Spis treści:
- Jak ugotować bigos z młodej kapusty i kiszonej - stary przepis
- Co dodać do bigosu z młodej i kiszonej kapusty?
- Jakie właściwości ma młoda kapusta?
- Jakie właściwości ma kapusta kiszona?
Bigos to potrawa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Jako jedno z kluczowych dań polskiej kuchni od czasu do czasu gości niemal w każdym domu. Jedni preferuję wersję z młodej kapusty, inni natomiast chętniej raczą się tą z kiszonej. Jedno jest pewne - obie zachwycają swoim smakiem, jeśli tylko przyrządzi się je w odpowiedni sposób. Jak ugotować bigos z młodej kapusty i kiszonej? I jakie właściwości prozdrowotne wykazuje to danie?
Jak ugotować bigos z młodej kapusty i kiszonej - stary przepis
Stary przepis, czyli ten stosowany przez nasze babcie, nie jest trudny do zrealizowania, nawet dla początkujących kucharzy. Jeśli chodzi o wersję z młodej kapusty, poza głównym komponentem do jej przyrządzenia potrzebujesz cebuli, koncentratu pomidorowego, wędzonej kiełbasy, koperku, mąki, soli, wody oraz soku z cytryny.
Na początek podziel główkę kapusty na ćwiartki i opłucz je pod bieżącą wodą. Pokrój kiełbasę w kostkę i podsmaż ją na patelni. Po jakimś czasie dorzuć pokrojoną w drobną kostką cebulę i oprósz całość solą - kontynuuj obróbkę termiczną przez kilka minut. Dodaj poszatkowaną kapustę i smaż wszystko razem przez kilka minut. Przełóż zawartość patelni do dużego garnka, dolej wodę, koncentrat pomidorowy oraz sól i gotuj przez około 30 minut, cały czas mieszając. Jeśli chcesz, żeby twój bigos był bardziej gęsty, dodaj do niego nieco mąki pszennej wymieszanej z wodą. Gotuj potrawę do momentu, aż zgęstnieje. Pod koniec dopraw ją sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp danie posiekanym koperkiem.
Aby przyrządzić bigos z kapusty kiszonej, poza kluczowym komponentem musisz zaopatrzyć się w mięso, np. kiełbasę i karkówkę, cebulę, olej roślinny, koncentrat pomidorowy, masło, liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz majeranek. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij ją na oleju w większym garnku, a następnie dorzuć do niej pokrojone w kostkę mięso. Wlej wodę lub bulion, dosyp sól i pieprz, a następnie zagotuj. Kontynuuj obróbkę termiczną pod przykryciem przez około 40 minut. Po upływie tego czasu dodaj majeranek, kminek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dorzuć odsączoną kapustę kiszoną oraz szklankę wody. Gotuj całość przez około 15 minut. Pokrój kiełbasę w kostkę, podsmaż ją na patelni i dodaj do kapusty. Pod koniec gotowania wlej koncentrat pomidorowy, a chwilę później zasmażkę z mąki i masła. Całość wymieszaj i zagotuj.
Zobacz: Bigos z młodej kapusty
Co dodać do bigosu z młodej i kiszonej kapusty?
Co dodać do bigosu z młodej i kiszonej kapusty, żeby podkreślić jego smak lub przetestować coś, czego nigdy nie próbowałeś? Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Wbrew pozorom bigos dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Ten w wersji z młodej kapusty możesz wzbogacić o pomidory z puszki, marchewkę, a nawet nieco białego wina. Co ciekawe, niektórzy dodają do niego również odrobinę cukru.
Jeśli chodzi o wersję z kapusty kiszonej, tutaj możliwości jest nieco więcej. Stawiasz na klasykę? Zatem sięgnij po grzyby i suszone śliwki lub - jak wolisz - powidła śliwkowe. Inne składniki, które możesz uwzględnić w swoim przepisie, to czosnek, owoce jałowca, ziarna gorczycy, czerwone wytrawne wino, goździki oraz jabłka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować przepis i uwzględnić w nim na przykład wędzone tofu. Możesz być pewien, że taki bigos przypadnie do gustu nie tylko weganom czy wegetarianom.
Jakie właściwości ma młoda kapusta?
Jedno jest pewne - młoda kapusta jest przepełniona substancjami odżywczymi, w tym witaminami i przeciwutleniaczami, które wykazują pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Stanowi ona skarbnicę witaminy C i - co ciekawe - kryje jej w sobie więcej niż kapusta kiszona. Ponadto można znaleźć w niej witaminy A, E i K, kwas foliowy, żelazo, mangan, miedź, potas oraz wapń.
Jakie właściwości ma młoda kapusta? Dzięki bogactwu składników odżywczych młoda kapusta reguluje szereg procesów zachodzących w organizmie - łagodzi stany zapalne, obniża ciśnienie krwi, a do tego korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego i nerwowego. Ponadto, jeśli spożywa się ją bez tłustych i wysokokalorycznych dodatków, stanowi ona idealną przekąskę dla osób będących na diecie.
Wynika to z faktu, że jest nie tylko niezwykle sycąca, ale również niskokaloryczna - w 100 g tego warzywa kryje się zaledwie 25 kalorii. Nie sposób nie wspomnieć także o jej oddziaływaniu na układ pokarmowy - jako źródło błonnika usprawnia ona perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom.
Jakie właściwości ma kapusta kiszona?
Skoro już znasz zalety spożywania młodej kapusty, warto dowiedzieć się, jakie właściwości ma kapusta kiszona. A jest ich wcale nie mniej niż w przypadku poprzedniczki. Podobnie jak młoda kapusta kryje ona w sobie szereg witamin i minerałów, w tym witaminy C, A, E i K, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk oraz mangan. Na uwagę zasługuje również zawartość bakterii kwasu mlekowego, które wzmacniają odporność i usprawniają perystaltykę jelit. Kolejne dwa niezwykle cenne związki to luteina i zeaksantyna, czyli naturalne karotenoidy, które korzystnie oddziałują na narząd wzroku i zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.
To nie koniec wyjątkowych właściwości kapusty kiszonej - według doniesień naukowych wzmacnia ona naczynia krwionośne, niweluje stany zapalne, a do tego wykazuje działanie przeciwnowotworowe, m.in. w przypadku nowotworów hormonozależnych oraz tych dotyczących układu pokarmowego. Warto dodać, że na spożywaniu kapusty kiszonej wiele zyska również twoja skóra, włosy i paznokcie.
1. Bigos z młodej kapusty
Zobacz przepisBigos z młodej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Bigos z młodej kapusty
Zobacz przepisBigos z młodej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Bigos z młodej kapusty
Zobacz przepisBigos z młodej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Bigos z kiszonej kapusty z grzybami i na golonce
Zobacz przepisBigos z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i grzybami
Zobacz przepisBigos z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Bigos z kiszonej i słodkiej kapusty
Zobacz przepisBigos z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Bigos staropolski
Zobacz przepisPrzepis na bigos staropolski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: dietetycy.org.pl, bonavita.pl, healthline.com
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Kasza ze śliwkami? Taki deser to ratunek dla jelit »
„Ognisty cydr”. Badania potwierdziły skuteczność antycznej receptury w zwalczaniu infekcji »
Są niewielkie, ale pełno w nich potasu i witamin. Wspierają metabolizm, usprawniają pracę nerek »