Czym są szneki z glancem? Odkryj specjały kuchni wielkopolskiej

Czy wiesz, czym są pyry z gzikiem albo szneki z glancem? To specjały, z których słynie kuchnia wielkopolska. Podczas podróży w tamten region Polski odkryj nie tylko piękno przyrody i architektury, ale i tamtejszej kuchni. Dowiedz się, jakie dania jada się w Wielkopolsce.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wielkopolska to region posiadający bardzo duży potencjał turystyczny. To tutaj znajdowała się pierwsza stolica Polski - Gniezno. Spragnieni zwiedzania urlopowicze z pewnością zachwycą się licznymi zabytkami - są tu świetnie zachowane stare zamki, klimatyczne pałacyki i świątynie, a także liczne muzea.

Sprawdź także: Pyszne, bo polskie. Te potrawy kuchni regionalnej zachwycają smakiem!

Będąc w tym regionie, warto zwiedzić Poznań i zobaczyć legendarne koziołki na poznańskim rynku, Ostrów Tumski czy Konin. Amatorzy aktywnego wypoczynku mogą natomiast skorzystać z licznych ścieżek rowerowych lub wybrać się na kajaki. Pojezierze Wielkopolskie to zachwycający krajobrazami teren, nie bez powodu nazywany zielonymi płucami Polski. 

Kuchnia wielkopolska – najsmaczniejsze tradycyjne potrawy

Wielu osobom kuchnia wielkopolska kojarzy się przede wszystkim z ziemniakami, nazywanymi w tej części Polski pyrami. Jest w tym sporo prawdy, jednak lokalne restauracje mają do zaoferowania znacznie więcej.

Będąc w Wielkopolsce, warto spróbować takich dań, jak:

  • pyry z gzikiem - proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne ziemniaki gotowane w mundurkach z nadzieniem wykonanym z tłustego twarogu, śmietany oraz cebuli i świeżych ziół. Pyry z gzikiem często podawane są jako przystawka,
  • szare kluchy - to kolejna potrawa z ziemniaków, którą można spróbować w Wielkopolsce. Robi się je z tartych ziemniaków zagęszczonych mąką. Tradycyjnie podaje się je ze skwarkami oraz gotowaną kapustą kiszoną,
  • kaczka po wielkopolsku - czyli pieczona potrwa z drobiu z dodatkiem jabłek. Wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jak łatwo się domyślić, w Wielkopolsce zazwyczaj podawana jest z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami,
  • golonka wieprzowa - podawana z zasmażaną kapustą i gotowanymi ziemniakami,
  • zupa z czerniny - to charakterystyczna dla tego regionu, choć dość kontrowersyjna, potrawa, gotowana na bazie kaczej krwi. Czerninę nazywa się również czarną polewką. Zazwyczaj podaje się ją z suszonymi owocami, dzięki którym zyskuje oryginalny, słodko-kwaśny smak.

Zobacz: Sałatka z piersią kaczki

Słodkie specjały kuchni wielkopolskiej 

Wielkopolska to region słynący nie tylko z dań ziemniaczanych, ale również wyjątkowych, słodkich przysmaków. To tutaj kupimy takie specjały, jak:

  • rogale świętomarcińskie - wytwarzane według wieloletniej receptury poznańskie rogale z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku. Wypieka się je przez cały rok, największą popularnością cieszą się jednak w listopadzie, podczas obchodów święta Świętego Marcina (11 listopada),
  • szneki z glancem - tradycyjne drożdżówki polane lukrem,
  • rury poznańskie - słodkie ciastka wypiekane z ciasta piernikowego z dodatkiem miodu oraz wanilii. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu, podłużnemu kształtowi (układane są często jedno na drugim, aby tworzyć konstrukcję przypominającą dachówkę).

Czym różnią się rogale świętomarcińskie od marcińskich?

Odwiedzając Wielkopolskę w listopadzie, szczególnie w Święto Niepodległości, koniecznie wypróbuj tradycyjnego rogala z bogatym nadzieniem z białego maku i orzechów. Uważaj jednak na to, co kupujesz. Okazuje się, że rogale marcińskie może przygotować każdy cukiernik w Polsce, według dowolnego, często własnego przepisu. Nie są one jednak oryginalnym specjałem Wielkopolski.

Natomiast rogale świętomarcińskie to te z certyfikatem, pieczone według specjalnej, tradycyjnej procedury. Mimo dużo wyższej ceny to właśnie po nie powinieneś sięgnąć, jeśli chcesz skosztować prawdziwego przysmaku regionu. 

Więcej inspiracji na przepisy kuchni wielkopolskiej znajdziesz tu:

1. Tradycyjne pyry z gzikiem

 Tradycyjne pyry z gzikiem Zobacz przepis

Wielkopolskie pyry z gzikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wielkopolski pyrczok

 Wielkopolski pyrczok Zobacz przepis

Wielkopolski pyrczok / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kaczka pieczona z jabłkami

 Kaczka pieczona z jabłkami Zobacz przepis

Kaczka pieczona z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wielkopolskie plyndze

 Wielkopolskie plyndze Zobacz przepis

Wielkopolskie plyndze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Parzybroda wielkopolska

 Parzybroda wielkopolska Zobacz przepis

Parzybroda wielkopolska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Szare kluchy

 Szare kluchy Zobacz przepis

Szare kluchy poznańskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Oryginalny przepis na rogale świętomarcińskie

 Oryginalny przepis na rogale świętomarcińskie Zobacz przepis

Rogale świętomarcińskie - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Szneki z glancem

 Szneki z glancem Zobacz przepis

Szneki z glancem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dzięki tym trikom kotlet schabowy będzie obłędnie pyszny. Do panierki dodaj jeden składnik »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

To najskuteczniejszy sposób na grypę, ale Polacy stosują niechętnie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 196

60 min
3
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1366

60 min
2
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1246

15 min
20
Ciasta Sernik pistacjowy

Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...

Odsłon: 1138

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2