Spis treści:
- Czym różni się żurek od barszczu białego?
- Jak zrobić zakwas na żurek lub barszcz?
- Jak przyspieszyć produkcję domowego zakwasu
- Po czym rozoznać zepsuty zakwas?
Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały.
Czym różni się żurek od barszczu białego?
Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi nazwami. W niektórych regionach naszego kraju tak jest faktycznie, jednak w znacznej większości zupy te różnią się drobnymi niuansami. Chociaż w tym wypadku wiele zależy od rodzinnych tradycji, najczęściej barszcz jest zupą zabielaną, zdecydowanie gęstszą i mniej tłustą od żurku. Najważniejszą z różnic wydaje się być rodzaj mąki wykorzystanej podczas tworzenia zakwasu. Żurek przygotowuje się z mąki żytniej, natomiast do barszczu białego używa się mąki pszennej.
Jak zrobić zakwas na żurek lub barszcz?
Do zrobienia domowego zakwasu będziemy potrzebować przede wszystkim mąki pszennej lub żytniej - w zależności od zupy, którą chcemy przygotować. Dodatkowo, niezbędna jest przegotowana woda i przyprawy. Najczęściej używa się pieprzu, czosnku i liści laurowych, chociaż może się to zmieniać w zależności od regionu i rodzinnych tradycji.
Wszystkie składniki należy wymieszać w dużym słoju lub butelce i odstawić na kilka dni w ciemne miejsce. Bardzo istotnym jest, aby nie zakręcać szczelnie pojemnika, gdyż w ten sposób utrudnimy fermentację. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przykrycie wierzchu naczynia szmatką lub gazą.
Należy koniecznie pamiętać o regularnym mieszaniu zakwasu. Po około sześciu dniach powinien być on gotowy. Wówczas możemy go odcedzić i wykorzystać do zrobienia aromatycznej zupy. Zakwas można też przygotować z wyprzedzeniem. Wówczas należy przechowywać go w lodówce w szczelnie zamkniętej butelce.
Jak przyspieszyć produkcję domowego zakwasu?
Przygotowanie domowego zakwasu zwykle zajmuje około tygodnia. Z tego względu przygotowanie go warto zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Istnieje jednak sposób na to, aby przyspieszyć ten proces. W tym celu należy dodać do słoika z zakwasem nieco wody spod kiszonych ogórków lub kapusty. Możesz też włożyć do niego skórkę chleba upieczonego na zakwasie. We wszystkich przypadkach efekt będzie ten sam - fermentacja przyspieszy.
Po czym rozpoznać zepsuty zakwas?
Aby mieć pewność, że zaserwujemy bliskim w święta pyszną zupę, warto upewnić się, że zakwas się nie zepsuł. Sygnałem ostrzegawczym powinna być pleśń. Wówczas cały proces należy rozpocząć od początku, gdyż zakwas został zanieczyszczony i nie nadaje się już do użycia.
Nie powinniśmy się jednak niepokoić, gdy na wierzchu zakwasu pojawia się piana. To naturalny skutek fermentacji i oznacza jedynie, iż cały proces przebiega prawidłowo.
1. Tradycyjny zakwas żytni na żur, żurek i barszcz biały
Zobacz przepisTradycyjny zakwas żytni na żur, żurek i barszcz biały/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Zakwas na barszcz biały
Zobacz przepisZakwas na barszcz biały/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zakwas na żur owsiany
Zobacz przepisZakwas na żur owsiany/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zakwas gryczany bezglutenowy na żurek
Zobacz przepisZakwas gryczany bezglutenowy na żurek/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie