Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zrobić perfekcyjne amerykańskie naleśniki?

Specjał kuchni amerykańskiej, który zdobył popularność na całym świecie. Są podawane na śniadanie lub deser. Jak je zrobić i czym różnią się od tradycyjnych naleśników?

Fot. 123RF/Picsel

Tradycyjne "pankejki" powinny być małe, okrągłe, puszyste i przede wszystkim smaczne. Składają się z mąki, mleka oraz jajek. Sposób ich przygotowania przypomina robienie naleśników, ale różnią się od nich wyglądem i sposobem podawania. Są o wiele grubsze, a to za sprawą środka spulchniającego, który nadaje im objętości podczas smażenia. Wyglądem mogą przypominać polskie racuchy, ale zamiast drożdży do ich zrobienia wykorzystuje się sodę lub proszek do pieczenia. Usmażone na złocisty kolor są układane jeden na drugim i serwowane z ulubionymi dodatkami. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Historia amerykańskich naleśników

Pierwszy przepis na ten przysmak pochodzi z 1796 roku z książki „American Cookery". Pierwotna receptura na "pankejki" składała się z mąki kukurydzianej oraz mąki pszennej bez udziału środka spulchniającego, tłuszczu oraz cukru, które występują we współczesnych recepturach. Smażono je nad ogniem, wykorzystując do tego celu żeliwne patelnie. W niedługim czasie zyskały one ogromną popularność. Obecnie oprócz składu, zmienił się również sprzęt do ich wypiekania. Do tego celu wykorzystuje się płyty elektryczne lub specjalne patelnie z wgłębieniami, które umożliwiają smażenie kilku placków w jednym momencie.

Co zrobić, aby wyszły naprawdę smaczne?

Podczas przygotowywania "pankejków" należy zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. Oprócz dobrej jakości składników liczy się także sposób ich łączenia. Należy pamiętać, aby w pierwszej kolejności zmieszać ze sobą oddzielnie suche i mokre składniki. Następnie przelać wszystko do jednej misy i mieszać jak najkrócej, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Zbyt długie miksowanie spowoduje, że ciasto straci na swojej puszystości, a placki zrobią się cięższe i gumowate. Jeśli chcemy uzyskać większą puszystość, możemy oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, a dopiero w kolejnym kroku połączyć je z żółtkami i pozostałymi mokrymi produktami.
Ważne są również proporcje. Zbyt duża ilość sody sprawi, że placki o wiele szybciej się zarumienią, co w konsekwencji może doprowadzić do przypalenia. Nadmiar mąki może natomiast spowodować, że placki będą mniej puszyste i stracą swój niepowtarzalny smak i wygląd.
Po połączeniu wszystkich składników ciasto jest gotowe do przelewania na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię. "Pankejki" powinniśmy smażyć po równo z każdej strony, aż do momentu zrumienienia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Reklama

 

Z czym podawać "pankejki"?

Wszystko zależy od naszych preferencji. Świetnie smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. W Ameryce najczęściej występują z syropem klonowym i dodatkiem roztopionego masła. Cudownie komponują się z prażonymi plastrami boczku. Równie smaczne amerykańskie naleśniki można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub dodatkiem dżemu, czy świeżych owoców. Najbardziej popularną formą serwowania jest ułożenie okrągłych placków jeden na drugim i polanie ich słodkim sosem, który pod wpływem temperatury cudownie rozpływa się po brzegach naszego dania.

 

1. Klasyczne pancakes

Fot. ilovebakepl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pancakes bezglutenowe

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Szpinakowe pancakes

Fot. fiorof na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Owsiane pancakes

Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pancakes kukurydziane

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Dyniowe pancakes

Fot. Blaithin na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Pancakes z bananami

Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pancakes z mascarpone

Fot. SmakowiteDania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Czekoladowe pancakes z czereśniami

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Pełnoziarniste pancakes na maślance

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 302

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 303

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9