Jak zrobić perfekcyjne amerykańskie naleśniki?

Specjał kuchni amerykańskiej, który zdobył popularność na całym świecie. Są podawane na śniadanie lub deser. Jak je zrobić i czym różnią się od tradycyjnych naleśników?

Fot. 123RF/Picsel

Tradycyjne "pankejki" powinny być małe, okrągłe, puszyste i przede wszystkim smaczne. Składają się z mąki, mleka oraz jajek. Sposób ich przygotowania przypomina robienie naleśników, ale różnią się od nich wyglądem i sposobem podawania. Są o wiele grubsze, a to za sprawą środka spulchniającego, który nadaje im objętości podczas smażenia. Wyglądem mogą przypominać polskie racuchy, ale zamiast drożdży do ich zrobienia wykorzystuje się sodę lub proszek do pieczenia. Usmażone na złocisty kolor są układane jeden na drugim i serwowane z ulubionymi dodatkami. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Historia amerykańskich naleśników

Pierwszy przepis na ten przysmak pochodzi z 1796 roku z książki „American Cookery". Pierwotna receptura na "pankejki" składała się z mąki kukurydzianej oraz mąki pszennej bez udziału środka spulchniającego, tłuszczu oraz cukru, które występują we współczesnych recepturach. Smażono je nad ogniem, wykorzystując do tego celu żeliwne patelnie. W niedługim czasie zyskały one ogromną popularność. Obecnie oprócz składu, zmienił się również sprzęt do ich wypiekania. Do tego celu wykorzystuje się płyty elektryczne lub specjalne patelnie z wgłębieniami, które umożliwiają smażenie kilku placków w jednym momencie.

Co zrobić, aby wyszły naprawdę smaczne?

Podczas przygotowywania "pankejków" należy zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. Oprócz dobrej jakości składników liczy się także sposób ich łączenia. Należy pamiętać, aby w pierwszej kolejności zmieszać ze sobą oddzielnie suche i mokre składniki. Następnie przelać wszystko do jednej misy i mieszać jak najkrócej, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Zbyt długie miksowanie spowoduje, że ciasto straci na swojej puszystości, a placki zrobią się cięższe i gumowate. Jeśli chcemy uzyskać większą puszystość, możemy oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, a dopiero w kolejnym kroku połączyć je z żółtkami i pozostałymi mokrymi produktami.
Ważne są również proporcje. Zbyt duża ilość sody sprawi, że placki o wiele szybciej się zarumienią, co w konsekwencji może doprowadzić do przypalenia. Nadmiar mąki może natomiast spowodować, że placki będą mniej puszyste i stracą swój niepowtarzalny smak i wygląd.
Po połączeniu wszystkich składników ciasto jest gotowe do przelewania na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię. "Pankejki" powinniśmy smażyć po równo z każdej strony, aż do momentu zrumienienia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Reklama

 

Z czym podawać "pankejki"?

Wszystko zależy od naszych preferencji. Świetnie smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. W Ameryce najczęściej występują z syropem klonowym i dodatkiem roztopionego masła. Cudownie komponują się z prażonymi plastrami boczku. Równie smaczne amerykańskie naleśniki można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub dodatkiem dżemu, czy świeżych owoców. Najbardziej popularną formą serwowania jest ułożenie okrągłych placków jeden na drugim i polanie ich słodkim sosem, który pod wpływem temperatury cudownie rozpływa się po brzegach naszego dania.

 

1. Klasyczne pancakes

Fot. ilovebakepl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pancakes bezglutenowe

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Szpinakowe pancakes

Fot. fiorof na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Owsiane pancakes

Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pancakes kukurydziane

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Dyniowe pancakes

Fot. Blaithin na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Pancakes z bananami

Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pancakes z mascarpone

Fot. SmakowiteDania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Czekoladowe pancakes z czereśniami

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Pełnoziarniste pancakes na maślance

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 295

30 min
5
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 67

30 min
6
>60 min
15
Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32666

>60 min
62

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7