Ewa_Gotuje

Grzyby na świąteczny stół. 7 dań, do których warto je dodać

Grzyby to nieodłączny, postny element Bożego Narodzenia. Polacy zbierają je jesienią, suszą i podają w tradycyjnych, grudniowych daniach. Odkryj najlepsze potrawy wigilijne z grzybami i zapamiętaj 7 przepisów, które warto wykorzystać podczas zbliżających się świąt.

Grzyby na świąteczny stół. 7 dań z grzybami na wigilię | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Suszone grzyby to jeden z podstawowych składników wykorzystywanych do wigilijnych dań. Bez nich nie udałaby się klasyczna zupa czy dodatki do dania głównego. Grzyby na świąteczny stół po prostu muszą trafić - pytanie tylko, w jakiej postaci? Sprawdź najlepsze przepisy na potrawy wigilijne z grzybami, a na pewno znajdziesz wśród nich wiele klasycznych inspiracji. 

Sprawdź także: Makowiec na 4 sposoby. Jak upiec ciasto z makiem na święta?

Grzyby na świąteczny stół

Niezależnie od tego, czy zbierałeś grzyby własnoręcznie w lesie, czy kupiłeś je w sklepie, zdecydowanie wykorzystaj je do wigilijnych dań. Są składnikiem postnym, ale sycącym i pełnym aromatu, dlatego tak chętnie dodawanym do potraw. Grzyby mają również ciekawą symbolikę.

Kiedyś, gdy las był bardziej tajemniczym terenem niż dziś, wierzono, że pochodzą „z nie tego świata” i mają magiczną moc. Według wierzeń ludowych, użyte podczas wigilii, miały zapewnić szczęście i dostatek domownikom. Dziś, gdy przesądy nie są już tak chętnie powtarzane, grzyby to po prostu sezonowy leśny skarb, pełen aromatu i idealnie pasujący do jadłospisu świąt Bożego Narodzenia.

Jakie są najlepsze grzyby na świąteczny stół? Oczywiście najwięcej smaku ma borowik szlachetny (prawdziwek), jednak jest on również najdroższym wyborem. Świetnie sprawdzą się więc także suszone podgrzybki, koźlarze czy maślaki. 

Potrawy wigilijne z grzybami - najlepsze przepisy

Przygotowaliśmy siedem dań, do których warto dodać skarby lasu. Tradycyjne potrawy wigilijne z grzybami to podstawa na świątecznym stole, bez których większość Polaków nie wyobraża sobie wigilii. Odkryj najlepsze przepisy:

1. Uszka z grzybami

 Uszka z grzybami Zobacz przepis

Uszka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Uszka z grzybami to idealny dodatek do barszczu wigilijnego. Możesz je przygotować w domu, łącząc tylko mąkę pszenną, gorącą wodę, olej i sól. Z podanych składników powstanie jędrne i sprężyste ciasto, które wypełnisz aromatycznym farszem. Do wykonania uszek z grzybami użyj mieszanki leśnych grzybów suszonych i mrożonych, a uzyskasz idealny bilans smaku, bez gorzkiej nuty. Grzyby mrożone możesz też zastąpić tańszymi i bardziej dostępnymi pieczarkami.

2. Krokiety z kapustą i grzybami

 Krokiety z kapustą i grzybami Zobacz przepis

Krokiety z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Krokiety z kapustą i grzybami to również świetny dodatek do barszczu czerwonego lub po prostu wigilijna przekąska, bez której wiele osób nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej. Jeśli nigdy ich nie przygotowywałeś, to wiedz, że robi się je naprawdę prosto. Trzeba tylko usmażyć naleśniki, zrobić farsz na bazie kapusty i namoczonych grzybów suszonych, a potem całość obtoczyć w panierce i usmażyć. Wbrew pozorom, każdy poradzi sobie z takim przepisem. 

3. Zupa grzybowa z suszonymi grzybami

 Zupa grzybowa z suszonymi grzybami Zobacz przepis

Zupa grzybowa z suszonymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa z suszonymi grzybami to najprostszy sposób na grzyby na świątecznym stole. Potrawy nie mogło więc zabraknąć wśród zestawienia dań wigilijnych. Oprócz barszczu czerwonego czy rybnej to najpopularniejsza zupa na święta. Jej bazą są oczywiście suszone grzyby leśne - warto dodać, choć odrobinę, prawdziwków, które są niezwykle esencjonalne. W połączeniu z przyprawami i śmietanką potrawa wychodzi przepysznie.

4. Pierogi z kapustą i grzybami

 Pierogi z kapustą i grzybami Zobacz przepis

Pierogi z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z ulubionych dań Polaków podczas wigilii. Stanowią pyszną i sycącą przekąskę, która pasuje do pozostałego, postnego menu. Można je podać podgrzane na patelni lub po prostu wyjęte z wrzątku. Pierogi z kapustą i grzybami są delikatne, ale również aromatyczne. Jeśli podasz je jako samodzielną przystawkę, możesz także nałożyć odrobinę podsmażonej cebulki dla dekoracji i jeszcze większej dawki smaku.

5. Kapusta z grzybami

 Kapusta z grzybami Zobacz przepis

Kapusta z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Od lat biała kapusta z grzybami trafia na wigilijny stół. Do jej przyrządzenia wystarczą łatwo dostępne składniki, tzn. suszone grzyby, kapusta kiszona, cebula, olej, masło i przyprawy. Według wierzeń ludowych kapusta zapewniała ludziom krzepę i siłę na kolejny rok, a grzyby - szczęście i dostatek. 

6. Paszteciki z kapustą i grzybami

 Paszteciki z kapustą i grzybami Zobacz przepis

Paszteciki z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Podobnie jak pierogi, tak i paszteciki z kapustą i grzybami można zajadać jako smaczny dodatek (w tym przypadku do barszczu wigilijnego) lub samodzielną przystawkę. Do ich wypełnienia można użyć dowolnych grzybów leśnych lub nawet pieczarek. Paszteciki z kapustą i grzybami to pyszne danie na jeden kęs, którego podczas świąt nikt sobie nie odmówi.

7. Sos z suszonych grzybów

 Sos z suszonych grzybów Zobacz przepis

Sos z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sos z suszonych grzybów to także rewelacyjna potrawa na świąteczny stół. Nie jest tak popularny, jak pozostałe kulinarne smakołyki, ale z pewnością ci się do przyda. Do czego? Może służyć jako uzupełnienie dania głównego - karp zatopiony w sosie z suszonych grzybów to prawdziwy rarytas. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby maczać w nim także paszteciki czy krokiety. Co więcej, jeśli zostanie na pierwszy lub drugi dzień świąt, może posłużyć do obiadowych potraw mięsnych.

Źródło: Smaker.pl, polskieradio.pl, modr.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »

Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 814

30 min
16
30 min
2
15 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0