Spis treści:
W powszechnej opinii kuchnia niemiecka uważana jest za tłustą oraz ciężkostrawną i w niektórych przypadkach faktycznie tak jest. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to cała prawda na temat kulinarnej tradycji naszych zachodnich sąsiadów. Jej bogactwo znacznie wykracza poza stereotypowe kiełbasy lub golonkę z kapustą i piwem. Silne wpływy włoskie, holenderskie i francuskie sprawiają, że kulinarna podróż po Niemczech może zaskakiwać bogactwem doznań.
Na zachodzie, w Schwarzwaldzie i Badenii-Wirtembergii, silne są wpływy szwajcarskie oraz francuskie, a w regionalnej kuchni dużą rolę odgrywają warzywa. W okolicach Bawarii, jada się tłustsze i bardziej kaloryczne potrawy. Z kolei na północy kraju popularne są dania z owoców morza - łatwo dostępnych w Bałtyku śledzi, dorszy, krabów, oraz muli.

Kuchnia dla miłośników mięs
Nasi sąsiedzi uwielbiają biesiadowanie w dużym gronie rodziny i przyjaciół. W czasie takich spotkań nie może zabraknąć różnego rodzaju mięsnych potraw. Kuchnia Niemiec wyróżnia się dużą różnorodnością dań z wieprzowiny, wołowiny, drobiu, dziczyzny i ryb. Często jada się pieczone golonki, podroby, wyśmienite salcesony lub najróżniejsze kiełbaski. Klasykami, których powinien skosztować każdy, kto odwiedza Niemcy są franfurterki, szynka westfalska oraz kiełbasa brunszwicka.
Wyjątkowo popularnym fast foodem jest tzw. "currywurst". Najczęściej jest to grillowana kiełbasa wieprzowa posypana dużą ilością curry i polana sosem na bazie koncentratu pomidorowego. Przekąska ta ma równie wielu zwolenników, co przeciwników, jednak powinniście jej spróbować, aby móc wyrobić sobie zdanie na jej temat.
Praktyczni Niemcy często przygotowują różnego rodzaju eintopfy, czyli łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące dania jednogarnkowe.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Nie samym mięsem Niemiec żyje
Na niemieckich stołach bardzo często goszczą warzywa, które chętnie jadamy także w Polsce. W przypadku dań z ziemniaków i kapusty nasi sąsiedzi mogą zaskoczyć was pomysłowością. Pieką je, smażą i gotują, przygotowując z nich zapiekanki, potrawki, i knedle. Królową niemieckich potraw warzywnych pozostaje bezapelacyjnie sałatka bawarska, przygotowywana z ziemniaków, ogórków konserwowych oraz cebuli. Czasem bywa także wzbogacana szynką, boczkiem lub skwarkami.
Ważnym elementem kuchni południowych Niemiec są szpecle, czyli drobne kluseczki kładzione, przygotowywane z mąki i jajek. Podaje się je zapiekane z górskim serem, skwarkami lub kiszoną kapustą.
Niemcy, podobnie jak Polacy, bardzo lubią zupy. Szczególną popularnością cieszy się gulaszowa, cebulowa lub soczewicowa. Odwiedzając Hamburg spróbujcie regionalnej zupy z węgorza, do której dodaje się suszone śliwki, jabłka i gruszki.
A na deser... piwo!
Wśród deserów niesłabnącą popularnością cieszy się jabłkowy strudel pochodzący z Austrii, marcepan i tort szwarcwaldzki, czyli czekoladowe ciasto biszkoptowe przekładane bitą śmietaną i wiśniami.
Mówiąc o kuchni naszych zachodnich sąsiadów, nie można zapomnieć o piwie - w końcu to właśnie z niego Niemcy słyną na całym świecie. Zgodnie z prawem bawarskim, piwo musi być wytworzone wyłącznie z wody, ziarna, chmielu i drożdży. Prawdziwe niemiecki trunek nie jest pasteryzowany, dzięki czemu wydobywany jest rzeczywisty smak i aromat.
Jeśli chceielibyście, aby dania kuchni niemieckiej zagościły w waszych domach, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że ich smak zachwyci nawet rodowitych mieszkańców Niemiec.
1. Sałatka ziemniaczana po bawarsku

Sałatka ziemniaczana po bawarsku/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatka ziemniaczana to sztandarowe danie kuchni niemieckiej. Jest szybka i łatwa do przyrządzenia, a do tego sprawdza się idealnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
2. Obazda ze słonecznikiem

Obazda ze słonecznikiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Obazda to tradycyjna pasta serowa sporządzana z rozgniatanego camemberta, masła, cebuli i przypraw. Najczęściej podaje się ją z preclami i pszenicznym piwem.
Precle są świetną przekąską, którą można jeść na słodko i na słono. Ich historia sięga średniowiecza, a w Niemczech najczęściej jedzone są jako dodatek do piwa.
4. Berlińska zupa ziemniaczana

Berlińska zupa ziemniaczana/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Berlińska zupa ziemniaczana to bardzo pożywna, rozgrzewająca potrawa, którą można najeść się do syta. Idealna na chłodniejsze wieczory.
Sycąca, treściwa, rozgrzewająca i wyjątkowo smaczna. Czego chcieć więcej?
Ta pyszna i bardzo sycąca zapiekanka to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Większość składników potrzebnych do jej przygotowania pewnie macie już w lodówce.
7. Pieczona golonka po bawarsku

Pieczona golonka po bawarsku/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mimo że w marynacie jest spora ilość piwa, jego smak nie jest przytłaczający. Mięso przygotowane w ten sposób jest aromatyczne, miękkie i idealnie odchodzi od kości.
Tradycyjne halupsi przypomina trochę nasze gołąbki. Jest to farsz kapuściano-ryżowy zawinięty w liście sałaty. Nasz użytkownik zaserwował je w odrobinę innej wersji.
Zgodnie z bawarską tradycją, lokalną białą kiełbasę należy spożywać z preclami i musztardą, popijając piwem pszenicznym.
10. Pączusie po bawarsku

Pączusie po bawarsku/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pączki bawarskie to ciekawa alternatywa dla typowych polskich pączków. Jeśli dotąd ich nie próbowaliście, postarajcie się jak najszybciej nadrobić zaległości.
Stollen to świąteczny, niemiecki deser, który jada się w okresie Bożego Narodzenia. Jest to słodki chlebek z dużą ilością rodzynek i migdałowym nadzieniem, który uwielbiają zarówno mali, jak i duzi.
Za stolicę marcepanu uważa się niemieckie miasto Lubeka. Kiedyś był to bardzo popularny deser, jednak z czasem palmę pierwszeństwa odebrała mu czekolada. Czy słusznie? Zadecydujcie sami!
Jest to klasyczny, niemiecki tort znany niemal na całym świecie. Efektowny wypiek pasuje na każdą uroczystość.