Dlaczego do babki warto dodać majonez? Tak robią najlepsi cukiernicy

Planujesz upiec pyszną babkę? To lekkie ciasto na Wielkanoc powinno być nie tylko puszyste, ale również wilgotne i przepyszne w smaku. Jeśli zależy ci na idealnym deserze, wypróbuj trik, który stosują najlepsi cukiernicy. Odkryj, dlaczego do babki warto dodać majonez i ile tak właściwie go użyć.

Babka wielkanocna z majonezem. Odkryj, dlaczego do babki warto dodać majonez. | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Babka zyskuje na popularności szczególnie w okresie świąt wielkanocnych. To właśnie wtedy Polacy tradycyjnie pieką te puszyste i lekkie ciasta. Choć kształt mają wyraźnie określony, to w smaku mogą się bardzo różnić. Babka cytrynowa, piaskowa, marmurkowa, a nawet mandarynkowa - możesz przyrządzić każdą z nich, a na pewno twoi bliscy będą zachwyceni. 

Sprawdź także: Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii

Profesjonalni cukiernicy mają prosty trik na upieczenie idealnej babki wielkanocnej. Używają do niej jeszcze jednego składnika. Dlaczego do babki warto dodać majonez? I czy wpływa to na jej smak?

Dlaczego do babki warto dodać majonez?

Jaka powinna być idealna babka? Pewnie każdy pomyślał o perfekcyjnie wyrośniętym, pulchnym, ale wciąż lekkim wypieku. Najlepiej obficie posypanym skórką pomarańczową lub pokrytym polewą czekoladową. Choć z zewnątrz ciasto musi być zwarte i chrupiące, to babka wielkanocna wilgotna w środku cieszy się największą sympatią.

Prosty trik, stosowany obecnie przez cukierników, a kiedyś przez nasze babcie, polega na dodaniu odrobiny majonezu do ciasta. Babka wielkanocna z majonezem stanie się znacznie bardziej wilgotna i nie będzie się kruszyć. Nie musisz obawiać się, że składnik zepsuje smak deseru - jest on praktycznie niewyczuwalny. Dodaj łyżkę majonezu do babki cytrynowej, piaskowej albo czekoladowej. Wciąż będą przepyszne, a poprawi się ich konsystencja.

Ile majonezu użyć? Mówi się, że to świetny zamiennik oleju, dlatego powinno się użyć w proporcji 1:1 zamiast tłuszczu. Pamiętaj, żeby w sklepie wybrać majonez z dobrym składem oraz do ciasta dodać taki przechowywany w lodówce (w cieple szybko się psuje). 

Przepis na babkę wielkanocną

Przygotowanie babki wielkanocnej wilgotnej nie jest wcale skomplikowane. Nie trzeba być cukiernikiem, żeby zastosować prosty patent. Przepis na babkę wielkanocną z majonezem wykonuj krok po kroku, a na pewno wyjdzie puszysta i pełna słodkiego smaku.

Składniki

  • 4 jajka,
  • 250 g cukru,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 125 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cytryna,
  • 4 czubate łyżki majonezu,
  • masło (do natłuszczenia formy),
  • bułka tarta (do obsypania formy).

W głębokiej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na jasnożółtą, puszystą masę. Oddzielnie przygotuj suche składniki - obie mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Mąki z proszkiem dodawaj powoli i porcjami do jajek z cukrem, cały czas miksując. 

Cytrynę zalej wrzątkiem i sparz. Zetrzyj z niej skórkę (bez białej, gorzkiej części), przekrój i wyciśnij sok. Dodaj skórkę i sok do masy, zmiksuj do połączenia. Pod koniec mieszania dodaj jeszcze cztery łyżki majonezu. 

Formę do pieczenia babki natłuść masłem i obsyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto do 3/4 wysokości ścianek (urośnie w trakcie pieczenia). Włóż formę do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) piekarnika. Piecz przez godzinę i po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest dobrze zrobione (test suchego patyczka). Wilgotna babka wielkanocna z majonezem już gotowa!

Wypróbuj więcej przepisów i odkryj, dlaczego do babki warto dodać majonez:

1. Babka majonezowa dwukolorowa

 Babka majonezowa dwukolorowa Zobacz przepis

Babka majonezowa dwukolorowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Babka wielkanocna z majonezem

 Babka wielkanocna z majonezem Zobacz przepis

Babka wielkanocna z majonezem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Babka majonezowo-rumowa

 Babka majonezowo-rumowa Zobacz przepis

Babka majonezowo-rumowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Babka majonezowa

 Babka majonezowa Zobacz przepis

Wilgotna babka majonezowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Babka z majonezem

 Babka z majonezem Zobacz przepis

Dlaczego do babki warto dodać majonez? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Babka majonezowa z czekoladową polewą

 Babka majonezowa z czekoladową polewą Zobacz przepis

Babka majonezowa z czekoladową polewą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »

Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »

Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 36

30 min
2
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 37

30 min
3
Dodatki Sos koperkowy

Dzisiaj smaczny , prosty w przygotowaniu sos koperkowy, który przygotowałam d...

Odsłon: 26

15 min
2
60 min
6
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2