Fot. 123RF/Picsel
Głównymi zaletami jabłek jest smak oraz pozytywny wpływ na zdrowie. Dostarczają do naszego organizmu witaminę C, A, E, K, J oraz witaminy z grupy B. Wspierają przemianę materii, oraz regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Ze względu na niewielką ilość kalorii są polecane przez dietetyków. Najlepiej spożywać je wraz ze skórką, która zawiera wiele cennych właściwości odżywczych.
Antyoksydanty zawarte w jabłkach wpływają na opóźnienie procesu starzenia się skóry. Spożywając regularnie ten owoc, możemy zwiększyć szansę na opóźnienie pojawienia się zmarszczek oraz uniknięcie problemów z wypadaniem włosów. Co ciekawe - jabłka zawierają również fluor, który pozwala zapobiegać próchnicy, a także wzmacnia stan uzębienia i pomaga w leczeniu infekcji jamy ustnej.
Warto zatem wprowadzić nawyk spożywania minimum jednego jabłka dziennie, aby dać sobie szansę na poprawę stanu zdrowia i zadbać o wygląd.
Wykorzystanie jabłek w kuchni
Zbiory jabłek rozpoczynają się z początkiem lata i trwają do później jesieni. Przechowywane w odpowiednich warunkach zachowują świeżość nawet do 10 miesięcy, dzięki czemu możemy je spożywać przez cały rok. Najwięcej wartości odżywczych mają owoce surowe. Jabłka znalazły również szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystujemy je do przygotowywania soków, dżemów, deserów, nalewek i ciast. Stanowią świetne dopełnienie sałatek i surówek.
Coraz częściej sprawdzają się również jako dodatek do dań mięsnych. Wiele osób chętnie powraca do staropolskich przepisów na gęsi, kaczki lub wieprzowinę, które dzięki dodatkowi jabłek stają się delikatniejsze i wyjątkowo smaczne.
Jak w odpowiedni sposób dobrać odmianę jabłek do posiłków, które chcemy przygotować? Twarde, słodkie jabłka idealnie sprawdzą się w deserach. Kwaśne tj.: szara reneta najlepiej użyć do przetworów lub podczas przygotowywania obiadu do mięs i zup. Możemy nimi zastąpić ocet winny w barszczu lub dodać je do innych zup tj.: kapuśniak albo rosół. Dzięki nim wprowadzimy nutę słodyczy i kwasowości do przygotowywanych potraw. Najbardziej popularnym daniem obiadowym z wykorzystaniem tego owocu jest kaczka. Często bez jabłek nie wyobrażamy sobie również wątróbki. Do jakich innych posiłków możemy ich użyć?
Poznaj sprawdzone przepisy na wytrawne potrawy z wykorzystaniem jabłek:
Fot. Bozka44 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Niektórzy jabłek używają również do przygotowywania tradycyjnych dań tj.: rosół. Ten nietypowy dodatek sprawi, że twoja zupa nabierze zupełnie nowego smaku.
Fot. Meiru na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Prosty sposób na urozmaicenie hummusu. Takie połączenie idealnie sprawdzi się jako pasta do pieczywa lub surowych warzyw.
Fot. Wiech_k na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Wytrawny deser, do zrobienia którego potrzebujesz zaledwie dwóch składników i kilku przypraw. Możesz go przygotować w piekarniku lub upiec w lecie na grillu.
4. Jabłka nadziewane kiszoną kapustą
Fot. Europa122 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Przepis inspirowany kuchnią niemiecką. Kwaśna kapusta skryta w słodkim jabłku to niezwykle oryginale połączenie.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Świetnie sprawdza się w roli przystawki. Jabłka i wino nadają mu niepowtarzalnego charakteru.
6. Sałatka śledziowa z ziemniakami i jabłkiem
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Cała gama różnorodnych smaków w jednej sałatce. Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom śledzi i nie tylko.
7. Lekka surówka z zielonym jabłkiem
Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Bardzo zdrowa i lekka, idealna dla osób będących na diecie. Jej przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut.
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Kremowa i sycąca zupa z buraków z dodatkiem kwaśnego jabłka i cytryny. Najlepiej serować ją na ciepło z łyżką twarożku i posiekaną natką pietruszki.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Nieoczywiste zestawienie warzyw i owoców w jednej zupie. Jeśli nie lubisz monotonii w kuchni koniecznie wypróbuj ten przepis.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Oryginalny pomysł na szybką zapiekankę ze słodkim akcentem. Ziemniaki, szpecle, ser i szynka sprawią, że danie będzie niezwykle sycące.
11. Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Sekretem tego dania jest niezwykły farsz. Połączenie słonych warzyw i przypraw ze słodyczą jabłka sprawdza się tutaj idealnie.