Fot. 123RF/Picsel
Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Latem w sklepach znajdziemy mnóstwo sezonowych warzyw, które idealnie nadają się do podania w ten sposób. Jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia.
Zachęcamy was również do eksperymentowania z nadzieniami - mięsne, na bazie kaszy lub ryżu - ilość kombinacji jest nieskończona.
Oto kilka sprawdzonych przepisów naszych użytkowników na faszerowane warzywa. Który z nich wypróbujecie jako pierwszy?
Fot. GotujtoSam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ziemniaki goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Dlatego warto zadbać, by w naszym kuchennym repertuarze znalazł się przepis, dzięki któremu to warzywo nigdy się nie znudzi.
Fot. JemKorzonki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli nie przepadacie za surową kalarepą, ugotowanie jej w takiej wersji będzie doskonałym rozwiązaniem. W końcu to wyjątkowo zdrowe warzywo, które może zapewnić nam długie życie w zdrowiu.
Fot. SePichce na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Buraki to jeden z ostatnich produktów, który przychodzi nam na myśl, gdy mówimy o faszerowanych warzywach. Tymczasem przygotowane w ten sposób są doskonałą propozycją na obiad lub lekką przekąskę.
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto idealna propozycja dla wegetarian. Pomidory z bakłażanem są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo sycące. Gdy ich spróbujecie, z pewnością nie raz powrócicie do tego przepisu.
Fot. AgnieszkaCrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tak przygotowane awokado będzie doskonałą propozcją na lekkie i sycące śniadanie. Doskonale sprawdzi się również w roli ciekawej przekąski na przyjęciach i spotkaniach rodzinnych.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Faszerowane cukinie to już niemal klasyka. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i jest świetną okazją, aby wykorzystać produkty, które już od dłuższego czasu zalegają w lodówce. Dziecinnie proste!
7. Papryka z sosem pomidorowo-bazyliowym
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pieczone papryki nabierają wyjątkowego, delikatnie słodkiego smaku. Nic więc dziwnego, że to danie ma tak wielu fanów. Do ich nafaszerowania możecie wykorzystać np. ryż, kasze lub mięso.
8. Zapiekane, faszerowane pieczarki
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Faszerowane pieczarki idealnie sprawdzą się jako przekąska nawet na eleganckich przekąskach. Z doświadczenia wiemy, że warto przygotować ich więcej, gdyż znikają błyskawicznie.
9. Bakłażany faszerowane makaronem
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Makaron rzadko bywa wykorzystywany do faszerowania warzyw, tymczasem dzięki niemu otrzymujemy bardzo sycące danie, które doskonale sprawdzi się w chłodne, deszczowe dni.
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Karczochy zbyt rzadko goszczą na naszych stołach. Być może z tego względu, iż wiele osób nie wie, w jaki sposób je przygotować. Tymczasem nie trzeba wiele wysiłku, aby zamienić je w wyjątkowo smaczne danie.