Spis treści:
- Dlaczego warto jeść zielone warzywa?
- Jak gotować zielone warzywa?
- Przepisy na dania z zielonymi warzywami
W ostatnim odcinku programu „Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia”, znany restaurator i szef kuchni Mateusz Gessler zdradził swój niezawodny patent na gotowanie zielonych warzyw. Do gotującej się wody dodaje składniki, dzięki którym warzywa są smaczne, chrupiące oraz zachowują swój intensywny kolor.
Sprawdź także: Czym zabielać zupę? Magda Gessler twierdzi, że tylko tym produktem

Dlaczego warto jeść zielone warzywa?
Zdrowa dieta to taka, w której znajdziemy wszystkie grupy produktów: węglowodany, białka oraz zdrowe tłuszcze. Oczywiście, drugą zasadą, na której powinien opierać się twój jadłospis, to jedzenie w kolorach tęczy, mówiąc prościej spożywanie codziennej dawki warzyw i owoców. Dziś skupimy się na zaletach tych zielonych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie minimum 400 g warzyw dziennie.
W zielonych warzywach znajdziesz sporo witaminy C, K, A, E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych: żelaza, magnezu, potasu, wapnia, fosforu, manganu, czy cynku. To również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który pomaga zadbać o prawidłowe trawienie, obniżyć poziom cholesteroli i cukru we krwi, a także sprawia, że na długo pozostaniesz syty. Dlatego takie warzywa to idealny wybór, jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy. Dla przykładu w 100 g brokułów znajdziesz jedynie 34 kcal, w takiej samej ilości szpinaku są natomiast tylko 23 kcal.
Charakterystyczny kolor zielone warzywa zawdzięczają oczywiście chlorofilowi. Barwnik ten działa korzystnie na układ trawienny i krwionośny. Co więcej, pomaga wspierać pracę wątroby oraz oczyszczać organizm z toksyn.
Warzywa o zielonym kolorze są również pełna antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Regularne jedzenie brokułów, szpinaku, szparagów i innych tego rodzaju warzyw działa jak kuracja przeciwstarzeniowa oraz przeciwnowotworowa. Jedzenie zielonych warzyw wspiera także zdrowie kości, oczu oraz hamuje rozwój takich chorób jak miażdżyca.
Jak gotować zielone warzywa?
Gotowanie zielonych warzyw nie powinno nastręczać trudności. Warto jednak znać jeden trik, dzięki któremu brokuły, szparagi, czy zielona fasolka będą idealnie chrupiące, nie stracą koloru oraz cennych witamin i minerałów.
W ostatnim odcinku programu kulinarnego „Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia” szef kuchni Mateusz Gessler zdradził prosty patent, który zawsze stosuje podczas gotowania zielonych warzyw. Do gotującej się wody oprócz soli, dodaje łyżeczkę cukru. Taki zabieg sprawi, że warzywa wyjdą idealnie!
Niektórzy do gotowania zielonych warzyw dodają także sok z cytryny. Jeśli chcesz ugotować brokuł, warto znać również ten trik. Przed ugotowaniem włóż go do miski z zimną wodą, do której dodasz łyżkę octu. Ten zabieg sprawi, że warzywo wyjdzie pyszne, a co więcej pozbędziesz się wszelkich żyjątek, które mogły się w nim zagnieździć. Pamiętaj, by przed ugotowaniem dobrze wypłukać różyczki brokułów pod bieżącą wodą.
Przepisy na dania z zielonymi warzywami
Nasi użytkownicy uwielbiają przygotowywać zdrowe i pyszne posiłki. Poniżej znajdziesz ciekawe pomysły na dania z zielonych warzyw w ich wykonaniu.
1. Brokuł z sosem z żółtek

Brokuł z sosem z żółtek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Gotowany brokuł z grzankami

Gotowany brokuł z grzankami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Krucha tarta z zieloną fasolką
Krucha tarta z zieloną fasolką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kurczak curry z zieloną fasolką

Kurczak curry z zieloną fasolką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pyszne pieczone szparagi i zielona fasolka

Pyszne pieczone szparagi i zielona fasolka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »