E-book Wielkanoc

Ekspresowe gotowanie, czyli potrawy z mikrofali

Czasami, po bardzo intensywnym i zajętym dniu, zależy nam już tylko na tym, by obiad był szybki i sycący. Niekiedy goście przychodzą niezapowiedziani, a my chcemy ich przecież poczęstować czymś smacznym. Możemy też po prostu nie mieć ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni. I co w takich sytuacjach zrobić? Na myśl przychodzą od razu dwa rozwiązania – zamówienie posiłku lub przyrządzenie ekspresowych dań, np. z mikrofali. Dzisiaj wyjaśnimy, czy drugi ze wspomnianych sposobów jest zdrowy i doradzimy, jakie proste potrawy można wyczarować posiadając to urządzenie w swojej kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Niektórym gotowanie lub podgrzewanie potraw w mikrofali kojarzy się jedynie z pracą, w której nie posiadają kuchenki gazowej czy indukcyjnej.

Innym, jeszcze z czasami studenckimi, gdy ich budżet, chęci do gotowania lub umiejętności kulinarne były na niskim poziomie. Trudno się dziwić - podgrzewanie jedzenia w mikrofali to szybki sposób na zjedzenie czegoś ciepłego.

Obecnie coraz więcej osób, zmęczonych pracą i stresującym trybem życia, raz na jakiś czas przygotowuje dania z mikrofali. To oszczędność czasu i sił, a przyrządzona potrawa jest przecież ciepła i sycąca.

Pozostaje tylko pytanie - czy jedzenie z mikrofali na pewno nie szkodzi naszemu zdrowiu?

Czy potrawy z mikrofali są zdrowe?

Pewnie nieraz słyszałeś, że lepiej jadać świeże dania lub te zaraz po ugotowaniu i zadawałeś sobie pytanie: czy potrawy z mikrofali są szkodliwe?

Zanim na to odpowiemy, wyjaśnimy, w jaki sposób mikrofala podgrzewa jedzenie. To urządzenie kuchenne opiera swoje działanie na rodzaju promieniowania elektromagnetycznego. Wywołuje ono drganie cząsteczek potrawy. Największą zdolność do pochłaniania fal elektromagnetycznych ma woda, która znajduje się niemal w każdym daniu. Wprawione w drganie cząsteczki wody przekazują energię pozostałym składnikom i w ten sposób cała potrawa ulega ociepleniu.

Choć podgrzewanie dań w mikrofali nie jest szkodliwe dla organizmu ludzkiego (urządzenie nie emituje szkodliwych fal), to nie wszystkie potrawy nadają się do takiej obróbki. Należy przede wszystkim zwracać uwagę na to, w czym znajduje się jedzenie - do mikrofali nie nadają się naczynia plastikowe (wykonane z materiałów nieprzeznaczonych do kontaktu z żywnością, które w wyniku podgrzania emitują toksyczne związki), metalowe i pozłacane czy posrebrzane (te z ostrymi krawędziami mogą wywoływać iskry). Należy umieszczać posiłki w ceramice lub specjalnym plastiku. Jaką żywność warto podgrzewać w mikrofali, a czego nie wolno do niej wkładać?

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Tego nie gotuj w mikrofali

Czy podgrzane w mikrofali dania są zdrowsze niż te podsmażone na patelni? Każda cieplna obróbka ma wpływ na jedzenie. Pamiętaj, że im wyższa temperatura i dłuższy czas podgrzewania, tym więcej cennych mikroelementów zawartych w żywności ulega rozpadowi. Odpowiedź nie będzie jednoznaczna:

  • warzywa lepiej ogrzewać w mikrofali - jeśli robimy to tradycyjnie, czyli gotując je w wodzie na kuchence gazowej, to pozbawiamy je wartościowych składników. Podgrzewając w mikrofali - nie dodajemy wody, która niekorzystnie na nie wpływa. Ponadto z niektórych warzyw kapustnych, podczas takiej obróbki cieplnej, może wydobyć się większa ilość flawonoidów o prozdrowotnych właściwościach.
  • Mięso lepiej podsmażyć na patelni - wynika to przede wszystkim z niewystarczającej mocy mikrofali. Zdarza się, że surowe mięso nie jest ogrzane wystarczająco i może nam zaszkodzić. Temperatura nie zabije wszystkich drobnoustrojów, a dodatkowo nie ogrzeje równomiernie całego mięsa.
  • W mikrofali lepiej nie ogrzewać jajek w skorupkach i winogron - jest to związane po prostu z ryzykiem ich pęknięcia i rozerwania skórki. W mikrofali nie wolno też podgrzewać mleka kobiecego, grzybów i ryżu.
  • Należy uważać na przegrzewanie napojów - jak wspominaliśmy wcześniej, woda najszybciej przewodzi ciepło, więc czas grzania w mikrofali powinien być jak najkrótszy, żeby uniknąć poparzenia.

Proste potrawy z mikrofali

Czy masz już swoje ulubione potrawy z mikrofali na obiad? A może do tej pory skupiałeś się tylko na szybkim odgrzewaniu dań? Istnieje naprawdę wiele przepisów na potrawy z mikrofali. Różnią się liczbą składników i czasem, jaki poświęcimy na ich przygotowanie. Z pewnością, przy użyciu mikrofalówki, zrobisz zarówno pyszny obiad, jak i smaczny, słodki deser. Jakie proste potrawy z mikrofali możesz przygotować? Już podpowiadamy!

1. Omlet z mikrofali

Omlet z mikrofali

Omlet z mikrofali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kumpir z mikrofali

Kumpir z mikrofali

Kumpir z mikrofali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ziemniaki, czyli szybki obiad z mikrofali

Szybki obiad z mikrofali

Szybki obiad z mikrofali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Domowe chipsy ziemniaczane z mikrofali

Domowe chipsy ziemniaczane z mikrofali

Jak zrobić domowe chipsy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Babka marmurkowa z mikrofali

Babka marmurkowa z mikrofali

Babka marmurkowa z mikrofali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Cytrynowa babeczka z kubeczka

Cytrynowa babeczka z kubeczka

Deser z mikrofali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Murzynek z mikrofali

Murzynek z mikrofali

Deser z mikrofali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Choć wokół gotowania w mikrofali powstał mit i wielu twierdzi, że jest to bardzo szkodliwe, to zapewniamy, że niektóre dania warto przyrządzić w tym urządzeniu. Oszczędzisz czas, siły i zaskoczysz gości, mówiąc, że podaną potrawę przygotowałeś w 15 minut. Wykorzystaj przepisy ze Smaker.pl i zaserwuj swoim bliskim takie pyszności.

 

Zobacz także:

Sześć zaskakujących zastosowań kuchenki mikrofalowej »

Co zrobić, żeby naleśniki były puszyste? »

Tak nigdy nie gotuj jajek. Co oznacza sina obwódka wokół żółtka? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Ajerkoniak domowy czyli likier jajeczny

Ajerkoniak w naszym domu nazywany był „damską wódką” i zawsze pojawiał się na...

Odsłon: 20

30 min
0
Desery Wielkanocny słodki przysmak z jajkiem

Wielkanoc to krzyż, baranek i obowiązkowo koszyczek. Stworzyłam Wielkanocne s...

Odsłon: 18

30 min
0
30 min
1
Desery Sernik z żelką brzoskwiniową

Przepis na kremowy sernik z żelką brzoskwiniową i galaretką bez pieczenia. Ci...

Odsłon: 563

>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Surowa czy parzona? Którą białą kiełbasę wybrać do żurku?

Żurek to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni, a kiełbasa biała jest jednym z jej nieodłącznych składników. Jednak wybór odpowiedniej...

0
Informacje Sprytne porady, by świąteczne dania smakowały idealnie

Trwają przygotowania do Wielkanocy. Jak ułatwić sobie pracę i sprawić, by dania smakowały wspaniale? Co zrobić, by skorupki jaj nie pękały w trakci...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Kurczak pieczony w sosie chili, polonezy schabowe, makowiec, biała kiełbasa

Widzowie z niecierpliwością czekają na 476 odcinek programu „Ewa Gotuje". Już w najbliższą sobotę 1 kwietnia o godz. 10:10 w telewizji Polsat Ewa W...

0
Informacje Zbija cukier, hamuje stany zapalne i chroni serce. Możesz jeść jej kwiaty, pić napar lub nalewkę

Forsycje kojarzą nam się z budzącą się do życia naturą i pięknymi, żółtymi kwiatami. Jednak mało kto wie o innym zastosowaniu tej rośliny, dzięki k...

3