Fot. 123RF/Picsel
Chociaż w Polsce jagody goji stały się hitem dopiero kilka lat temu, w azjatyckiej medycynie naturalnej były wykorzystywane już 2500 lat temu. Dzięki nim leczono wiele przykrych dolegliwości, począwszy od reumatyzmu, a na podniesionym ciśnieniu kończąc. Nic więc dziwnego, że do tych niepozornych owoców przylgnęła łatka superżywności. Jeśli przyjrzycie się ich właściwościom, przekonacie się, że w pełni zasługują na to miano.
W jaki sposób jagody goji wpływają na zdrowie?
Z pewnością słyszeliście o dobroczynnym wpływie marchewki na nasz wzrok. Wszystko to za sprawą karotenoidów, których znaczne ilości znajdziemy również w jagodach goji. Co więcej, owoce te zawierają cenną luteinę, która usuwa z naszego organizmu wolne rodniki oraz chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami, w tym także tymi spowodowanymi promieniowaniem UV. Ponadto, substancje zawarte w jagodach goji mogą chronić nas przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Warto również wiedzieć, że zawarte w jagodach goji substancje mogą okazać się bezcennym sprzymierzeńcem w walce z cholesterolem. Badania wykazały, iż obecne w tych owocach β-sitosterol oraz kompleks LBP, doskonale obniżają poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. W ten sposób mogą nas ustrzec przed wieloma groźnymi chorobom serca oraz układu krwionośnego.
Azjatycka medycyna ludowa już od dawna wiedziała o pozytywnym wpływie jagód goji na wątrobę. Dzisiejsze badania zdają się tylko potwierdzać tę wiedzę. Okazuje się, iż owoce te powinny uwzględnić w swojej diecie osoby, które lubią zjeść tłusto. Substancje zawarte w jagodach goji, niwelują nieprzyjemne skutki takiej diety oraz zapobiegają uszkodzeniom wątroby.
Jagody goji mogą stać się również ważnym elementem diety wszystkich osób chorych na cukrzycę. Wielokrotnie powtarzane badania wykazały, iż zawarty w nich kompleks LBP zmniejsza hiperglikemię oraz insulinoodporność. Co więcej, substancje zawarte w jagodach goji zwiększają wychwytywanie glukozy w tkankach obwodowych.
Wiedząc, jak korzystny wpływ na nasze zdrowie mają jagody goji, warto zastanowić się na prostym sposobem włączenia ich do codziennej diety. Doskonale sprawdzą się w roli dodatku do sałatek lub witaminowych koktajli. Na ich bazie możemy również przygotowywać herbatki oraz kompoty. Jagody goji urozmaicą także smak ciast oraz wielu dań głównych. Jeśli szukacie sprawdzonych przepisów z ich wykorzystaniem, sięgnijcie po pomysły naszych użytkowników. Gwarantujemy, że się nie zawiedziecie.
1. Kurczak pieczony z jagodami goji
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
3. Jabłka pieczone z komosą i jagodami goji
Fot. Foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
4. Surówka z roszponką i jagodami goji
Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Slodkieniebo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
6. Daktylowe kulki z ekspandowaną kaszą jaglaną
Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
7. Tagliatelle z sosem kalafiorowym
Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Marcepanowa14 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.