Spis treści:
Suszone grzyby to jeden z podstawowych składników wykorzystywanych do wigilijnych dań. Bez nich nie udałaby się klasyczna zupa czy dodatki do dania głównego. Grzyby na świąteczny stół po prostu muszą trafić - pytanie tylko, w jakiej postaci? Sprawdź najlepsze przepisy na potrawy wigilijne z grzybami, a na pewno znajdziesz wśród nich wiele klasycznych inspiracji.
Sprawdź także: Makowiec na 4 sposoby. Jak upiec ciasto z makiem na święta?
Grzyby na świąteczny stół
Niezależnie od tego, czy zbierałeś grzyby własnoręcznie w lesie, czy kupiłeś je w sklepie, zdecydowanie wykorzystaj je do wigilijnych dań. Są składnikiem postnym, ale sycącym i pełnym aromatu, dlatego tak chętnie dodawanym do potraw. Grzyby mają również ciekawą symbolikę.
Kiedyś, gdy las był bardziej tajemniczym terenem niż dziś, wierzono, że pochodzą „z nie tego świata” i mają magiczną moc. Według wierzeń ludowych, użyte podczas wigilii, miały zapewnić szczęście i dostatek domownikom. Dziś, gdy przesądy nie są już tak chętnie powtarzane, grzyby to po prostu sezonowy leśny skarb, pełen aromatu i idealnie pasujący do jadłospisu świąt Bożego Narodzenia.
Jakie są najlepsze grzyby na świąteczny stół? Oczywiście najwięcej smaku ma borowik szlachetny (prawdziwek), jednak jest on również najdroższym wyborem. Świetnie sprawdzą się więc także suszone podgrzybki, koźlarze czy maślaki.
Potrawy wigilijne z grzybami - najlepsze przepisy
Przygotowaliśmy siedem dań, do których warto dodać skarby lasu. Tradycyjne potrawy wigilijne z grzybami to podstawa na świątecznym stole, bez których większość Polaków nie wyobraża sobie wigilii. Odkryj najlepsze przepisy:
Uszka z grzybami to idealny dodatek do barszczu wigilijnego. Możesz je przygotować w domu, łącząc tylko mąkę pszenną, gorącą wodę, olej i sól. Z podanych składników powstanie jędrne i sprężyste ciasto, które wypełnisz aromatycznym farszem. Do wykonania uszek z grzybami użyj mieszanki leśnych grzybów suszonych i mrożonych, a uzyskasz idealny bilans smaku, bez gorzkiej nuty. Grzyby mrożone możesz też zastąpić tańszymi i bardziej dostępnymi pieczarkami.
2. Krokiety z kapustą i grzybami
Zobacz przepisKrokiety z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Krokiety z kapustą i grzybami to również świetny dodatek do barszczu czerwonego lub po prostu wigilijna przekąska, bez której wiele osób nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej. Jeśli nigdy ich nie przygotowywałeś, to wiedz, że robi się je naprawdę prosto. Trzeba tylko usmażyć naleśniki, zrobić farsz na bazie kapusty i namoczonych grzybów suszonych, a potem całość obtoczyć w panierce i usmażyć. Wbrew pozorom, każdy poradzi sobie z takim przepisem.
3. Zupa grzybowa z suszonymi grzybami
Zobacz przepisZupa grzybowa z suszonymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zupa z suszonymi grzybami to najprostszy sposób na grzyby na świątecznym stole. Potrawy nie mogło więc zabraknąć wśród zestawienia dań wigilijnych. Oprócz barszczu czerwonego czy rybnej to najpopularniejsza zupa na święta. Jej bazą są oczywiście suszone grzyby leśne - warto dodać, choć odrobinę, prawdziwków, które są niezwykle esencjonalne. W połączeniu z przyprawami i śmietanką potrawa wychodzi przepysznie.
4. Pierogi z kapustą i grzybami
Zobacz przepisPierogi z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z ulubionych dań Polaków podczas wigilii. Stanowią pyszną i sycącą przekąskę, która pasuje do pozostałego, postnego menu. Można je podać podgrzane na patelni lub po prostu wyjęte z wrzątku. Pierogi z kapustą i grzybami są delikatne, ale również aromatyczne. Jeśli podasz je jako samodzielną przystawkę, możesz także nałożyć odrobinę podsmażonej cebulki dla dekoracji i jeszcze większej dawki smaku.
Od lat biała kapusta z grzybami trafia na wigilijny stół. Do jej przyrządzenia wystarczą łatwo dostępne składniki, tzn. suszone grzyby, kapusta kiszona, cebula, olej, masło i przyprawy. Według wierzeń ludowych kapusta zapewniała ludziom krzepę i siłę na kolejny rok, a grzyby - szczęście i dostatek.
6. Paszteciki z kapustą i grzybami
Zobacz przepisPaszteciki z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Podobnie jak pierogi, tak i paszteciki z kapustą i grzybami można zajadać jako smaczny dodatek (w tym przypadku do barszczu wigilijnego) lub samodzielną przystawkę. Do ich wypełnienia można użyć dowolnych grzybów leśnych lub nawet pieczarek. Paszteciki z kapustą i grzybami to pyszne danie na jeden kęs, którego podczas świąt nikt sobie nie odmówi.
7. Sos z suszonych grzybów
Zobacz przepisSos z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sos z suszonych grzybów to także rewelacyjna potrawa na świąteczny stół. Nie jest tak popularny, jak pozostałe kulinarne smakołyki, ale z pewnością ci się do przyda. Do czego? Może służyć jako uzupełnienie dania głównego - karp zatopiony w sosie z suszonych grzybów to prawdziwy rarytas. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby maczać w nim także paszteciki czy krokiety. Co więcej, jeśli zostanie na pierwszy lub drugi dzień świąt, może posłużyć do obiadowych potraw mięsnych.
Źródło: Smaker.pl, polskieradio.pl, modr.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »
Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »