Spis treści:
- Czy można jeść ciasto z zakalcem?
- Dlaczego warto jeść śliwki?
- Jak układać śliwkę na cieście, żeby nie było zakalca?
Co to jest zakalec? To zmora każdej niedoświadczonej gospodyni. A w praktyce ciasto, które się nie dopiekło oraz nie wyrosło. Zwykle takie twardsze i zbite grudy w cieście pojawiają się jedynie w niektórych miejscach, bywa jednak tak, że zakalec pokrywa całą powierzchnię ciasta. Najczęściej zakalec może przytrafić się podczas przygotowywania ciasta z owocami, np. ze śliwkami. Dlatego warto poznać kilka trików, które pozwolą ci go uniknąć.
Sprawdź także: Ten sok czyści jelita i dba o zdrowe serce. Zrobisz go z dwóch składników
Czy można zjeść ciasto z zakalcem?
Chociaż nie wygląda zbyt estetycznie i może skutecznie popsuć humor domorosłego cukiernika, zjedzenie ciasta z zakalcem nie powinno być szkodliwe dla zdrowia. Warto jednak pamiętać, że mocno zbite, niedopieczone ciasto będzie ciężkostrawne, dlatego lepiej unikać jedzenia go w zbyt dużej ilości.
Dlaczego warto dodawać do ciasta śliwki?
Śliwki to jedne z owoców, które najchętniej dodajemy do ciasta. Nic dziwnego, są pyszne, zdrowie, a ich słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się z wypiekami. Co więcej, śliwki mają również wiele cennych wartości odżywczych. Owoce te zawierają błonnik, dlatego doskonale działają na układ pokarmowy, wspierają trawienie oraz pomagają zwalczać zaparcia. Mogą być stosowane jako profilaktyczne działania chroniące przed nowotworami jelita grubego. Dodatkowo śliwki to świetny owoc dla wszystkich niejadków, ponieważ mają działanie pobudzające apetyt.
To doskonałe źródło witamin, m.in.: witaminy C, A, E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych: magnezu, wapnia, potasu, żelaza i fosforu. Co więcej, śliwki wspierają pracę układu nerwowego, działają przeciwnowotworowo oraz zapobiegają miażdżycy.
Jak układać śliwkę na cieście, żeby nie było zakalca?
Chcesz przygotować drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką, a może masz ochotę na ciasto jogurtowe ze śliwkami i bezą? Aby twoje słodkie wypieki wyszły idealnie bez zakalca, warto nie zapomnieć o paru zasadach.
Przede wszystkim pamiętaj, by nie przesadzać z ilością owoców, które masz zamiar ułożyć na cieście. Jeśli śliwa w twoim ogrodzie w tym roku wyjątkowo obrodziła i masz zanadto owoców, lepiej przygotuj z nich kompot lub powidła. Zbyt duża ilość śliwek sprawi, że ciasto będzie za ciężkie i nie wyrośnie. Kluczową zasadą jest również układanie śliwek skórką do dołu. Owoce położone miąższem do dołu puszczą sok, co może utrudniać pieczenie. Jeżeli śliwki mają bardzo dużo soku, możesz dodatkowo obtoczyć je w mące, która zapobiegnie zbytniemu namoknięciu ciasta.
Dodatkowo, aby uniknąć zakalca, warto przygotować składniki w temperaturze pokojowej, o ile przepis nie mówi inaczej. Nie pomijaj również kroku, jakim jest przesianie mąki przez sitko. Pamiętaj, aby trzymać się przepisu, a tym samym dodawać składniki w odpowiedniej kolejności oraz ilości. Przydatną wskazówką jest również to, by mieszać ciasto w jedną stronę oraz trzymać się temperatury wyznaczonej w przepisie.
Szukasz inspiracji na dania i desery ze śliwkami? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Ucierane ciasto ze śliwkami
Zobacz przepisUcierany placek ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Serowiec ze śliwkami
Zobacz przepisSzybki serowiec ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Biszkopt ze śliwkami
Zobacz przepisBiszkopt ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ciasto kruche ze śliwkami i bezą siostry Anastazji
Zobacz przepisCiasto ze śliwkami według siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Łatwe ciasto ze śliwkami
Zobacz przepisCiasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Drożdżówka ze śliwkami
Zobacz przepisDrożdżówka ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Murzynek ze śliwkami
Zobacz przepisSzybkie, czekoladowe ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ciasto z serem i śliwkami
Zobacz przepisCiasto serowo-śliwkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Ciasto ze śliwkami na oleju
Zobacz przepisCiasto na oleju ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Od znajomej, która mieszka we Francji, mam przepis na naleśniki. Wychodzą boskie >>
Domowe sposoby na obniżenie cukru we krwi. Powinien być w domu każdego cukrzyka >>
Ten przepis na powidła z dyni ma 111 lat. Zaskakujący dodatek nadaje im wybitnego smaku >>