Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Jak go zrobić, aby smakował naprawdę dobrze? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników!

Fot. 123RF/Picsel

Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie powojenny minister przemysłu Hilary Minc. Władza rzuciła świąteczne hasło: „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce", a Polacy, pozbawieni innych możliwości, cieszyli się, gdy mogli „złowić" karpia na święta, a jeszcze bardziej, gdy dostawali żywą rybę w zakładzie pracy. Stąd zresztą tradycja trzymania karpia w wannie.

Mimo wszystko, wiele osób nie może wyobrazić sobie wigilijnej kolacji bez tej właśnie ryby. Chociaż coraz częściej serwujemy również dorsze, pstrągi, sandacze lub łososie, to w dalszym ciągu karp nazywany jest królem świątecznego stołu. Wiele osób twierdzi jednak, że tytuł ten został mu przyznany całkowicie niesłusznie, gdyż ryba ta jest tłusta i ma niezbyt ciekawy smak. Na szczęście doświadczone gospodynie doskonale wiedzą w jaki sposób obchodzić się z karpiem, aby zamienić go w eleganckie danie, które zrobi furorę na każdym świątecznym stole.

Jak pozbyć się mulistego smaku karpia?

Wiele osób nie przepada za karpiem ze względu na jego specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można pozbyć się w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że zastosujecie kilka sprawdzonych sztuczek. Jedną z nich jest obłożenie ryby startą marchewką i selerem. Znacznie bardziej popularną metodą jest obłożenie karpia pokrojoną w półplasterki cebulą. Jeśli ryba przeleży w ten sposób kilkanaście godzin, jej nieprzyjemny posmak będzie jedynie wspomnieniem. Podobnie skutkuje również namoczenie karpia przez kilka godzin w mleku lub w mieszance wody, octu i soku z cytryny.

Reklama

Dobry karp, czyli jaki?

Warto pamiętać, że nawet najlepszy przepis niewiele nam pomoże, jeśli produkt, na którym pracujemy będzie kiepskiej jakości. Pamiętajmy, że w przypadku karpi nie sprawdza się zasada „im większy tym lepszy". Powinniśmy kupować ryby, które ważą 1,5 do 2,5 kg. Zbyt duże będą bardzo tłuste i niesmaczne, z kolei mniejsze będzie bardzo trudno oczyścić i wyfiletować.

Kupuj tylko te ryby, które mają czerwone skrzela, sprężyste mięso oraz szkliste oczy. Tylko wtedy masz pewność, że karp, którego planujesz podać rodzinie w Wigilię, jest świeży.

Jeśli kupujecie żywego karpia, koniecznie zwróćcie uwagę na to, w jaki warunkach jest on przechowywany. Woda w której pływają ryby powinna być czysta, przejrzysta i dobrze napowietrzona. W zbiorniku nie powinno być zbyt tłoczno, a ryby powinny mieć możliwość swobodnego pływania. Jeżeli ryby stresują się lub są nieodpowiednio przechowywane, w ich organizmie zaczyna wytwarzać się kwas mlekowy, co finalnie sprawia, iż ich mięso staje się gorzkie.

Sprawdzone przepisy na karpia

Aby karp wyszedł naprawdę smaczny, warto zaopatrzyć się w kilka sprawdzonych przepisów. W tym wypadku, jak zwykle, z pomocą przychodzą nasi użytkownicy, którzy chętnie dzielą się sprawdzonymi recepturami. Oto niektóre z nich.

 

1. Karp pieczony z ziołami i musztardą

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Karp w galarecie

Fot. Mechani79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pierogi z pieczonym karpiem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Karp zapiekany z pieczarkami

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Karp w marynacie

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Karp z piekarnika

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Karp z orzechami

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Smażony karp

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Kotlety mielone z karpia

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Tymbaliki z karpia

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

-----------------------------------------------------

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

 

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Rafaello na biszkopcie z białą czekoladą

Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...

Odsłon: 34871

>60 min
26
Przekąski Tortilla z chili

Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...

Odsłon: 751

30 min
5
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6113

60 min
17
Dania główne Pieczarkowce

Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...

Odsłon: 15448

30 min
18
Dania główne Naleśniki

Podstawowy i bardzo prosty przepis ;)

Odsłon: 17141

15 min
55