Dania jednogarnkowe

Koniec lata to moment, kiedy na naszych stołach zaczynają pojawiać się śliwki. Owoce te są pyszne zarówno na surowo, w postaci przetworów, jak i jako dodatek do ciast. Czy zdarzyło ci się, że ciasto ze śliwkami nie wyszło? Mamy na to sposób. Podpowiemy ci, jak układać śliwkę w cieście, żeby nie było zakalca.

Jak układać śliwkę na cieście, żeby nie było zakalca? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest zakalec? To zmora każdej niedoświadczonej gospodyni. A w praktyce ciasto, które się nie dopiekło oraz nie wyrosło. Zwykle takie twardsze i zbite grudy w cieście pojawiają się jedynie w niektórych miejscach, bywa jednak tak, że zakalec pokrywa całą powierzchnię ciasta. Najczęściej zakalec może przytrafić się podczas przygotowywania ciasta z owocami, np. ze śliwkami. Dlatego warto poznać kilka trików, które pozwolą ci go uniknąć.

Sprawdź także: Ten sok czyści jelita i dba o zdrowe serce. Zrobisz go z dwóch składników 

Czy można zjeść ciasto z zakalcem?

Chociaż nie wygląda zbyt estetycznie i może skutecznie popsuć humor domorosłego cukiernika, zjedzenie ciasta z zakalcem nie powinno być szkodliwe dla zdrowia. Warto jednak pamiętać, że mocno zbite, niedopieczone ciasto będzie ciężkostrawne, dlatego lepiej unikać jedzenia go w zbyt dużej ilości.

Dlaczego warto dodawać do ciasta śliwki?

Śliwki to jedne z owoców, które najchętniej dodajemy do ciasta. Nic dziwnego, są pyszne, zdrowie, a ich słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się z wypiekami. Co więcej, śliwki mają również wiele cennych wartości odżywczych. Owoce te zawierają błonnik, dlatego doskonale działają na układ pokarmowy, wspierają trawienie oraz pomagają zwalczać zaparcia. Mogą być stosowane jako profilaktyczne działania chroniące przed nowotworami jelita grubego. Dodatkowo śliwki to świetny owoc dla wszystkich niejadków, ponieważ mają działanie pobudzające apetyt.

To doskonałe źródło witamin, m.in.: witaminy C, A, E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych: magnezu, wapnia, potasu, żelaza i fosforu. Co więcej, śliwki wspierają pracę układu nerwowego, działają przeciwnowotworowo oraz zapobiegają miażdżycy.

Jak układać śliwkę na cieście, żeby nie było zakalca?

Chcesz przygotować drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką, a może masz ochotę na ciasto jogurtowe ze śliwkami i bezą? Aby twoje słodkie wypieki wyszły idealnie bez zakalca, warto nie zapomnieć o paru zasadach.

Przede wszystkim pamiętaj, by nie przesadzać z ilością owoców, które masz zamiar ułożyć na cieście. Jeśli śliwa w twoim ogrodzie w tym roku wyjątkowo obrodziła i masz zanadto owoców, lepiej przygotuj z nich kompot lub powidła. Zbyt duża ilość śliwek sprawi, że ciasto będzie za ciężkie i nie wyrośnie. Kluczową zasadą jest również układanie śliwek skórką do dołu. Owoce położone miąższem do dołu puszczą sok, co może utrudniać pieczenie. Jeżeli śliwki mają bardzo dużo soku, możesz dodatkowo obtoczyć je w mące, która zapobiegnie zbytniemu namoknięciu ciasta.

Dodatkowo, aby uniknąć zakalca, warto przygotować składniki w temperaturze pokojowej, o ile przepis nie mówi inaczej. Nie pomijaj również kroku, jakim jest przesianie mąki przez sitko. Pamiętaj, aby trzymać się przepisu, a tym samym dodawać składniki w odpowiedniej kolejności oraz ilości. Przydatną wskazówką jest również to, by mieszać ciasto w jedną stronę oraz trzymać się temperatury wyznaczonej w przepisie.

Szukasz inspiracji na dania i desery ze śliwkami? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Ucierane ciasto ze śliwkami

 Ucierane ciasto ze śliwkami Zobacz przepis

Ucierany placek ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Serowiec ze śliwkami

 Serowiec ze śliwkami Zobacz przepis

Szybki serowiec ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Biszkopt ze śliwkami

 Biszkopt ze śliwkami Zobacz przepis

Biszkopt ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto kruche ze śliwkami i bezą siostry Anastazji

 Ciasto kruche ze śliwkami i bezą siostry Anastazji Zobacz przepis

Ciasto ze śliwkami według siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Łatwe ciasto ze śliwkami

 Łatwe ciasto ze śliwkami Zobacz przepis

Ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Drożdżówka ze śliwkami

 Drożdżówka ze śliwkami Zobacz przepis

Drożdżówka ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Murzynek ze śliwkami

 Murzynek ze śliwkami Zobacz przepis

Szybkie, czekoladowe ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tarta ze śliwkami

 Tarta ze śliwkami Zobacz przepis

Tarta śliwkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto z serem i śliwkami

 Ciasto z serem i śliwkami Zobacz przepis

Ciasto serowo-śliwkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ciasto ze śliwkami na oleju

 Ciasto ze śliwkami na oleju Zobacz przepis

Ciasto na oleju ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Od znajomej, która mieszka we Francji, mam przepis na naleśniki. Wychodzą boskie >>

Domowe sposoby na obniżenie cukru we krwi. Powinien być w domu każdego cukrzyka >>

Ten przepis na powidła z dyni ma 111 lat. Zaskakujący dodatek nadaje im wybitnego smaku >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1157

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 175

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8