Dania jednogarnkowe

Daktyle są świetnym wyborem na przekąskę o każdej porze dnia. Słodki smak przypominający smak karmelu i toffi skradł już serca wielu głodomorów! Sprawdź, dlaczego warto się nimi zajadać.

Fot. 123RF/Picsel

Co to są daktyle?

Daktyle to owoce daktylowca – prastarego drzewa owocowego, które jest uprawiane już od czasów prehistorycznych. Mają konsystencję mięsisto-mazistą, są słodkie i zawierają w środku jedną pestkę. Owoce palm daktylowych rosną w Afryce, Australii, Meksyku oraz Kalifornii. Na świecie uprawianych jest ponad 1500 odmian daktyli. Daktyle dzieli się na następujące odmiany: daktyle świeże i miękkie, półtwarde i twarde.

Owoce te zyskały sławę głównie przez ich właściwości przeciwzapalne, szybkie dostarczanie energii do organizmu, a także przez wiele sposobów na użycie ich w kuchni. Daktyle można wykorzystać jako słodką przekąskę, składnik do ciast, koktajli i wielu potraw, kremów oraz batonów domowej produkcji. Z daktyli powstanie także miód daktylowy oraz cukier daktylowy, który jest świetnym zamiennikiem białego cukru. Z uwagi na bogactwo cukrów prostych są dobrym źródłem energii, co jest wykorzystywane przez sportowców.

Właściwości daktyli

Owoce te, zarówno suszone, jak i surowe są skarbnicą cukrów prostych, które stanowią kluczowe źródło energii podczas intensywnego wysiłku. Uzupełniają niedobór glikogenu i potasu w organizmie, a dzięki licznym składnikom mineralnym pomagają zapobiegać miażdżycy, łagodzą objawy menopauzy i pomagają na zaparcia. Owoce te to głównie bogactwo błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego i jelit.  Daktyle zmniejszają też ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

Czy daktyle są kaloryczne?

Wszystko należy jeść z umiarem, aczkolwiek kilka daktyli dziennie z pewnością przyniesie więcej korzyści niż paczka chipsów paprykowych lub garść cukierków czekoladowych. W 100 g suszonych daktyli jest około 280 kcal. Dodanie 3-4 daktyli do musli, jogurtu naturalnego lub owsianki to naturalny zamiennik cukru i o wiele zdrowsza wersja, niż cukier biały. Szykujesz imprezę ze znajomymi?

Przygotuj nietypowe przekąski jak daktyle, orzechy, deskę serów i odpowiednie napoje. Promocje na artykuły do podawania przekąsek znajdziesz w sklepie Home&you.

Przepisy z daktylami:

1. Owsiane ciasteczka z daktylami i bananami

 Owsiane ciasteczka z daktylami i bananami Zobacz przepis

Owsiane ciasteczka z daktylami i bananami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Krem z daktyli

 Krem z daktyli Zobacz przepis

Krem z daktyli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Placuszki z ricottą i daktylami

 Placuszki z ricottą i daktylami Zobacz przepis

Placuszki z ricottą i daktylami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto jabłkowe z czarnym sezamem, daktylami i suszoną żurawiną

 Ciasto jabłkowe z czarnym sezamem, daktylami i suszoną żurawiną Zobacz przepis

Ciasto jabłkowe z czarnym sezamem, daktylami i suszoną żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kuleczki mocy z daktyli

 Kuleczki mocy z daktyli Zobacz przepis

Kuleczki mocy z daktyli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sernik kawowy z daktylami

 Sernik kawowy z daktylami Zobacz przepis

Sernik kawowy z daktylami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Czekoladowe ciasto z daktylami

 Czekoladowe ciasto z daktylami Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto z daktylami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1514

30 min
17
Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 283

60 min
5

Przepis dnia

Przekąski Świąteczna mięsna zapiekanka

Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zal...

Odsłon: 4690

60 min
34

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8