Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas z kaszy gryczanej na żur.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14393
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1672
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16490
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6627
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14393
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1672
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16490
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6627
Składniki
Kaszę gryczaną zalej wodą przefiltrowaną lub źródlaną. Dosad kilka liści laurowych, kilka zaiaren ziela angielskiego, dwa lub trzy ząbki czosnku i pół łyżeczki soli. Słoik powinien być litrowy. Na zdjęciu dopiero zalane ziarna wodą.
Zakręć słoik i poczekaj 7 dni. Gotowy zakwas wygląda jak na załączonym zdjęciu, już powoli przestaje on fermentować. do zupy należy go zblendować razem z czosnkiem z zakwasu, usuwając uprzednio ziele angielskie i liście laurowe.