Dziewięć przepisów na desery z agrestem

Agrest jest niedocenianym owocem. Warto jednak przypomnieć sobie o nim, aby przygotować zaskakująco smaczne desery, które idealnie sprawdzą się w ciepłe, letnie dni.

Fot. 123RF/Picsel

Skórka agrestu jest twarda i pokryta licznymi włoskami, a lekko kwaskowaty miąższ obfituje w liczne pestki. Z tych właśnie powodów agrest nie należy do najbardziej popularnych owoców, a szkoda bo kryje w sobie mnóstwo witamin i składników mineralnych, które potrafią zapobiegać lub wspomagać walkę z przeróżnymi dolegliwościami. Oprócz witaminy C, która wpływa na odporność organizmu, owoc ten zawiera również witaminy z grupy B oraz magnez. Te ostatnie koją skołatane nerwy, sprzyjają koncentracji i poprawiają pamięć.

Zawartość wapnia w agreście wpływa na zdrowe kości oraz zęby. Owoce te mogą być nawet spożywane przez osoby cierpiące na artretyzm.

Na problemy ze wzrokiem

Agrest, a zwłaszcza jego czerwona odmiana to znakomite źródło luteiny. Dlatego polecany jest osobom, które większość czasu spędzają przed monitorem komputera lub telewizorem. Luteina to silny przeciwutleniacz, który chroni nasze oczy przed szkodliwymi działaniami promieni UVA i UVB, wpływa na ostrość wzroku oraz wrażliwość widzenia. Jest pomocna także w profilaktyce zwyrodnień plamki żółtej oraz zaćmy. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować luteiny, dlatego dieta każdego z nas powinna być bogata w liczne warzywa i owoce, za pomocą których dostarczymy odpowiednią jej ilość.

Reklama

Pogromna złego cholesterolu

Podwyższony poziom złego cholesterolu oraz nadciśnienie? Osoby cierpiące na te dolegliwości powinny przekonać się do agrestu. Dzięki dużej zawartości pektyn, owoc ten pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu „LDL" we krwi, na rzecz dobrego cholesterolu „HDL". Agrest zawiera także potas, który zwalcza nadciśnienie tętnicze oraz rutynę zapobiegającą chorobom serca i miażdżycy.

Agrest dla urody

Maseczka przygotowana z agrestu wspaniale rozświetli i nawilży skórę twarzy. Drobne pestki zawarte w miąższu owoców posłużą także jako delikatny peeling. Aby cieszyć się nieskazitelną cerą, wystarczy rozgnieść widelcem kilka owoców agrestu, nałożyć miąższ wraz z pestkami na umytą skórę twarzy. Po dwudziestu minutach zmyć ciepłą wodą.

Kosmetyki z wyciągiem z agrestu pobudzają produkcję kolagenu, działają kojąco na podrażnienia i przebarwienia na skórze.

Desery z agrestem w roli głównej

Chociaż agrest można wykorzystać w daniach wytrawnych, znacznie popularniejszym jest dodawanie go do różnego rodzaju deserów. Słodkości z jego dodatkiem zyskują niepowtarzalny aromat oraz słodko-cierpki smak. Jeśli masz ochotę zaskoczyć bliskich takim deserem, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Placek z pianą i agrestem

Fot. Dolcevita_in_my_kitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Powidła z agrestu

Fot. Beata1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kruche ciasto z agrestem i bezą

Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Puchatek - ciasto z agrestem Siostry Anastazji

Fot. Ewa_G na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Owoce pod owsianą kruszonką

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Ciasto agrestowe z lukrem

Fot. Fafiatko  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Bezy z kremem cytrynowo miętowym

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Ciasto "Agrestowa chmurka"

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Ciasto agrestowe

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Zupy Żurek w chlebku

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych st...

Odsłon: 318

30 min
9

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

2
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4