Z kalafiora możesz wyczarować mnóstwo pyszności. Warzywo to może być dodatkiem do klasycznego obiadu z mięsem i ziemniakami, ale także stanowić świetną bazę do wielu dań. Zupa krem z kalafiora, kalafior à la stek, pieczone różyczki kalafiora z piekarnika, ryż z kalafiora, a nawet pizza na kalafiorowym spodzie. Takie dania będą mniej kaloryczne, a jednocześnie pozwolą ci dostarczyć wielu cennych wartości odżywczych.
Sprawdź także: Błyskawiczne kotlety z cukinii. Obiad, który podbił serca internautów
Właściwości kalafiora
Dlaczego warto jeść kalafiora? To źródło wielu minerałów między innymi: magnezu, wapnia, żelaza, jodu, potasu i fluoru. Znajdziesz w nim również witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz błonnik pokarmowy. To doskonały produkt dla osób pragnących zrzucić nadprogramowe kilogramy. W 100 g kalafiora znajduje się zaledwie 25 kcal.
Kalafior zawiera związek zwany sulforafanem, dzięki czemu wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Co więcej, duża ilość błonnika poprawia perystaltykę jelit, przez co związki rakotwórcze mają krótszy kontakt z błoną śluzową jelita grubego. Można więc uznać, że spożywanie tego warzywa to profilaktyczne zapobieganie powstawia nowotworów układu pokarmowego. Dodatkowo kalafior zawiera związki fitochemiczne, które przyczyniają się do ochrony organizmu przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodniki.
Dlaczego kalafior brzydko pachnie?
Za nieprzyjemny zapach kalafiora odpowiadają związki siarki. Kalafior należy do warzyw z rodziny kapustowatych, dlatego podczas jego gotowania możesz odczuwać podobną woń do tej, która wydobywa się przy przygotowywaniu kapusty. Do niezawodnych babcinych sposobów radzenia sobie z tymi nieprzyjemnościami, należy dodanie do gotującej się wody łyżeczki sody oczyszczonej lub szklanki mleka.
Przepis na kalafiora z Tik-Toka
Jak ugotować kalafiora, aby był idealny? Z pomocą przychodzi jak zwykle internet. Ten sposób na gotowanie kalafiora zrobił prawdziwą furorę w sieci, filmik, zobaczyło niemal dwa miliony internautów.
Aby ugotować kalafior według metody z Tik-Toka, wystarczy, że do około dwóch litrów wody dolejesz 250 ml mleka. Taki zabieg sprawi, że kalafior będzie wyjątkowo delikatny, a dodatkowo zneutralizujesz nieprzyjemny zapach. Użycie mleka zapewni mu również ładny kolor. Po tym, jak woda zacznie się gotować, włóż warzywo do garnka, dodaj dwie łyżeczki soli oraz dwie łyżeczki cukru. Całość wymieszaj i gotuj przez kwadrans.
Do tak przygotowanego kalafiora świetnie będzie pasować podsmażona na maśle bułka tarta. Na suchą patelnię wyłóż dwie duże łyżki bułki tartej, mieszaj do momentu, aż lekko się zarumieni. Następnie dodaj około 50 g masła i dokładnie wymieszaj. Ugotowany kalafior polej powstałą masą. Smacznego!
Szukasz pomysłów na dania z kalafiorem? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
2. Panierowany kalafior
Zobacz przepisPanierowany kalafior / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zapiekanka z kalafiorem
Zobacz przepisZapiekanka z kalafiorem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotleciki z kalafiora
Zobacz przepisKotleciki z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kalafior po hindusku
Zobacz przepisKalafior po hindusku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Skrzydełka z kalafiora
Zobacz przepisSkrzydełka z kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »