Zdrowe odżywianie się i przyswajanie odpowiednich ilości substancji odżywczych oraz mineralnych może w pozytywny sposób wpłynąć na nasz organizm, w tym także na ochronę przed wystąpieniem i postępowaniem niektórych schorzeń. Dotyczy to także chorób nerek. Co jeść, by cieszyć się zdrowymi nerkami?
Dieta na nerki - czym różni się od innych diet?
Dieta na nerki, tak samo jak inne zdrowe diety, opiera się przede wszystkim na prawidłowym rozłożeniu akcentów pomiędzy substancjami, które spożywamy w trakcie dnia. Zbilansowanie jest tu słowem kluczem - zarówno biorąc pod uwagę tłuszcze, węglowodany i białka, jak i witaminy oraz minerały.
Dieta na nerki różni się jednak od innych diet tym, iż zaleca znaczne ograniczanie niektórych składników przez wzgląd na ich negatywny wpływ na nerki. Doskonałym przykładem jest tutaj białko, które nie tak dawno temu stało się elementem dyskusji wielu dietetyków. Otóż w popularnej diecie Dukana białko stanowiło jeden z najważniejszych składników odżywczych, który miał być przyswajany przez osoby pragnące schudnąć. Owszem, traciły one masę ciała, jednak ich nerki były bardzo obciążone. Dlaczego?
Metabolizm białka jest procesem, w którego produkcji powstaje mocznik i kreatynina, które usuwane są przez nerki. Zwiększona podaż białka sprawia, że nerki mają więcej pracy, niż zazwyczaj. U osób zdrowych nie jest to problematyczne, jednak u osób z chorymi nerkami może prowadzić do zwiększonej niewydolności tego organu. Z kolei niewydolność nerek skutkuje gromadzeniem się toksyn w organizmie. Zaleca się zatem, by w diecie dla osób ze schorzeniami nerek, ograniczać podawanie białek. Jego ilość zależy od stężenia mocznika i kreatyniny we krwi. To tylko jeden z elementów, który warto wziąć pod uwagę, planując dietę dla zdrowych nerek.
Dieta przy chorobach nerek - ograniczenie fosforu
Dieta przy chorobach nerek musi być przemyślana pod wieloma względami. Istotnym jej elementem jest także ograniczenie fosforu, który uczestniczy w produkcji energii, pozwala na prawidłowe funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego.
U osób z chorymi bądź uszkodzonymi nerkami fosfor jest jednak gromadzony w organizmie. To właśnie nerki w zdrowym ciele odpowiadają za wydalanie nawet 70% fosforu. Niewydalany pierwiastek może przyczynić się do odwapnienia kości oraz odkładania się złogów wapniowo-fosforanowych, które przyczyniają się chociażby do powstania kamicy nerkowej. Dlatego bardzo ważnym elementem diety dla osób z niewydolnością nerek jest ograniczenie spożycia produktów, które są bogate w fosfor.
To między innymi żółte sery, żółtka jaj, podroby, rośliny strączkowe, kakao czy kasze i brązowy ryż. Nie oznacza to oczywiście, że należy całkowicie zrezygnować z tych produktów. Powinno się jednak zmniejszyć ich spożycie zgodnie z zaleceniami lekarza, w zależności od stopnia zaawansowania schorzenia. W wiązaniu fosforanów pomagają także odpowiednie środki farmakologiczne.
Konieczne jest też ograniczenie ilości spożywanego sodu, a zatem soli. Podczas chorób nerek oraz postępującej niewydolności tego organu, zmniejsza się jego możliwość do wydalania sodu z organizmu. Dlatego też osoby cierpiące na choroby nerek mogą borykać się z ciągłym uczuciem pragnienia, ale również ze zwiększonymi obrzękami spowodowanymi zatrzymywaniem się wody w ciele. Wyeliminowanie soli z diety jest zatem jak najbardziej wskazane.
Sprawdź: Jak kolor warzyw wpływa na nasze zdrowie?
Niewydolność nerek - dieta uboga w potas
Chociaż potas jest jednym ze składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, niewydolność nerek sprawia, iż odkłada się on we krwi w niebezpiecznych ilościach. Upośledzona czynność nerek sprawia, że organ nie jest w stanie regulować poziomu potasu oraz innych elektrolitów.
Zbyt wysokie stężenie potasu może z kolei zaburzyć czynność serca. Jeśli stwierdzono u was niewydolność nerek, dieta powinna być jak najbardziej uboga w potas. Należy zatem usunąć z niej kakao, nasiona strączkowe, śliwki, pomidory, ziemniaki czy owoce cytrusowe.
Możliwe jest również wypłukiwanie potasu z produktów spożywczych. W tym celu należy obrane i pokrojone warzywa zalać wrzątkiem i moczyć przez co najmniej pół godziny, a następnie gotować, by zmniejszyć zawartość potasu. Niestety to sprawia również, że wypłukiwane są z nich także witaminy. Należy jednak pamiętać, że ograniczenie potasu w diecie jest konieczne podczas stwierdzonej niewydolności nerek oraz podwyższonym poziomie tego pierwiastka we krwi. Samodzielne rezygnowanie z potasu w diecie jest bardzo niebezpieczne.
Sprawdź: Zadbaj o zdrowie swoich jelit
Niewydolność nerek - jadłospis bogaty w wapń
Ze względu na bardzo restrykcyjną dietę na niewydolność nerek, osoby cierpiące na choroby tego organu borykają się ze znacznym deficytem witamin i minerałów, przede wszystkim zaś wapnia oraz witaminy D3. Może to prowadzić do znacznego osłabienia kości. Dlatego w diecie na niewydolność nerek, jadłospis powinien zawierać także suplementy witaminy D oraz wapnia.
Konieczne jest budowanie diety w sposób, który umożliwia uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów - kwasu foliowego, żelaza, witamin z grupy B i witaminy C. Często suplementacja jest najlepszym rozwiązaniem. Z kolei w przypadku magnezu osoby z niewydolnością nerek mogą mieć problem z jego nadmiarem. Wszystko przez wzgląd na obniżone wydalanie nerkowe tego pierwiastka. Lekarz zaleci wtedy usunięcie z diety składników, które zawierają magnez.
Jak zatem widać, dieta przy niewydolności nerek jest niezwykle skomplikowana i może wymagać pomocy profesjonalnego dietetyka.
Zobacz: Zupa kalafiorowa
Dieta nerkowa - zalecenia profilaktyczne
Dieta przy niewydolności nerek to ostateczność, do której zmuszone są osoby chorujące przewlekle. Jednak dużo lepszym sposobem jest zapobieganie, nie leczenie. W tym może pomóc dieta nerkowa. Zalecania profilaktyczne w jej przypadku nie są zbyt skomplikowane. Najistotniejsze jest w niej umożliwienie nerkom odpowiedniego filtrowania organizmu z toksyn. W tym celu konieczne jest wypijanie wody w dostatecznych ilościach - minimum dwa litry dziennie.
Oprócz tego warto pomyśleć także o rezygnacji z wszystkich substancji, które utrudniają pracę nerkom, a zatem zwiększają obecność toksyn w organizmie. Unikanie papierosów, alkoholu czy kofeiny to jedno, warto ograniczyć także leki, inne używki oraz konserwanty przyswajane wraz z jedzeniem. Dieta profilaktyczna dla zdrowych nerek musi być bogata w produkty świeże bądź o niskim stopniu przetworzenia.
Nerki to niezwykle istotny organ w naszym ciele. Warto dbać o niego, zanim zauważymy pierwsze objawy niewydolności.