Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas gryczany bezglutenowy na żurek

Zakwas gryczany bezglutenowy na żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 54

Dodano:

Odsłon: 155

Zakwas z kaszy gryczanej na żur.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną zalej wodą przefiltrowaną lub źródlaną. Dosad kilka liści laurowych, kilka zaiaren ziela angielskiego, dwa lub trzy ząbki czosnku i pół łyżeczki soli. Słoik powinien być litrowy. Na zdjęciu dopiero zalane ziarna wodą.

  2. Zakręć słoik i poczekaj 7 dni. Gotowy zakwas wygląda jak na załączonym zdjęciu, już powoli przestaje on fermentować. do zupy należy go zblendować razem z czosnkiem z zakwasu, usuwając uprzednio ziele angielskie i liście laurowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wmk 25 lipca Żurek napewno jest bardzo smaczny, a czy ma posmak kaszy gryczanej?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń