Dania jednogarnkowe

Kto nie lubi kotletów schabowych? To danie to klasyk kuchni polskiej. Jedni uwielbiają go z tłuczonymi ziemniakami, inni nie wyobrażają sobie schabowego bez frytek, istnieje również spora grupa osób, która zawsze je go z mizerią. Niezależnie od dodatków, kotlety schabowe muszą mieć chrupiącą panierkę oraz soczyste mięso w środku. Czy wiesz jednak, w czym tkwi sekret perfekcyjnych kotletów schabowych? Jak najlepiej je przyprawić? Jaki schab będzie najlepszy na kotlety schabowe? Poznaj praktyczne porady, dzięki którym przyrządzisz idealne kotlety schabowe.

Sposób na idealne kotlety schabowe | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Kotlety schabowe są bardzo popularne. Nie ma czemu się dziwić do ich przyrządzenia nie potrzebujemy wiele pracy. Przygotowuje się je z ubitych tłuczkiem płatów schabu i obtacza w panierce. Każdy kucharz posiada własne sposoby na idealne danie, ale zawsze najważniejsze jest mięso. Czy używać schabu z kością, czy bez kości? Jakie mięso będzie idealne na soczyste kotlety schabowe?

Sprawdź także: Kartacze jak ze "Znachora". Ślinka cieknie na sam widok

Jak wybrać dobre mięso na kotlety schabowe?

Wielu zwolenników „schaboszczaków” będzie uważać, że najlepszy schab do kotletów to ten z kością. Nie istnieją żadne badania potwierdzające faktyczną różnicę w rodzaju mięsa. Wszystko zależy od naszych preferencji.

Najważniejsze by mięso było soczyste, miało różową barwę, było lekko przerośnięte tłuszczem i miało delikatny zapach. Najlepiej przygotować kotlety od razu w dniu zakupu schabu. Jeśli już musimy go przechować w lodówce, to dobrze, gdyby trwało to nie dłużej niż dwa dni. 

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste?

Wystarczy kilka drobnych zmian w sposobie przyrządzania schabu i od razu otrzymamy soczyste kotlety. Na samym początku zwróć uwagę na przygotowanie mięsa. Nie powinno ono być za cienkie, gdyż przy tłuczeniu może się rozpaść. Warto przygotować kawałki o grubości ok. dwóch centymetrów. Sposób tłuczenia również jest istotny. Mięso należy tłuc delikatnie i równomiernie z każdej strony, by pozostało sprężyste.

Dobrą opcją na uzyskanie miękkich i aromatycznych kotletów jest zamarynowanie schabu. Warto posypać mięso solą i pieprzem, a następnie marynować je kilka godzin w mleku. Dzięki temu kotlety staną się lekkie i soczyste. Do mleka możemy dodać cebulę i różne przyprawy, by mięso mogło przesiąknąć smakiem. Najlepiej trzymać je w takiej marynacie przez około dwie godziny. Ważne jest, aby po wyciągnięciu z mleka kotlety dokładnie osuszyć.

Chrupiące kotlety schabowe: jak smażyć? 

Aby osiągnąć idealną chrupkość naszych schabowych, musimy zacząć od dobrze przygotowanej panierki. Kotlety panierujemy w kolejności mąka, jajko, bułka tarta. Najważniejsze, by każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty wszystkimi wspomnianymi składnikami. Niektórzy tworzą podwójną panierkę (dwa razy wkładają mięso do jajka i bułki), co może skutkować tym, że nasz obiad będzie ciężkostrawny.

Ostatnim krokiem jest smażenie. Pytanie tylko, jak i na czym smażyć kotlety schabowe, by wyszły chrupiące, ale nie za suche? Jeśli ktokolwiek z nas smażył kotlety na oleju, czas z niego zrezygnować. Schabowe najlepiej wyłożyć na patelnię z wytopionym smalcem lub masłem klarowanym.

Ważne, by tłuszcz na patelni był odpowiednio rozgrzany. Jeśli nie osiągnie wysokiej temperatury, panierka zacznie nam się odklejać od mięsa. Przez to mięso zacznie się przypalać i będzie suche w smaku. Ważna jest również odpowiednia temperatura w trakcie smażenia. Duży ogień może doprowadzić do spalenia się panierki i pozostawienia surowego wnętrza kotleta.

Jak zrobić idealne kotlety schabowe? 

Składniki

  • schab (z kością lub bez), 
  • 200 ml mleka,
  • cebula,
  • czosnek,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • jajka,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • smalec lub masło klarowane.

Mięso należy rozbić na równomierne kawałki. Każdy z płatów posypujemy pieprzem i solą, następnie wkładamy kotlety do głębokiej miski. Zalewamy mięso mlekiem i dodajemy do niego cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Zakrywamy wierzch naczynia i wkładamy całość do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie wyciągamy mięso z miski i osuszamy ręcznikiem papierowym. 

Przygotowujemy składniki na panierkę. W osobnych naczyniach trzymamy mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajka. Panierujemy kotlety w kolejności mąka – jajko – bułka.

Po odpowiednim rozgrzaniu smalcu lub masła kładziemy na patelnię kawałki schabu. Smażymy z obu stron do momentu, aż będą miały złocisty kolor. Wyciągamy je i odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Kotlety możemy podawać z ziemniakami oraz surówką. 

Sprawdzone przepisy na kotlety schabowe 

Potrzebujesz dawki inspiracji? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Kotlety schabowe

 Kotlety schabowe Zobacz przepis

Jak zrobić idealne kotlety schabowe? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kotlety schabowe z pieczarkami

 Kotlety schabowe z pieczarkami Zobacz przepis

Jak zrobić kotlety schabowe z pieczarkami? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlet schabowy w orzechowej panierce

 Kotlet schabowy w orzechowej panierce Zobacz przepis

Kotlet schabowy w orzechowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler

 Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler Zobacz przepis

Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kotlet schabowy posypany papryką wędzoną

 Kotlet schabowy posypany papryką wędzoną Zobacz przepis

Kotlet schabowy posypany papryką wędzoną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlety schabowe z musztardą

 Kotlety schabowe z musztardą Zobacz przepis

Kotlety schabowe z musztardą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych

 Kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych Zobacz przepis

Kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotlety schabowe po sztygarsku

 Kotlety schabowe po sztygarsku Zobacz przepis

Kotlety schabowe po sztygarsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8