Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas z kaszy gryczanej na żur.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3725
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2058
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5481
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5516
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3725
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2058
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5481
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5516
Składniki
Kaszę gryczaną zalej wodą przefiltrowaną lub źródlaną. Dosad kilka liści laurowych, kilka zaiaren ziela angielskiego, dwa lub trzy ząbki czosnku i pół łyżeczki soli. Słoik powinien być litrowy. Na zdjęciu dopiero zalane ziarna wodą.
Zakręć słoik i poczekaj 7 dni. Gotowy zakwas wygląda jak na załączonym zdjęciu, już powoli przestaje on fermentować. do zupy należy go zblendować razem z czosnkiem z zakwasu, usuwając uprzednio ziele angielskie i liście laurowe.