Uczta Smaków - Hity z dawnych lat

Imbirowe szoty działają cuda. Zastrzyk energii i odporności

W sezonie jesienno-zimowym imbir powinien znaleźć się w każdym domu. To składnik, który skutecznie chroni przed przeziębieniami i podnosi odporność, gdy najbardziej jej potrzebujemy. Oczywiście imbir to nie tylko walka z drobnoustrojami. Kiedy warto go jeść lub też pić?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Imbir to naturalny lek, podobnie jak miód czy czosnek. Jesienią i zimą powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej - na przykład jako dodatek do herbat. Jednak istnieje dużo lepszy i szybszy sposób na to, by przyswoić duże ilości imbirowego dobra. To szoty z imbiru, które są hitem sezonu. Jak je przygotować? Kiedy warto po nie sięgnąć?

Jak działa imbir?

Imbir jest rośliną, która od setek lat używana była w medycynie naturalnej. Nie spożywamy jednak ani kwiatostanu, ani łodygi imbiru - do sprzedaży dociera korzeń, który zawiera najwięcej właściwości prozdrowotnych. Imbir rośnie w Chinach, Nepalu, Nigerii czy na Tajwanie - w Polsce możemy znaleźć jedynie sprowadzany z zagranicy korzeń imbiru. Nie musicie się jednak obawiać. Ten produkt spożywczy z Chin, w przeciwieństwie do czosnku, warto włączyć do swojej diety. Jak działa imbir?

Przede wszystkim jest on cennym źródłem olejków eterycznych oraz żywic, w tym gingerolu. To właśnie one działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a także przeciwwirusowo. Dzięki temu imbir doskonale sprawdza się podczas przeziębień. Wspomaga walkę organizmu z drobnoustrojami i umożliwia szybsze pozbycie się niechcianych gości. Imbir działa również wykrztuśnie, dlatego napary imbirowe lub też wspomniane wcześniej szoty, mogą być podawane w celu złagodzenia kaszlu. Wykazuje on też działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Jako pomoc w trakcie infekcji jest zatem niezastąpiony.

Imbir - na co pomaga?

Co jeszcze kryje w sobie imbir? Na co pomaga? Przede wszystkim jest to roślina kojarzona ze zwiększeniem odporności oraz ochroną przed infekcjami. Jednak imbir może okazać się pomocny także w wielu innych sytuacjach. Ze względu na to, iż hamuje on agregację płytek krwi, przyczynia się do podniesienia cholesterolu dobrej frakcji (LDL), a także ochrony przed tworzeniem się zakrzepów.

Jest zatem nieocenionym pomocnikiem w walce z miażdżycą i innymi chorobami sercowo-naczyniowymi. Im lepszy przepływ krwi, tym więcej witalności spowodowanej prawidłowym dotlenieniem komórek. Imbir może zatem realnie pomóc nam w stanach przemęczenia - zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Dlatego właśnie szoty z imbiru przyjmuje się często rano, zamiast kawy.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Imbir - co leczy?

Przy jakich schorzeniach warto spożywać imbir? Co leczy? Imbir używany jest jako lek roślinny już od wielu lat - warto jednak pamiętać, iż nie jest w stanie zastąpić farmakologii czy wizyty u lekarza. Leczenie imbirem na własną rękę może nie przynieść takich efektów, na jakie liczymy, jeśli problem jest znaczący.

Nie zmienia to jednak faktu, że jest to roślina o szeregu właściwości leczniczych. Przede wszystkim uśmierza ból gardła, jednak może być także pomocna podczas migreny. Wskazuje się, iż imbir działa pozytywnie na układ pokarmowy i może wspomóc na przykład przy przejedzeniu. Ze względu na to, iż działa żółciopędnie oraz rozkurczowo, ma duży wpływ na procesy trawienia. Może być używany jako wsparcie podczas leczenia chronicznej niestrawności. Imbir zaleca się przyjmować kobietom w ciąży, gdy odczuwają one mdłości w pierwszym trymestrze. Łagodzi on mdłości spowodowane narkozą czy chemioterapią.

Imbirowe szoty - jak zrobić?

Imbirowe szoty to prawdziwy hit sezonu jesienno-zimowego. Na obniżenie odporności, bóle menstruacyjne, mdłości czy właśnie problemy z trawieniem, odpowiedzią są właśnie imbirowe szoty. Jak zrobić ten szybki „drink"? Imbir nie jest przecież korzeniem, który łatwo jest wycisnąć.

Chociaż charakteryzuje się wyczuwalną wilgocią, nie zrobimy z niego soku. Istnieje inny sposób na to, by szybko przygotować niewielką ilość napoju, w sam raz na kieliszek. Potrzebujemy do tego imbiru - wystarczy około 10 gramów. Należy go obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie dodać od 50 do 100 mililitrów ciepłej, ale nie wrzącej wody i wszystko razem zmieszać w blenderze.

Dzięki temu spożywamy całość imbiru, a nie tylko jego startą część. Oczywiście imbirowe szoty powinny zawierać coś więcej niż tylko imbir. Dzięki temu będą jeszcze bardziej skuteczne.

Zobacz: Koktajl z imbirem

Shoty imbirowe - na co pomogą?

Wiecie już, jak zrobić shoty imbirowe. Na co pomogą? Mogą być przydatne podczas przeziębienia czy ogólnie w sezonie jesienno-zimowym, jako sposób na podniesienie odporności. Imbir działa także pobudzająco, dlatego szoty polecane są jako poranna dawka energii, zamiast kawy. Wypijanie ich będzie również doskonałym rozwiązaniem dla osób z problemami żołądkowymi i cierpiących na mdłości.

Imbirowe szoty na odporność

Wsparcie swojej odporności szotem imbirowym to jedno. Jednak czemu ograniczać się tylko do tego składnika, skoro w przyrodzie jest ich całe mnóstwo? Imbirowe szoty na odporność mogą zawierać wiele produktów, które działają pozytywnie na nasze zdrowie.

To przede wszystkim kurkuma, pieprz oraz miód, a także sok z cytryny. Uderzeniowa dawka witaminy C, enzymy z miodu działające antybiotycznie i wspomagające system odpornościowy oraz kurkumina i gingerol to doskonała mieszanka, w sam raz na wsparcie układu immunologicznego jesienią i zimą. Jak przygotować taki szot?

Zacznijcie od obrania korzenia imbiru i korzenia kurkumy. Dwa centymetry obu powinny wystarczyć. Podgrzejcie wodę (również maksymalnie 100 mililitrów), by była ciepła, jednak niewrząca. Powinna mieć około 40 stopni. Wszystkie składniki - sok z połówki cytryny, imbir, kurkumę, szczyptę pieprzu i łyżeczkę miodu - wrzućcie do blendera. Blendujcie tak długo, aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Pijcie od razu, kiedy napój jest jeszcze ciepły.

Imbirowe szoty na przeziębienie

Imbirowe szoty na przeziębienie powinny zawierać wszystkie te składniki, które pomogą w walce z infekcją. Szot odpornościowy sprawdzi się także tutaj. Jednak możecie postawić na coś bardziej interesującego.

Do blendera dodajcie imbir, natkę pietruszki, sok z połówki cytryny oraz ząbek czosnku. Tak, ten smak będzie bardzo wyczuwalny. Jednak czosnek, dzięki olejkom eterycznym, jest niezwykle pomocny podczas przeziębienia. To naturalny antybiotyk, który warto dorzucać wszędzie, gdzie tylko się da.

Rozdrobniony będzie działał jeszcze lepiej. Nie będzie to najsmaczniejszy szot, jednak na przeziębienie z pewnością pomoże. Zalejcie wszystko niewielką ilością wody i blendujcie, aż płyn będzie gładki. Wypijcie na raz - jak najszybciej.

Imbir - przeciwwskazania

Czy każdy może spożywać imbir? Przeciwwskazania są realne, choć na szczęście nie ma ich dużo. Przede wszystkim zaleca się osobom z wrzodami oraz refluksem, by zrezygnować z imbirowych szotów. Chociaż imbir ma właściwości wspierające układ pokarmowy, drażni on śluzówkę przewodu pokarmowego.

Imbir nie powinien być także spożywany w nadmiarze przez osoby z nadciśnieniem tętniczym - przyprawa podnosi ciśnienie i może być dla nich niebezpieczna.

Imbir to jedna z najlepszych przypraw na okres jesienno-zimowy. Doskonale sprawdzi się w szotach, które szybko postawią was na nogi podczas przeziębienia.

1. Napój z imbirem na przeziębienie

 Napój z imbirem na przeziębienie Zobacz przepis

Szot imbirowy na odporność / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Syrop cytrynowo-imbirowy

 Syrop cytrynowo-imbirowy Zobacz przepis

Syrop z imbiru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Napój imbirowy z pomarańczą i cytryną

 Napój imbirowy z pomarańczą i cytryną Zobacz przepis

Napój imbirowy z cytryną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Syrop imbirowy

 Syrop imbirowy Zobacz przepis

Syrop imbirowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Syrop z cytryny i imbiru

 Syrop z cytryny i imbiru Zobacz przepis

Syrop na odporność / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Koktajl ogórkowy z imbirem

 Koktajl ogórkowy z imbirem Zobacz przepis

Koktajl z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Nalewka imbirowa

 Nalewka imbirowa Zobacz przepis

Nalewka imbirowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Napój herbaciany z imbirem

 Napój herbaciany z imbirem Zobacz przepis

Napój herbaciany z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur »

Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? » 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa fasolowa ze starego zeszytu

Grochowa czy fasolowa? Temat, który wywiera gorące dyskusje :) Rozwiewając w...

Odsłon: 252

60 min
2
Desery Ciasto na maślance z chia i owocami

Delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto z nasionami chia, cynamonem oraz sez...

Odsłon: 205

60 min
6
30 min
1
Desery Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 289

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z winogron? Poznaj ich właściwości

Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawion...

0
Wideo Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Ryż z jabłkami to idealny obiad, który warto przyrządzić w sezonie jesiennym. Jest lekki, delikatny, a dzięki dodatkowi cynamonu bardzo aromatyczny...

1
Wideo Smażone jabłka w cieście z cukrem pudrem

To danie sprawdzi się zarówno na słodkie śniadanie, obiad, jak i pyszny podwieczorek. Jabłka w cieście z cukrem pudrem to potrawa, którą chyba, każ...

0
Informacje Lecznicza nalewka z kasztanów do picia i nacierania. Koniec kłopotów z żylakami i cellulitem

Kasztany wzbudzają w nas sentyment, w końcu chyba każdy chociaż raz podczas drogi do szkoły wypatrywał lśniących skarbów wśród jesiennych liści. Z...

0