Spis treści:
Babka zyskuje na popularności szczególnie w okresie świąt wielkanocnych. To właśnie wtedy Polacy tradycyjnie pieką te puszyste i lekkie ciasta. Choć kształt mają wyraźnie określony, to w smaku mogą się bardzo różnić. Babka cytrynowa, piaskowa, marmurkowa, a nawet mandarynkowa - możesz przyrządzić każdą z nich, a na pewno twoi bliscy będą zachwyceni.
Sprawdź także: Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Profesjonalni cukiernicy mają prosty trik na upieczenie idealnej babki wielkanocnej. Używają do niej jeszcze jednego składnika. Dlaczego do babki warto dodać majonez? I czy wpływa to na jej smak?
Dlaczego do babki warto dodać majonez?
Jaka powinna być idealna babka? Pewnie każdy pomyślał o perfekcyjnie wyrośniętym, pulchnym, ale wciąż lekkim wypieku. Najlepiej obficie posypanym skórką pomarańczową lub pokrytym polewą czekoladową. Choć z zewnątrz ciasto musi być zwarte i chrupiące, to babka wielkanocna wilgotna w środku cieszy się największą sympatią.
Prosty trik, stosowany obecnie przez cukierników, a kiedyś przez nasze babcie, polega na dodaniu odrobiny majonezu do ciasta. Babka wielkanocna z majonezem stanie się znacznie bardziej wilgotna i nie będzie się kruszyć. Nie musisz obawiać się, że składnik zepsuje smak deseru - jest on praktycznie niewyczuwalny. Dodaj łyżkę majonezu do babki cytrynowej, piaskowej albo czekoladowej. Wciąż będą przepyszne, a poprawi się ich konsystencja.
Ile majonezu użyć? Mówi się, że to świetny zamiennik oleju, dlatego powinno się użyć w proporcji 1:1 zamiast tłuszczu. Pamiętaj, żeby w sklepie wybrać majonez z dobrym składem oraz do ciasta dodać taki przechowywany w lodówce (w cieple szybko się psuje).
Przepis na babkę wielkanocną
Przygotowanie babki wielkanocnej wilgotnej nie jest wcale skomplikowane. Nie trzeba być cukiernikiem, żeby zastosować prosty patent. Przepis na babkę wielkanocną z majonezem wykonuj krok po kroku, a na pewno wyjdzie puszysta i pełna słodkiego smaku.
Składniki
- 4 jajka,
- 250 g cukru,
- 15 g cukru wanilinowego,
- 125 g mąki pszennej,
- 125 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cytryna,
- 4 czubate łyżki majonezu,
- masło (do natłuszczenia formy),
- bułka tarta (do obsypania formy).
W głębokiej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na jasnożółtą, puszystą masę. Oddzielnie przygotuj suche składniki - obie mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Mąki z proszkiem dodawaj powoli i porcjami do jajek z cukrem, cały czas miksując.
Cytrynę zalej wrzątkiem i sparz. Zetrzyj z niej skórkę (bez białej, gorzkiej części), przekrój i wyciśnij sok. Dodaj skórkę i sok do masy, zmiksuj do połączenia. Pod koniec mieszania dodaj jeszcze cztery łyżki majonezu.
Formę do pieczenia babki natłuść masłem i obsyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto do 3/4 wysokości ścianek (urośnie w trakcie pieczenia). Włóż formę do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) piekarnika. Piecz przez godzinę i po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest dobrze zrobione (test suchego patyczka). Wilgotna babka wielkanocna z majonezem już gotowa!
Wypróbuj więcej przepisów i odkryj, dlaczego do babki warto dodać majonez:
1. Babka majonezowa dwukolorowa
![Babka majonezowa dwukolorowa](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2018_03_27/311b7d31eb9459ef625c6b1e883853fb-recipe_main.jpg)
Babka majonezowa dwukolorowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Babka wielkanocna z majonezem
![Babka wielkanocna z majonezem](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2015_03_23/93a9ac52395b50c2d922f1824745d513-recipe_main.jpg)
Babka wielkanocna z majonezem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Babka majonezowo-rumowa
![Babka majonezowo-rumowa](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2021_03_30/a759b979500e732cf6f37de57026e294-recipe_main.jpg)
Babka majonezowo-rumowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Babka majonezowa
![Babka majonezowa](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2020_03_05/421746ec787bec75b2c92c29984fd170-recipe_main.jpg)
Wilgotna babka majonezowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Babka z majonezem
![Babka z majonezem](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2016_05_15/210f12aa75d6760bcca504c07c550d7a-recipe_main.jpg)
Dlaczego do babki warto dodać majonez? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Babka majonezowa z czekoladową polewą
![Babka majonezowa z czekoladową polewą](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2019_04_16/27e640ae914d38c653844cae7302f558-recipe_main.jpg)
Babka majonezowa z czekoladową polewą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »
Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »
Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »