Domowe sosy do kanapek: podkręć swoje przekąski przy ich pomocy!

Kanapki to idealna opcja na pierwszy posiłek dnia lub popołudniową przekąskę. Znudziła ci się ich klasyczna wersja? Podkręć ich smak za pomocą domowych sosów do kanapek. Tatarski, czosnkowy oraz BBQ – jakie sosy do kanapek wybrać i jak przygotować je w zaciszu własnej kuchni? Podpowiadamy.

Domowe sosy do kanapek|Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić:

Domowe sosy do kanapek do doskonały sposób na podkręcenie klasycznej przekąski. Gdy o niej myślisz, do głowy przychodzi ci tylko połączenie plasterka sera i szynki, kawałka pomidora i rzodkiewki lub ogórka kiszonego? W takim razie koniecznie spróbuj przygotować jeden z naszych dressingów, a twoje kanapki już nigdy nie będą nudne! Jakie sosy do kanapek wybrać? Postaw na swoje ulubione smaki!

Wzbogacając imprezowe przekąski własnoręcznie przyrządzonym sosem, z pewnością zaskoczysz swoich gości. Domowe dressingi sprawdzą się również w tostowej wersji smakołyku - smaczny sos i ciągnący się ser to coś, czym nie pogardzi nawet najbardziej wybredny krytyk kulinarny.

Sprawdź także: Kanapki na 20 sposobów

Sosy do kanapek: przepisy, których warto spróbować!

Na jakie sosy do kanapek warto postawić, serwując ten słynny przysmak? Wybieraj takie zestawienia składników, które najbardziej trafiają w twoje gusta. Możliwości jest naprawdę mnóstwo - począwszy od sosów na bazie czosnku po słodko-kwaśne, a nawet owocowe. Jak stworzyć najpopularniejsze sosy do kanapek? Przepisy na najsmaczniejsze z nich znajdziesz poniżej.

Tatarski

Sos tatarski to jeden z najpopularniejszych sosów, po który sięgają entuzjaści ogórków kiszonych. Jak przygotować go w zaciszu własnej kuchni? Do tego zadania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników.

W skład sosu tatarskiego wchodzą marynowane grzybki lub kapary, drobno posiekana czerwona cebula, ogórki kiszone lub konserwowe, świeży szczypiorek i natka, majonez, sok z cytryny oraz świeżo zmielony pieprz.

Jeśli chodzi o proporcje, postaw na takie, które najbardziej odpowiadają twoim kulinarnym gustom. Preferujesz kwaśniejsze domowych sosach do kanapek? W takim razie wkrój więcej ogórków i dołóż dodatkową łyżkę soku z cytryny.

Czosnkowy

Klasykiem wśród domowych sosów do kanapek jest sos czosnkowy. Jest on na tyle uniwersalny, że można go stosować do wielu innych przekąsek, w tym tortilli lub nachos. Do wyboru masz kilka metod przygotowania i doprawienia tego dressingu.

Tradycyjny sos czosnkowy można stworzyć na bazie jogurtu greckiego, śmietany, a nawet połączenia tych dwóch produktów z majonezem. Jakie przyprawy będą idealnie uzupełniać mocny charakter czosnku? Postaw na takie, które lubisz najbardziej - może to być tymianek, zioła śródziemnomorskie, zioła prowansalskie oraz świeży koperek lub ogórek.

Gustujesz w bardzo ostrych dodatkach? W takim razie polecamy wzbogacić sos czosnkowy o cząstki chili, pepperoni lub jalapeño. Z kolei miłośnicy łagodnych wariantów powinni pamiętać, aby nie przesadzać z liczbą użytych ząbków.

Pesto

Choć pesto kojarzy się głównie z włoskimi potrawami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać je również do kanapek. Bazą twojej przekąski mogą stać się liczne warzywa i zioła, np. brokuł, szpinak, jarmuż, a nawet bazylia.

Pesto będzie pasować do kanapek, które w swoim składzie zawierają mozzarellę, pomidorki koktajlowe oraz ser cheddar. Świetnie łączy się również z pomidorem malinowym, podbijając jego delikatny smak.

Aby wyczarować pesto, wystarczy zblendować wszystkie przygotowane składniki. Miksturę możesz wzbogacić o sól gruboziarnistą, czosnek oraz orzechy pinii lub włoskie. Warto podkreślić, że najlepszą bazą tego dressingu będzie dobrej jakości oliwa z oliwek.

BBQ

Dressing BBQ często kojarzy się z wiosennymi spotkaniami przy grillu. To właśnie dlatego ten domowy sos do kanapek wyśmienicie sprawdzi się w ich pieczonej wersji - mogą to być tosty lub ich klasyczna forma podpiekana w piekarniku albo na grillu.

Aby zaserwować swoim gościom sos BBQ, na swojej liście zakupów umieść sos worcestershire, sos sojowy, cukier trzcinowy, musztardę, wino wytrawne, ocet ryżowy lub winny, czosnek, ketchup lub przecier pomidorowy, a także mąkę ziemniaczaną.

Wszystkie wyżej wymienione składniki wystarczy zmiksować w blenderze na gładką masę. Zbita konsystencja sosu świetnie sprawdzi się na warzywnych składnikach kanapek - dobrze trzyma się ich wierzchu i nie spływa po bokach, sprawiając, że przekąska jest bardzo poręczna.

Domowy ajvar

Gustujesz w sosach, których bazą jest czerwona papryka? W takim razie domowy ajvar będzie dla ciebie strzałem w dziesiątkę! Dobrze przyrządzony, charakteryzuje się gładką konsystencją, ale z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, dlatego blendera używaj w tym przepisie z rozwagą.

Czego potrzeba do podania domowego ajvaru? Receptura uwzględnia czerwone papryki, bakłażany, ostrą paprykę, oliwę z oliwek, winny ocet, miód lub syrop z agawy, ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Jeśli jesteś fanem wędzonych sosów, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać wędzoną paprykę w proszku.

Co zrobić, aby bakłażany nie wpłynęły negatywnie na smak domowego sosu do kanapek? Pokrój je na plasterki, a następnie posyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz je zimną wodą i przetrzyj ręcznikiem papierowym - warzywa są gotowe do obróbki termicznej w piekarniku.

Mango-chili

Fani słodko-ostrych domowych sosów do kanapek z pewnością chętnie dodadzą do swoich przekąsek dressing na bazie mango i chili. Obierz owoc i wrzuć do blendera, wcześniej pozbywając się pestki. Następnie dodaj do mikstury posiekany czosnek i imbir, zwieńczając je kawałkiem chili, i dokładnie zblenduj.

Słodko-ostry sos podkreśli charakter kanapek z domowymi mięsami, np. schabem lub grillowanym boczkiem, podbijając mięsne aromaty. Jeśli lubisz kanapki z wiejską kiełbasą lub chorizo, możesz śmiało przełamać je sosem na bazie owoców i chili.

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli to opcja polecana miłośnikom kanapek z dodatkiem mięsa. Jej przyrządzenie wymaga użycia jedynie kilku podstawowych składników. Obierz czerwoną cebulę i posiekaj ją w pióra lub cienkie plasterki. Następnie włóż ją do garnka, zasyp cukrem i zalej octem winnym. Gotuj warzywa aż do miękkości, mieszając je od czasu do czasu.

Obróbka termiczna konfitury powinna zająć ci około 30 minut. Pamiętaj, żeby nie przesadzać z mocą palnika. Konfiturę możesz posłodzić białym lub brązowym cukrem, stewią, ksylitolem, a nawet miodem wielokwiatowym. Idealnym uzupełnieniem dressingu będzie niewielka szczypta soli himalajskiej, która wzbogaci delikatny smak warzywa. Palce lizać!

 

1. Sos tatarski

 Sos tatarski Zobacz przepis

Sos tatarski/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sos czosnkowy

 Sos czosnkowy Zobacz przepis

Sos czosnkowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Grzanki caprese z pesto

 Grzanki caprese z pesto Zobacz przepis

Grzanki caprese z pesto/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sos BBQ

 Sos BBQ Zobacz przepis

Sos BBQ/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Domowy ajvar

 Domowy ajvar Zobacz przepis

Domowy ajvar/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sos z mango do mięs

 Sos z mango do mięs Zobacz przepis

Sos z mango do mięs/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Konfitura z czerwonej cebuli

 Konfitura z czerwonej cebuli Zobacz przepis

Konfitura z czerwonej cebuli/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grupa Polsat Plus i Fundacja Polsat razem dla dzieci z Ukrainy »

Raport: "Obudziły mnie strzały". Wojna w Ukrainie »

Zespół stresu pourazowego - choroba nie tylko z pola walki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 35813

60 min
44
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 227

30 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 243

>60 min
6

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4