Sezon na dynię

Latem na naszych stołach królują chłodniki i lekkie sałatki. A co podać na deser? Oczywiście lody i to najlepiej te, które przygotowaliśmy samodzielnie.

Fot. 123RF/Picsel

Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw. Pierwszy znany mrożony deser wymyślili właśnie Persowie - nazywał się on faloodeh, a w jego skład wchodził makaron, mączka kukurydziana, woda różana, sok z cytryny i czasem pistacje. Ten deser, o egzotycznym dla nas składzie, przyrządzany jest do dziś w Iranie, Afganistanie, Indiach i Pakistanie i cieszy się dużą popularnością.

Przysmak Nerona

W mrożonych deserach zasmakował też cesarz Neron. Do tego stopnia upodobał sobie lód dosładzany miodem, z dodatkiem orzechów i owoców, że posyłał niewolników w góry, z nakazem dostarczania wielkich brył lodowych.

Powszechnie uważa się, że lody wynaleźli Chińczycy, około 5000 lat p.n.e., a ich recepturę do Europy przywiózł Marco Polo w roku 1295. Chińczycy do lodów dodawali mleko jaków - była to nowość w Europie, gdzie wcześniej spożywano sam lód w połączeniu z miodem i owocami. Włosi, którym Marco Polo udostępnił recepturę, zaczęli wzbogacać deser o śmietanę, cukier, jajka i aromaty, aby móc uzyskać różne smaki. I osiągnęli w tym mistrzostwo - do dziś lody włoskie uchodzą za jedne z najlepszych na świecie.

Popularne w Polsce lody włoskie, różnią się nieco od oryginału - nie są aż tak gęste i słodkie, jak w słonecznej Italii, mają charakterystyczny stożkowy wygląd, a serwowane są wprost z automatu. W czasach PRL-u w sklepach pojawił się też deser o nazwie "ciepłe lody" - jest to bardzo słodka masa bezowa podawana w waflowym kubku, wyglądem przypominająca właśnie kręcone, polskie lody włoskie. Deser ten możemy przygotować własnoręcznie w domu lub po prostu kupić w cukierni.

Czy lody odchudzają?

Tezę o odchudzających właściwościach lodów postanowili przetestować badacze ze Stanów Zjednoczonych. Wyniki tych eksperymentów są bardzo zaskakujące - ich zdaniem, możemy bez wyrzutów sumienia zjadać nawet lody przygotowane tradycyjnym sposobem, na bazie produktów mlecznych. Ostateczny bilans kalorii i tak wyjdzie na naszą korzyść. W tym wypadku kluczową rolę ma odgrywać niska temperatura tego deseru.

Aby lody mogły zostać strawione, nasz organizm musi je wcześniej ogrzać. Jakby nie patrzeć, proces ten jest pewnego rodzaju wysiłkiem i przyczynia się do spalenia kalorii. Wyliczono, iż „podgrzanie" jednej gałki lodów, zmusza nasze ciało do wykorzystania ok. 55-60 kcal. Tymczasem, nieduża gałka lodów to ok. 50 kcal. Rachunek wydaje się być prosty - dzięki zjedzeniu takiego deseru jesteśmy lżejsi o całe 5 kcal. Być może to nie dużo, gdyż w takim tempie nie zrzucilibyśmy nawet pół kilograma w ciągu roku, jednak wystarczyło, by rozpalić wyobraźnię wielbicieli tego smakołyku.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zrób lody w domu

Obecnie wiele lodów produkowanych jest ze sztucznych dodatków i barwników, a do tego dosładzanych jest dużo słodszymi od cukru substancjami. W lodach można znaleźć szkodliwe tłuszcze częściowo utwardzone, tani syrop glukozowo-fruktozowy zamiast cukru, emulgatory zamiast jajek i sproszkowane mleko zamiast zwykłego.

A jak zrobić lody metodą domową? Wbrew pozorom nie jest to trudne, choć bywa czasochłonne. Żółtka z cukrem mieszamy w garnuszku włożonym do wrzątku, następne wlewamy zagotowane mleko i cały czas mieszając, studzimy. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i zamrażamy masę. Należy ją kilkakrotnie mieszać w trakcie mrożenia - dzięki temu lody będą miały odpowiednią konsystencję. Podstawowy przepis na lody daje możliwości eksperymentowania ze smakami i dodatkami, dzięki czemu możemy uzyskać oryginalny i pyszny deser.

Jeśli poszukujesz sprawdzonych przepisów na domowe lody, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Lody owocowe

Fot. Aninka88  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Lody waniliowe

Fot. Bryssska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Lody krówkowe

Fot. Szaffranka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Lody fiołkowe

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Lody kawowe

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Domowe lody jagodowe

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Lody arbuzowo-pomarańczowe

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Lody mocno cytrynowe

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Lody jeżynowe z lawendą

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Lody marmurkowe

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Lody bananowe z masłem orzechowym

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Trójkolorowe lody

Fot. Foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
14
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 2639

30 min
20
60 min
10
>60 min
18