Sprawdzone przepisy na karnawał

Stanowią jedno z najpopularniejszych posiłków spożywanych w porze śniadania lub kolacji. Polacy wprost je uwielbiają. Mogą występować w przeróżnych formach, z nieograniczoną liczbą dodatków. Co zrobić, aby nadać im niepowtarzalnego wyglądu i smaku?

Fot. 123RF/Picsel

Kanapki dla wielu z nas stanową nieodłączny element codziennej diety. Są spożywane zazwyczaj w porze śniadania bądź kolacji. Świetnie sprawdzają się również w roli lunchu zabieranego do pracy - nie trzeba ich podgrzewać ani przekładać na talerz, można je zjeść przy biurku lub na stojąco. Ich głównym zadaniem jest zaspokojenie głodu i dodanie energii na resztę dnia. Można je zrobić w zaledwie kilka minut z dowolnych produktów, które mamy obecnie pod ręką. Ze względu na swoją prostotę i łatwość przygotowania są niestety często jedzone w pośpiechu bez przywiązywania uwagi do ich składu i wyglądu. Chcąc zamienić „smutne" kanapki w kulinarną ucztę, nie trzeba wcale poświęcać dużo czasu czy energii. Wystarczy kilka prostych produktów i odrobina fantazji. Od czego zacząć?

Pieczywo

Podstawą każdej kanapki jest oczywiście pieczywo. Czym sugerować się podczas wyboru tego produktu? Oprócz preferencji żywieniowych warto również pomyśleć o tym, z czym chcemy połączyć ten składnik. Puszyste bułki świetnie sprawdzają się w zestawieniu z grillowanym mięsem, sałatą i marynowanymi warzywami. Chrupkie pieczywo idealnie pasuje do past kanapkowych z dodatkiem surowych warzyw i ziół. Świeżo upieczony, domowy chleb cudownie komponuje się z prawdziwym masłem i wędliną. Oprócz tradycyjnego pieczywa warto skorzystać z zamienników tj.: krakersów czy ciasta francuskiego, które świetnie się sprawdzają podczas przygotowywania przekąsek na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi.

Reklama

Masło czy margaryna - co wybrać?

Po podjęciu decyzji dotyczącej pieczywa warto pomyśleć o tym, czym je posmarować. Który produkt sprawdzi się najlepiej? Wbrew pozorom wybór nie należy do łatwych. Wpływ na decyzję ma wiele czynników tj.: jakość, cena, dostępność, smak, a także nasze przyzwyczajenia i nawyki wypracowane w domu. Z wygody oraz względów ekonomicznych często sięgamy po margarynę. Jest ona sprzedawana w dużych pojemnikach, posiada konkurencyjną cenę w porównaniu do masła i co najważniejsze - idealnie rozsmarowuje się na kanapce w przeciwieństwie do masła, które tuż po wyciągnięciu z lodówki jest twarde i podczas robienia kanapek potrafi doprowadzić do frustracji. Mimo wymienionych zalet margaryna nigdy nie dorówna prawdziwemu masłu, które jest zdecydowanie lepsze w smaku i posiada znacznie czystszą etykietę.

Smarowidła, wędliny i dodatki

Smak kanapek można urozmaicać na różne sposoby, zaczynając od własnoręcznie zrobionej pasty kanapkowej poprzez wędlinę lub grillowane mięso, kończąc na warzywach, przetworach lub sosach. Nasi użytkownicy podzielili się swoimi autorskimi pomysłami na kanapki. Pośród nich znajdują się zarówno propozycje dla wegan, wegetarian, jak i zdeklarowanych mięsożerców. Zerknijcie do poniższych propozycji, a zapewniamy was, że z pewnością znajdziecie tam coś dla siebie.

 

1. Club sandwich

Fot. SlodkiSmakPasji na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Bajgle z szynką i dipem serowo-czosnkowym

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Kanapeczki z krakersów

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Kanapka ze schabem

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kanapka tunezyjska

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kanapeczki z pumpernikla z pastą z tuńczyka

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Kanapkowe ZOO

Fot. Blog_Mydlo_i_Powidlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Tosty francuskie z serem i szynką

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Pasta do pieczywa z makreli z jajkiem

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Kanapkowe zwierzaki

Fot. Blog_Mydlo_i_Powidlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Pasta kanapkowa z ciecierzycy z czosnkiem

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


12. Tosty z jakiem, szynką i świeżymi warzywami

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

13. Kanapki „Pieski"

Fot. Blog_Mydlo_i_Powidlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

14. Kanapka z awokado i gomasio

Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

15. Kanapeczki z ciasta francuskiego

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

16. Kanapka z pieczonym miodowym indykiem

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

17. Kanapka z łososiem

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

18. Kanapka z bekonem, pomidorem i sałatą

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

19. Zapiekanki z jajkiem i kabanosem

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

20. Kanapki „Biedronki"

Fot. Blog_Mydlo_i_Powidlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pączki pistacjowe

Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...

Odsłon: 997

60 min
7
Ciasta Słonecznikowiec

Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...

Odsłon: 637

60 min
4
Desery Deser warstwowy stratacciella

Smaczny deser warstwowy z delikatnego kremu śmietankowo-czekoladowego, przeło...

Odsłon: 72

15 min
6
30 min
8
30 min
4
Przekąski Rosołki

Rosołki, to szybka i prosta przekąska, którą możesz zaserwować na rodzinne pr...

Odsłon: 1059

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5