Spis treści:
Zodiakalne Panny urodziły się pomiędzy 23 sierpnia a 22 września. Podobnie jak Byk i Koziorożec, to znak spod żywiołu ziemi, który cieszy się stabilnym zdrowiem, ale o swoje dobre samopoczucie i kondycję porządnie dba. Panna niechętnie sięga po niezdrowe przekąski, wybierając te, które będą dla niej najkorzystniejsze. Odkryj, jakie produkty polecane są dla zodiakalnych Panien.
Sprawdź także: Horoskop kulinarny. Co smakuje każdemu znakowi zodiaku?

Jakie są zodiakalne Panny?
Cechą charakterystyczną tego znaku zodiaku jest duża opiekuńczość. Panny (23.08.-22.09.) są bardzo zaradne i zawsze chętnie pomogą. Z troskliwym podejściem podchodzą do wszystkich, którzy proszą je o wsparcie. Jednocześnie, dbając o innych, nie zapominają o sobie. Właściwie się odżywiają, zależy im na dobrym wyglądzie i pielęgnacji ciała oraz umysłu. Czują się komfortowo, gdy mają wszystko uporządkowane - sprawy zawodowe, relacje z bliskimi, porządek w domu. Zodiakalne Panny to perfekcjoniści, co zarówno przynosi im korzyści, jak i utrudnia codzienne życie.
Dieta zodiakalnych Panien
Zodiakalne Panny lubią kuchnię i podchodzą do niej poważnie. Niezależnie od tego, czy akurat gotują, czy jedzą, uznają, że jest to dla nich chwila relaksu. Nie lubią, gdy podczas tych czynności muszą się spieszyć. Chcą wszystko zrobić idealnie, dlatego w kuchni spędzają zazwyczaj zbyt dużo czasu, poświęcając uwagę najmniejszym detalom. Starają się też, żeby danie było nie tylko pyszne, ale i estetyczne.
W codziennym jadłospisie wybierają przede wszystkim warzywa, owoce, orzechy i chude mięsa. Dbają o to, żeby ich dieta była raczej niskotłuszczowa, z dużą dawką naturalnych składników. Ze względu na liczne obowiązki (które perfekcyjne Panny ciągle sobie dokładają), rzadko gotują, a najczęściej skupiają się na wybieraniu zdrowych półproduktów w sklepie spożywczym. Jeśli widzisz osobę czytającą etykiety ze składem produktu, to może być właśnie zodiakalna Panna.
Panny są najbardziej podatne na choroby wątroby i jelit, dlatego do codziennego menu powinny włączać tylko te składniki, które zbytnio nie obciążą układu pokarmowego i trawiennego. To akurat pokrywa się z ich zamiłowaniem do niskotłuszczowych i zdrowych posiłków.
Produkty polecane dla zodiakalnych Panien
Osoby spod znaku Panny nie powinny się przejadać, aby nie obciążać żołądka, wątroby i jelit. Nie powinny więc sięgać po ciężkostrawne, smażone posiłki, szczególnie typu fast food. Często urodzonym w sierpniu i wrześniu brakuje w jadłospisie także witamin z grupy B - dieta powinna uzupełniać te niedobory.
Co powinny jeść zodiakalne Panny, aby czuć się dobrze? W ich menu nie może zabraknąć:
- świeżych ryb i owoców morza - sardynki, krewetki, przegrzebki są niskokaloryczne i lekkostrawne, dostarczają witamin z grupy B,
- chude mięso - ma mało kalorii, nie obciąża żołądka, za to pozwoli utrzymać zbilansowaną dietę,
- warzywa - m.in. marchewka, seler - które nawadniają organizm, dostarczają mu witamin, błonnika i antyoksydantów,
- owoce - szczególnie jabłka i gruszki, bo są niskocukrowe, dietetyczne, a zawierają błonnik potrzebny do usuwania resztek z jelit i prawidłowej perystaltyki,
- cynamon - przyprawa usprawnia procesy trawienne, podkręci metabolizm i pozwoli utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową,
- orzechy - to skarbnica witamin z grupy B, ale również zdrowych tłuszczów i szeregu minerałów (zodiakalne Panny będą mogły stworzyć zbilansowany jadłospis, nie sięgając po szkodliwe produkty),
- brązowy ryż - ponownie bogate źródło witamin z grupy B, ale także E oraz potasu, żelaza czy cynku. Hamuje apetyt, syci na dłużej, ma niższy indeks glikemiczny niż biały ryż,
- kiełki - dostarczają organizmowi porcję żelaza, wapnia, magnezu, potasu, białka, błonnika i witamin z grupy B. To wszystkie wartości odżywcze, których zodiakalne Panny potrzebują w swoim jadłospisie.
Poniżej kilka inspiracji na dania, które powinny się znaleźć w diecie zodiakalnych Panien:
1. Sałatka z gruszką, winogronami, orzechami i kozim serem

Sałatka z gruszką, winogronami, orzechami i kozim serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Łosoś ze szpinakiem podany z pastą rybną

Łosoś ze szpinakiem podany z pastą rybną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka z krewetkami
Sałatka z krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Hummus buraczany z chrzanem

Hummus buraczany z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Łosoś z piekarnika ze szpinakiem i pomidorami suszonymi

Łosoś z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pieczone jabłka z cynamonem i płatkami owsianymi

Pieczone jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »