Jak zrobić zakwas na wielkanocny żurek?

Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty.

Jak zrobić zakwas na wielkanocny żurek? Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały.

Czym różni się żurek od barszczu białego?

Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi nazwami. W niektórych regionach naszego kraju tak jest faktycznie, jednak w znacznej większości zupy te różnią się drobnymi niuansami. Chociaż w tym wypadku wiele zależy od rodzinnych tradycji, najczęściej barszcz jest zupą zabielaną, zdecydowanie gęstszą i mniej tłustą od żurku. Najważniejszą z różnic wydaje się być rodzaj mąki wykorzystanej podczas tworzenia zakwasu. Żurek przygotowuje się z mąki żytniej, natomiast do barszczu białego używa się mąki pszennej.

Jak zrobić zakwas na żurek lub barszcz?

Do zrobienia domowego zakwasu będziemy potrzebować przede wszystkim mąki pszennej lub żytniej - w zależności od zupy, którą chcemy przygotować. Dodatkowo, niezbędna jest przegotowana woda i przyprawy. Najczęściej używa się pieprzu, czosnku i liści laurowych, chociaż może się to zmieniać w zależności od regionu i rodzinnych tradycji.

Wszystkie składniki należy wymieszać w dużym słoju lub butelce i odstawić na kilka dni w ciemne miejsce. Bardzo istotnym jest, aby nie zakręcać szczelnie pojemnika, gdyż w ten sposób utrudnimy fermentację. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przykrycie wierzchu naczynia szmatką lub gazą.

Należy koniecznie pamiętać o regularnym mieszaniu zakwasu. Po około sześciu dniach powinien być on gotowy. Wówczas możemy go odcedzić i wykorzystać do zrobienia aromatycznej zupy. Zakwas można też przygotować z wyprzedzeniem. Wówczas należy przechowywać go w lodówce w szczelnie zamkniętej butelce.

Jak przyspieszyć produkcję domowego zakwasu?

Przygotowanie domowego zakwasu zwykle zajmuje około tygodnia. Z tego względu przygotowanie go warto zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Istnieje jednak sposób na to, aby przyspieszyć ten proces. W tym celu należy dodać do słoika z zakwasem nieco wody spod kiszonych ogórków lub kapusty. Możesz też włożyć do niego skórkę chleba upieczonego na zakwasie. We wszystkich przypadkach efekt będzie ten sam - fermentacja przyspieszy.

Po czym rozpoznać zepsuty zakwas?

Aby mieć pewność, że zaserwujemy bliskim w święta pyszną zupę, warto upewnić się, że zakwas się nie zepsuł. Sygnałem ostrzegawczym powinna być pleśń. Wówczas cały proces należy rozpocząć od początku, gdyż zakwas został zanieczyszczony i nie nadaje się już do użycia.

Nie powinniśmy się jednak niepokoić, gdy na wierzchu zakwasu pojawia się piana. To naturalny skutek fermentacji i  oznacza jedynie, iż cały proces przebiega prawidłowo.

1. Tradycyjny zakwas żytni na żur, żurek i barszcz biały

 Tradycyjny zakwas żytni na żur, żurek i barszcz biały Zobacz przepis

Tradycyjny zakwas żytni na żur, żurek i barszcz biały/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Zakwas na żurek

 Zakwas na żurek Zobacz przepis

Zakwas na żurek/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zakwas na barszcz biały

 Zakwas na barszcz biały Zobacz przepis

Zakwas na barszcz biały/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zakwas na żur owsiany

 Zakwas na żur owsiany Zobacz przepis

Zakwas na żur owsiany/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zakwas gryczany bezglutenowy na żurek

 Zakwas gryczany bezglutenowy na żurek Zobacz przepis

Zakwas gryczany bezglutenowy na żurek/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Sałatki Sałatka z fasoli szparagowej

Pikantna sałatka z fasoli szparagowej to danie rodem z kuchni tajskiej. Przyr...

Odsłon: 2172

30 min
3
Zupy Zupa krem w cebuli

Zupa krem z cebuli zazwyczaj kojarzy nam się z mocno zabielaną zupą. Aby jedn...

Odsłon: 7

15 min
1
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 213

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

314
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25