Dania jednogarnkowe

Bożonarodzeniowa gotowana szynka to pyszne danie, które świetnie sprawdzi się jako mięsna przekąska podczas rodzinnego spotkania. Chociaż przygotowanie jej nie wydaje się trudnym zadaniem, warto przestrzegać kilku zasad, aby wyszła aromatyczna i soczysta. Sprawdź, jak gotować szynkę.

Przepis na szynkę bożonarodzeniową | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gotowana szynka to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Chociaż w Boże Narodzenie głównie na naszych stołach królują bezmięsne przysmaki, warto przygotować również coś smacznego dla mięsożerców. Sekretem idealnej szynki będzie oczywiście mięso dobrej jakości. Taka domowa wędlina jest pozbawiona sztucznych dodatków i konserwantów, które często można znaleźć w sklepowych wyrobach. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak gotować szynkę, aby była najlepsza.

Sprawdź także: Jak zawijać krokiety? Metoda 3 kroków jest niezawodna, nie ma szans, by się rozpadły

Domowa wędlina, czyli jak gotować szynkę?

Przygotowanie domowej szynki gotowanej wcale nie musi być trudne. Aby wyczarować pyszną i delikatną wędlinę, będziesz potrzebować: kilogram szynki bez kości, pięć ząbków czosnku, łyżeczkę majeranku, kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego, sól 100 g i 5 g pieprz.

Zacznij od dokładnego umycia, oczyszczenia i osuszenia mięsa. Następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dokładnie natrzyj mięso, obwiąż je sznurkiem i odstaw do lodówki. Szynkę wyjmij następnego dnia. Do garnka wlej dwa litry wody, zagotuj ją z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku, jałowca i ziela angielskiego.  Włóż mięso do ugotowanej zalewy, poczekaj, aż całość zacznie wrzeć. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez pięć minut.

Wyłącz grzanie, tak przygotowaną szynkę, pozostaw w zalewie przez około 12 godzin. Nazajutrz ponownie doprowadź zalewę z szynką do wrzenia, gotuj jeszcze przez 10 minut. Kiedy ostygnie pokrój mięso w plasterki, podawaj z pieczywem, musztardą lub sosem chrzanowym.

Najlepsze przepisy na gotowaną szynkę

Masz ochotę zrobić gotowaną szynkę na tegoroczne święta Bożego Narodzenia. Poniżej przygotowaliśmy zestawienie najciekawszych przepisów na domowe wędliny przygotowane przez naszych użytkowników.

1. Gotowana szynka

 Gotowana szynka Zobacz przepis

Gotowana szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Gotowana szynka

 Gotowana szynka Zobacz przepis

Gotowana szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Świąteczna szynka

 Świąteczna szynka Zobacz przepis

Świąteczna szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Domowa gotowana szynka

 Domowa gotowana szynka Zobacz przepis

Domowa gotowana szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szynka gotowana

 Szynka gotowana Zobacz przepis

Szynka gotowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Aromatyczna pieczona szynka

 Aromatyczna pieczona szynka Zobacz przepis

Aromatyczna pieczona szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Szynka pieczona

 Szynka pieczona Zobacz przepis

Szynka pieczona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Szynka pieczona

 Szynka pieczona Zobacz przepis

Szynka pieczona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Szynka pieczona

 Szynka pieczona Zobacz przepis

Szynka pieczona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pieczona szynka w musztardzie z gorczycą

 Pieczona szynka w musztardzie z gorczycą Zobacz przepis

Pieczona szynka w musztardzie z gorczycą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 12536

30 min
25
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 59

15 min
4
Desery Ciasteczka portugalskie

Ciasteczka portugalskie pitos de Santa Luiza zawdzięczają swoją nazwę ciekawe...

Odsłon: 1530

60 min
1
Dania główne Pasztet wiejski

Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...

Odsłon: 5288

30 min
5
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 75

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

1
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7