycące, dzięki czemu świetnie sprawdzą się na diecie odchudzającej. Dodatkowo warzywa te są niskokaloryczne, w 100 g znajduje się zaledwie 20 kcal. Zawierają sporo białka oraz błonnika pokarmowego, który świetnie wpływa na pracę jelit, są także bogate w przeciwutleniacze.
Czy szparagi są zdrowe?
Szparagi to bardzo zdrowe warzywa. Spożywanie ich ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, wspiera prawidłowe trawienie, pomagają pozbyć się wzdęć i zaparć, a także pomaga zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową. Ponadto są źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwnowotworowo, a także opóźniają procesy starzenia. Warto wspomnieć również o tym, że szparagi mają korzystny wpływ na układ immunologiczny, chronią organizm przed infekcjami.
Warzywa te wspierają również pracę układu sercowo-naczyniowego, pomagają zapobiegać chorobą serca, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, a także pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi. Szparagi wspomagają również oczyszczanie organizmu z toksyn, mają właściwości moczopędne, a także wspierają zwalczanie infekcji dróg moczowych.
Zawarta w szparagach witamina K, wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego oraz kostno-szkieletowego. Kompozycja witamin i minerałów zawarta w tych warzywach wpływa korzystnie na kondycję skóry, a także pomaga wzmocnić włosy i paznokcie. Ponadto witamina A oraz beta-karoten dbają o zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami, np. zwyrodnieniem plamki żółtej.
Kto jeszcze powinien jeść szparagi? Polecane są kobietom w ciąży, ponieważ zawierają sporo kwasu foliowego, który wpływa na prawidłowy rozwój dziecka. Co więcej, ze względu na sporą zawartość żelaza, szparagi powinny znaleźć się w diecie osób borykających się z anemią. Co ciekawe, mówi się, że szparagi należą do afrodyzjaków.
Szparagi – przeciwwskazania
Chociaż szparagi są bardzo zdrowe, nie wszyscy mogą je jeść. W szczególności tyczy się to osób, które cierpią z powodu alergii pokarmowych. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego jedzenie szparagów odradza się osobo, które chorują na kamicę nerkową. Przeciwwskazaniem do ich spożywania jest także dna moczanowa.
Pomysł na szparagi zielone
Nie wiesz, co zrobić ze szparagów? Poniżej znajdziesz ciekawe przepisy naszych użytkowników na wyborne dania ze szparagami w roli głównej.
1. Szparagi w boczku z grilla

Szparagi w boczku z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Szparagi pod pierzynką

Szparagi pod pierzynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Burgery ze szparagami

Burgery ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Suflety ze szparagami

Suflety ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pizzerinki ze szparagami

Pizzerinki ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Omlet z kurczakiem i szparagami

Omlet z kurczakiem i szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Soba ze szparagami po azjatycku

Soba ze szparagami po azjatycku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »
Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »
Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »