Uczta Smaków - Hity z dawnych lat

Gotuj zielone warzywa w ten sposób, będą chrupiące i nie stracą koloru! Mateusz Gessler dodaje jeden składnik

Pięć porcji owoców i warzyw w diecie. Na pewno nie raz spotkałeś się z takimi zaleceniami dietetyków. Nic dziwnego, w końcu taki jadłospis pozwala dostarczyć organizmowi cennych witamin i minerałów. Do jednych z najzdrowszych warzyw należą te w kolorze zielonym: brokuł, zielona fasolka, szparagi, czy szpinak. Czy wiesz jednak, jak gotować zielone warzywa, aby były pyszne i chrupiące? Szef kuchni Mateusz Gessler poleca dodawać do wody te składniki.

Fot.123RF/Picsel/Fot.EASTNEWS

Spis treści:

W ostatnim odcinku programu „Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia”, znany restaurator i szef kuchni Mateusz Gessler zdradził swój niezawodny patent na gotowanie zielonych warzyw. Do gotującej się wody dodaje składniki, dzięki którym warzywa są smaczne, chrupiące oraz zachowują swój intensywny kolor.

Sprawdź także: Czym zabielać zupę? Magda Gessler twierdzi, że tylko tym produktem

Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

Zdrowa dieta to taka, w której znajdziemy wszystkie grupy produktów: węglowodany, białka oraz zdrowe tłuszcze. Oczywiście, drugą zasadą, na której powinien opierać się twój jadłospis, to jedzenie w kolorach tęczy, mówiąc prościej spożywanie codziennej dawki warzyw i owoców. Dziś skupimy się na zaletach tych zielonych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie minimum 400 g warzyw dziennie.

W zielonych warzywach znajdziesz sporo witaminy C, K, A, E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych: żelaza, magnezu, potasu, wapnia, fosforu, manganu, czy cynku. To również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który pomaga zadbać o prawidłowe trawienie, obniżyć poziom cholesteroli i cukru we krwi, a także sprawia, że na długo pozostaniesz syty. Dlatego takie warzywa to idealny wybór, jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy. Dla przykładu w 100 g brokułów znajdziesz jedynie 34 kcal, w takiej samej ilości szpinaku są natomiast tylko 23 kcal.

Charakterystyczny kolor zielone warzywa zawdzięczają oczywiście chlorofilowi. Barwnik ten działa korzystnie na układ trawienny i krwionośny. Co więcej, pomaga wspierać pracę wątroby oraz oczyszczać organizm z toksyn.

Warzywa o zielonym kolorze są również pełna antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Regularne jedzenie brokułów, szpinaku, szparagów i innych tego rodzaju warzyw działa jak kuracja przeciwstarzeniowa oraz przeciwnowotworowa. Jedzenie zielonych warzyw wspiera także zdrowie kości, oczu oraz hamuje rozwój takich chorób jak miażdżyca.

Jak gotować zielone warzywa?

Gotowanie zielonych warzyw nie powinno nastręczać trudności. Warto jednak znać jeden trik, dzięki któremu brokuły, szparagi, czy zielona fasolka będą idealnie chrupiące, nie stracą koloru oraz cennych witamin i minerałów.

W ostatnim odcinku programu kulinarnego „Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia” szef kuchni Mateusz Gessler zdradził prosty patent, który zawsze stosuje podczas gotowania zielonych warzyw. Do gotującej się wody oprócz soli, dodaje łyżeczkę cukru. Taki zabieg sprawi, że warzywa wyjdą idealnie!

Niektórzy do gotowania zielonych warzyw dodają także sok z cytryny. Jeśli chcesz ugotować brokuł, warto znać również ten trik. Przed ugotowaniem włóż go do miski z zimną wodą, do której dodasz łyżkę octu. Ten zabieg sprawi, że warzywo wyjdzie pyszne, a co więcej pozbędziesz się wszelkich żyjątek, które mogły się w nim zagnieździć. Pamiętaj, by przed ugotowaniem dobrze wypłukać różyczki brokułów pod bieżącą wodą.

Przepisy na dania z zielonymi warzywami

Nasi użytkownicy uwielbiają przygotowywać zdrowe i pyszne posiłki. Poniżej znajdziesz ciekawe pomysły na dania z zielonych warzyw w ich wykonaniu.

 

1. Brokuł z sosem z żółtek

 Brokuł z sosem z żółtek Zobacz przepis

Brokuł z sosem z żółtek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Gotowany brokuł z grzankami

 Gotowany brokuł z grzankami Zobacz przepis

Gotowany brokuł z grzankami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Brokuł w chlebie

 Brokuł w chlebie Zobacz przepis

Brokuł w chlebie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Krucha tarta z zieloną fasolką

 Krucha tarta z zieloną fasolką Zobacz przepis

Krucha tarta z zieloną fasolką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kurczak curry z zieloną fasolką

 Kurczak curry z zieloną fasolką Zobacz przepis

Kurczak curry z zieloną fasolką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Makaron ze szpinakiem

 Makaron ze szpinakiem Zobacz przepis

Makaron ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku

 Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku Zobacz przepis

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piekarniku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tarta ze szparagami

 Tarta ze szparagami Zobacz przepis

Tarta ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pyszne pieczone szparagi i zielona fasolka

 Pyszne pieczone szparagi i zielona fasolka Zobacz przepis

Pyszne pieczone szparagi i zielona fasolka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kotlety brokułowe

 Kotlety brokułowe Zobacz przepis

Kotlety brokułowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? » 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa fasolowa ze starego zeszytu

Grochowa czy fasolowa? Temat, który wywiera gorące dyskusje :) Rozwiewając w...

Odsłon: 246

60 min
2
Desery Ciasto na maślance z chia i owocami

Delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto z nasionami chia, cynamonem oraz sez...

Odsłon: 204

60 min
6
30 min
1
Desery Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 281

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z winogron? Poznaj ich właściwości

Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawion...

0
Wideo Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Ryż z jabłkami to idealny obiad, który warto przyrządzić w sezonie jesiennym. Jest lekki, delikatny, a dzięki dodatkowi cynamonu bardzo aromatyczny...

1
Wideo Smażone jabłka w cieście z cukrem pudrem

To danie sprawdzi się zarówno na słodkie śniadanie, obiad, jak i pyszny podwieczorek. Jabłka w cieście z cukrem pudrem to potrawa, którą chyba, każ...

0
Informacje Lecznicza nalewka z kasztanów do picia i nacierania. Koniec kłopotów z żylakami i cellulitem

Kasztany wzbudzają w nas sentyment, w końcu chyba każdy chociaż raz podczas drogi do szkoły wypatrywał lśniących skarbów wśród jesiennych liści. Z...

0