Dania jednogarnkowe

Imbir to dobrze znany sposób na przeziębienie i grypę, świetnie radzi sobie bowiem z drobnoustrojami. Doskonale sprawdzi się również wówczas, kiedy dopadną cię nudności. W prosty sposób możesz przygotować z niego imbirowe shoty mocy. W jakich innych sytuacjach warto sięgnąć po imbir?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Imbir to naturalny lek, podobnie jak miód czy czosnek. Jesienią i zimą powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej na przykład jako dodatek do herbat. Jednak istnieje dużo lepszy i szybszy sposób na to, by przyswoić duże ilości imbirowego dobra. To szoty z imbiru, które są hitem sezonu. Jak je przygotować? Kiedy warto po nie sięgnąć?

Sprawdź także: Czujesz się przejedzony, masz kłopoty z wątrobą? Napar z goździków pomoże

Jak działa imbir?

Imbir jest rośliną, która od setek lat używana była w medycynie naturalnej. Nie spożywamy jednak ani kwiatostanu, ani łodygi imbiru do sprzedaży dociera korzeń, który zawiera najwięcej właściwości prozdrowotnych. Imbir rośnie w Chinach, Nepalu, Nigerii czy na Tajwanie w Polsce możemy znaleźć jedynie sprowadzany z zagranicy korzeń imbiru. Nie musicie się jednak obawiać. Ten produkt spożywczy z Chin, w przeciwieństwie do czosnku, warto włączyć do swojej diety. Jak działa imbir?

Przede wszystkim jest on cennym źródłem olejków eterycznych oraz żywic, w tym gingerolu. To właśnie one działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a także przeciwwirusowo. Dzięki temu imbir doskonale sprawdza się podczas przeziębień. Wspomaga walkę organizmu z drobnoustrojami i umożliwia szybsze pozbycie się niechcianych gości. Imbir działa również wykrztuśnie, dlatego napary imbirowe lub też wspomniane wcześniej szoty, mogą być podawane w celu złagodzenia kaszlu. Wykazuje on też działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Jako pomoc w trakcie infekcji jest zatem niezastąpiony.

Imbir na co pomaga?

Co jeszcze kryje w sobie imbir? Na co pomaga? Przede wszystkim jest to roślina kojarzona ze zwiększeniem odporności oraz ochroną przed infekcjami. Jednak imbir może okazać się pomocny także w wielu innych sytuacjach. Ze względu na to, iż hamuje on agregację płytek krwi, przyczynia się do podniesienia cholesterolu dobrej frakcji (LDL), a także ochrony przed tworzeniem się zakrzepów.

Jest zatem nieocenionym pomocnikiem w walce z miażdżycą i innymi chorobami sercowo-naczyniowymi. Im lepszy przepływ krwi, tym więcej witalności spowodowanej prawidłowym dotlenieniem komórek. Imbir może zatem realnie pomóc nam w stanach przemęczenia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Dlatego właśnie szoty z imbiru przyjmuje się często rano, zamiast kawy.

Imbir co leczy?

Przy jakich schorzeniach warto spożywać imbir? Co leczy? Imbir używany jest jako lek roślinny już od wielu lat warto jednak pamiętać, iż nie jest w stanie zastąpić farmakologii czy wizyty u lekarza. Leczenie imbirem na własną rękę może nie przynieść takich efektów, na jakie liczymy, jeśli problem jest znaczący.

Nie zmienia to jednak faktu, że jest to roślina o szeregu właściwości leczniczych. Przede wszystkim uśmierza ból gardła, jednak może być także pomocna podczas migreny. Wskazuje się, iż imbir działa pozytywnie na układ pokarmowy i może wspomóc na przykład przy przejedzeniu. Ze względu na to, iż działa żółciopędnie oraz rozkurczowo, ma duży wpływ na procesy trawienia. Może być używany jako wsparcie podczas leczenia chronicznej niestrawności. Imbir zaleca się przyjmować kobietom w ciąży, gdy odczuwają one mdłości w pierwszym trymestrze. Łagodzi on mdłości spowodowane narkozą czy chemioterapią.

Imbirowe szoty jak zrobić?

Imbirowe szoty to prawdziwy hit sezonu jesienno-zimowego. Na obniżenie odporności, bóle menstruacyjne, mdłości czy właśnie problemy z trawieniem, odpowiedzią są właśnie imbirowe szoty. Jak zrobić ten szybki „drink"? Imbir nie jest przecież korzeniem, który łatwo jest wycisnąć.

Chociaż charakteryzuje się wyczuwalną wilgocią, nie zrobimy z niego soku. Istnieje inny sposób na to, by szybko przygotować niewielką ilość napoju, w sam raz na kieliszek. Potrzebujemy do tego imbiru wystarczy około 10 gramów. Należy go obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie dodać od 50 do 100 mililitrów ciepłej, ale nie wrzącej wody i wszystko razem zmieszać w blenderze.

Dzięki temu spożywamy całość imbiru, a nie tylko jego startą część. Oczywiście imbirowe szoty powinny zawierać coś więcej niż tylko imbir. Dzięki temu będą jeszcze bardziej skuteczne.

Shoty imbirowe na co pomogą?

Wiecie już, jak zrobić shoty imbirowe. Na co pomogą? Mogą być przydatne podczas przeziębienia czy ogólnie w sezonie jesienno-zimowym, jako sposób na podniesienie odporności. Imbir działa także pobudzająco, dlatego szoty polecane są jako poranna dawka energii, zamiast kawy. Wypijanie ich będzie również doskonałym rozwiązaniem dla osób z problemami żołądkowymi i cierpiących na mdłości.

Imbirowe szoty na odporność

Wsparcie swojej odporności szotem imbirowym to jedno. Jednak czemu ograniczać się tylko do tego składnika, skoro w przyrodzie jest ich całe mnóstwo? Imbirowe szoty na odporność mogą zawierać wiele produktów, które działają pozytywnie na nasze zdrowie.

To przede wszystkim kurkuma, pieprz oraz miód, a także sok z cytryny. Uderzeniowa dawka witaminy C, enzymy z miodu działające antybiotycznie oraz kurkumina i gingerol to doskonała mieszanka, w sam raz na wsparcie układu immunologicznego jesienią i zimą. Jak przygotować taki szot?

Zacznijcie od obrania korzenia imbiru i korzenia kurkumy. Dwa centymetry obu powinny wystarczyć. Podgrzejcie wodę (również maksymalnie 100 mililitrów), by była ciepła, jednak niewrząca. Powinna mieć około 40 stopni. Wszystkie składniki sok z połówki cytryny, imbir, kurkumę, szczyptę pieprzu i łyżeczkę miodu wrzućcie do blendera. Blendujcie tak długo, aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Pijcie od razu, kiedy napój jest jeszcze ciepły.

Imbirowe szoty na przeziębienie

Imbirowe szoty na przeziębienie powinny zawierać wszystkie te składniki, które pomogą w walce z infekcją. Szot odpornościowy sprawdzi się także tutaj. Jednak możecie postawić na coś bardziej interesującego.

Do blendera dodajcie imbir, natkę pietruszki, sok z połówki cytryny oraz ząbek czosnku. Tak, ten smak będzie bardzo wyczuwalny. Jednak czosnek, dzięki olejkom eterycznym, jest niezwykle pomocny podczas przeziębienia. To naturalny antybiotyk, który warto dorzucać wszędzie, gdzie tylko się da.

Rozdrobniony będzie działał jeszcze lepiej. Nie będzie to najsmaczniejszy szot, jednak na przeziębienie z pewnością pomoże. Zalejcie wszystko niewielką ilością wody i blendujcie, aż płyn będzie gładki. Wypijcie na raz jak najszybciej.

Imbir przeciwwskazania

Czy każdy może spożywać imbir? Przeciwwskazania są realne, choć na szczęście nie ma ich dużo. Przede wszystkim zaleca się osobom z wrzodami oraz refluksem, by zrezygnować z imbirowych szotów. Chociaż imbir ma właściwości wspierające układ pokarmowy, drażni on śluzówkę przewodu pokarmowego.

Imbir nie powinien być także spożywany w nadmiarze przez osoby z nadciśnieniem tętniczym przyprawa podnosi ciśnienie i może być dla nich niebezpieczna.

Imbir to jedna z najlepszych przypraw na okres jesienno-zimowy. Doskonale sprawdzi się w szotach, które szybko postawią was na nogi podczas przeziębienia.

1. Napój z imbirem na przeziębienie

 Napój z imbirem na przeziębienie Zobacz przepis

Szot imbirowy na odporność / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Syrop cytrynowo-imbirowy

 Syrop cytrynowo-imbirowy Zobacz przepis

Syrop z imbiru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Napój imbirowy z pomarańczą i cytryną

 Napój imbirowy z pomarańczą i cytryną Zobacz przepis

Napój imbirowy z cytryną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Syrop imbirowy

 Syrop imbirowy Zobacz przepis

Syrop imbirowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Syrop z cytryny i imbiru

 Syrop z cytryny i imbiru Zobacz przepis

Syrop na odporność / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Koktajl ogórkowy z imbirem

 Koktajl ogórkowy z imbirem Zobacz przepis

Koktajl z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Nalewka imbirowa

 Nalewka imbirowa Zobacz przepis

Nalewka imbirowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Napój herbaciany z imbirem

 Napój herbaciany z imbirem Zobacz przepis

Napój herbaciany z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dosłownie "wypali" przeziębienie. Naturalny sposób walki z wirusami »

Co dzieje się z mózgiem, kiedy pijesz? Wpływ alkoholu na organizm »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 141

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1568

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 296

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8