Sprawdzone przepisy na karnawał

Papierówki to jedne z najpopularniejszych jabłek w naszym kraju. Zwykle robimy z nich kompot, jednak nasi użytkownicy doskonale wiedzą, że pole do popisu jest w tym wypadku znacznie szersze.

Fot. 123RF/Picsel

Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe, czerwone, słodkie, soczyste i występujące w różnych odmianach. I choć jabłka supermarketowe są w smaku pospolite i niczym się nie wyróżniają - sadownicy doskonale znają wszelkie niuanse gatunkowe. Dobrze jest nieco rozeznać się w gatunkach tak, aby umiejętnie dobrać odpowiednie odmiany do odpowiedniej potrawy. Bo jabłka są doskonałe nie tylko jako owoc przegryzany solo.

Porgromcy wolnych rodników

Pektyny zawarte w jabłkach - ale i w innych owocach i warzywach - skutecznie wymiatają wolne rodniki, które pojawiają się w organizmie pod wpływem toksyn (tych ze środowiska i np. z palenia papierosów), ale także podczas zwykłych procesów zachodzących w tkankach. Wolne rodniki wywołują uszkodzenia komórek, zwiększają także ryzyko pojawienia się raka.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Chociaż niewiele osób o tym wie, ten rodzaj octu może mieć bardzo dobroczynny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim jest bardzo przydatny w odchudzaniu. Przyspiesza trawienie i usprawnia metabolizm, a poprzez zwiększanie produkcji soków żołądkowych, wspomaga rozkładanie tłuszczu. Ocet jabłkowy ma również właściwości detoksykujące, dzięki czemu pozwala oczyścić organizm z toksyn. Jest również niekaloryczny - jedna łyżka octu jabłkowego ma zaledwie 3 kalorie. Wszystkim osobom, które pragną skorzystać z jego odchudzających właściwości, zaleca się spożywanie codziennie łyżki octu rozpuszczonej w kilku szklankach wody.

Dla zdrowia i urody

Jabłka są bogate w wapń oraz krzem, które wpływają na kondycję włosów oraz paznokci. Pektyny, które regulują trawienie i usuwają toksyny z organizmu, sprawiają, że cera jest piękna i gładka. Witamina C, która znajduje się tuż pod skórką działa na odbudowę zniszczonych komórek, co oznacza, że możemy dzięki nim przeciwdziałać pojawiającym się zmarszczkom.

Co zrobić z papierówek?

Wyliczmy z pamięci, bez większego zastanowienia - szarlotka, kaczka z jabłkami i...? Z jabłek robimy także kompoty, przerabiamy je na gęsty sok z sokowników lub przepuszczamy przez sokowirówkę, przesmażamy na słodką masę, którą przekładamy naleśniki, robimy różnorakie przetwory, pieczemy w piekarniku, dodajemy do sałatek - nie da się ukryć, że kuchnia bez nich byłaby uboga. Oto kilka pomysłów naszych użytkowników na wykorzystanie swoijskich papierówek.

1. Papierówki w cieście

Fot. Rosse na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ciasto z papierówkami

Fot. Rosse na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ocet z papierówek

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rolada biszkoptowa z papierówkami

Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Papierówki z migdałami i rodzynkami

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Wino z jabłek

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Deser papierówkowo-agrestowy

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Szarlotka Królewska

Fot. DziablicaWKuchni  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tybalt

Tybalt to czekoladowe ciasto przełożone kremem budyniowym, zwieńczone aksamit...

Odsłon: 1587

60 min
5
Ciasta Ambasador

Ciasto wyborne, które królowało na imprezach w nie jednym domu już od lat 60-...

Odsłon: 3746

60 min
17
Sałatki Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty to w polskiej kuchni jeden z najpopularniejszych d...

Odsłon: 8898

15 min
15
Przekąski Rolki z tortilli

Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...

Odsłon: 7075

15 min
10
Sałatki Sałatka Hamburger

Przepyszna, świetnie prezentująca się sałatka burgerowa to idealna propozycja...

Odsłon: 258

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5