Spis treści:
- Kuchnia wielkopolska - najsmaczniejsze tradycyjne potrawy
- Słodkie specjały kuchni wielkopolskiej
- Czym różnią się rogale świętomarcińskie od marcińskich?
Wielkopolska to region posiadający bardzo duży potencjał turystyczny. To tutaj znajdowała się pierwsza stolica Polski - Gniezno. Spragnieni zwiedzania urlopowicze z pewnością zachwycą się licznymi zabytkami - są tu świetnie zachowane stare zamki, klimatyczne pałacyki i świątynie, a także liczne muzea.
Sprawdź także: Pyszne, bo polskie. Te potrawy kuchni regionalnej zachwycają smakiem!
Będąc w tym regionie, warto zwiedzić Poznań i zobaczyć legendarne koziołki na poznańskim rynku, Ostrów Tumski czy Konin. Amatorzy aktywnego wypoczynku mogą natomiast skorzystać z licznych ścieżek rowerowych lub wybrać się na kajaki. Pojezierze Wielkopolskie to zachwycający krajobrazami teren, nie bez powodu nazywany zielonymi płucami Polski.
Kuchnia wielkopolska – najsmaczniejsze tradycyjne potrawy
Wielu osobom kuchnia wielkopolska kojarzy się przede wszystkim z ziemniakami, nazywanymi w tej części Polski pyrami. Jest w tym sporo prawdy, jednak lokalne restauracje mają do zaoferowania znacznie więcej.
Będąc w Wielkopolsce, warto spróbować takich dań, jak:
- pyry z gzikiem - proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne ziemniaki gotowane w mundurkach z nadzieniem wykonanym z tłustego twarogu, śmietany oraz cebuli i świeżych ziół. Pyry z gzikiem często podawane są jako przystawka,
- szare kluchy - to kolejna potrawa z ziemniaków, którą można spróbować w Wielkopolsce. Robi się je z tartych ziemniaków zagęszczonych mąką. Tradycyjnie podaje się je ze skwarkami oraz gotowaną kapustą kiszoną,
- kaczka po wielkopolsku - czyli pieczona potrwa z drobiu z dodatkiem jabłek. Wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jak łatwo się domyślić, w Wielkopolsce zazwyczaj podawana jest z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami,
- golonka wieprzowa - podawana z zasmażaną kapustą i gotowanymi ziemniakami,
- zupa z czerniny - to charakterystyczna dla tego regionu, choć dość kontrowersyjna, potrawa, gotowana na bazie kaczej krwi. Czerninę nazywa się również czarną polewką. Zazwyczaj podaje się ją z suszonymi owocami, dzięki którym zyskuje oryginalny, słodko-kwaśny smak.
Zobacz: Sałatka z piersią kaczki
Słodkie specjały kuchni wielkopolskiej
Wielkopolska to region słynący nie tylko z dań ziemniaczanych, ale również wyjątkowych, słodkich przysmaków. To tutaj kupimy takie specjały, jak:
- rogale świętomarcińskie - wytwarzane według wieloletniej receptury poznańskie rogale z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku. Wypieka się je przez cały rok, największą popularnością cieszą się jednak w listopadzie, podczas obchodów święta Świętego Marcina (11 listopada),
- szneki z glancem - tradycyjne drożdżówki polane lukrem,
- rury poznańskie - słodkie ciastka wypiekane z ciasta piernikowego z dodatkiem miodu oraz wanilii. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu, podłużnemu kształtowi (układane są często jedno na drugim, aby tworzyć konstrukcję przypominającą dachówkę).
Czym różnią się rogale świętomarcińskie od marcińskich?
Odwiedzając Wielkopolskę w listopadzie, szczególnie w Święto Niepodległości, koniecznie wypróbuj tradycyjnego rogala z bogatym nadzieniem z białego maku i orzechów. Uważaj jednak na to, co kupujesz. Okazuje się, że rogale marcińskie może przygotować każdy cukiernik w Polsce, według dowolnego, często własnego przepisu. Nie są one jednak oryginalnym specjałem Wielkopolski.
Natomiast rogale świętomarcińskie to te z certyfikatem, pieczone według specjalnej, tradycyjnej procedury. Mimo dużo wyższej ceny to właśnie po nie powinieneś sięgnąć, jeśli chcesz skosztować prawdziwego przysmaku regionu.
Więcej inspiracji na przepisy kuchni wielkopolskiej znajdziesz tu:
1. Tradycyjne pyry z gzikiem
Zobacz przepisWielkopolskie pyry z gzikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Wielkopolski pyrczok
Zobacz przepisWielkopolski pyrczok / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kaczka pieczona z jabłkami
Zobacz przepisKaczka pieczona z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Wielkopolskie plyndze
Zobacz przepisWielkopolskie plyndze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Parzybroda wielkopolska
Zobacz przepisParzybroda wielkopolska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Oryginalny przepis na rogale świętomarcińskie
Zobacz przepisRogale świętomarcińskie - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Dzięki tym trikom kotlet schabowy będzie obłędnie pyszny. Do panierki dodaj jeden składnik »
Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »
To najskuteczniejszy sposób na grypę, ale Polacy stosują niechętnie »