Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym jest krupnik?
- Jaka jest historia krupniku?
- Co dodać do krupniku?
- Z czym podać krupnik?
- Jakie wartości odżywcze ma krupnik?
- Jak kiedyś gotowano krupnik?
- Jaka kasza na krupnik?
- Najlepsze przepisy na krupnik z kaszą
Krupnik to bardzo znana w polskiej kuchni zupa przygotowywana przede wszystkim z warzyw i kaszy. Warto wspomnieć, że danie to gościło na naszych stołach tak naprawdę już wiele wieków temu. Oczywiście z czasem receptura zmieniała się, niemniej jednak popularność pozostawała na tym samym poziomie, albo nawet rosła. Czy wiesz, skąd wzięła się nazwa krupnik? Wywodzi się od słowa „krupa”. Tak niegdyś określano kaszę jęczmienną.
Czym jest krupnik?
Mogłoby się wydawać, że nie ma sensu tłumaczyć, czym jest krupnik. W końcu to bardzo popularna zupa, która gości nierzadko na polskich i nie tylko stołach. Krupnik to po prostu zupa z warzyw i kaszy. Najczęściej stosuje się do niej kaszę jęczmienną, ale w niektórych przepisach można znaleźć także kaszę gryczaną. Zresztą dłuższy wywód na temat tego, jaka kasza do krupniku będzie najlepsza, znajdziesz w dalszej części artykułu.
W podstawowej wersji krupnik powstaje na bulionie z samych warzyw. Bardzo często jednak przyrządza się to danie na mięsie drobiowym lub wieprzowym. W wielu odmianach krupniku znajdziemy także ryż i grzyby. W niektórych domach podaje się do tej zupy także pieczone warzywa – to wydaje się bardzo dobrym pomysłem. Zupa zyskuje wówczas jeszcze głębszy i ciekawszy aromat.
Krupnik – jaka jest historia tej zupy?
Dzisiaj popularność krupniku jest ogromna. Nic dziwnego. To po prostu sycąca i przede wszystkim bardzo dobra zupa, która sprawdza się nie tylko jako rozgrzewające danie w zimie. Niegdyś jednak zupę przygotowywano głównie z jednego powodu. Chodziło o to, że składała się przede wszystkim z łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Krupnik z kaszą jaglaną jadano na przykład na dworze króla Władysława Jagiełły. Zresztą pisał o tym historyk Józef Peszka. Wspominał, że jagły podawano na królewski stół nawet więcej niż raz dziennie.
Przepis na krupnik, jak na wiele innych tradycyjnych polskich dań, przekazywano z pokolenia na pokolenie. Recepturę na tę przepyszną zupę zawarto nawet w słynnej kucharskiej książce z drugiej połowy XIX wieku „365 obiadów za 5 zł”. Autorką tego zbioru była Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Zachęcała do tego, aby krupnik podawać tego dnia, kiedy przygotowuje się pieczeń wołową lub zrazy na obiad. Chodziło o to, aby nie marnować mięsa niezużytego na pieczeń, tylko dodać go do krupniku. Zresztą dzisiaj tego typu praktyki są nadal bardzo częste. Jak widać kuchnia eko i zero waste była modna lata, lata temu.
Sprawdź także: Krupnik po staropolsku - przepis ze Smaker.pl
Co dodać do krupniku?
Przygotowanie krupniku wcale nie wydaje się problematyczne. Chodzi o to, aby świeże warzywa ugotować z kaszą, ziemniakami i ewentualnie mięsem. Potem pozostaje już tylko doprawienie zupy i posypanie go świeżą zieleniną, na przykład koperkiem czy natką pietruszki. Co dodać do krupniku z puli warzyw? Przede wszystkim sprawdzą się tutaj marchewka, korzeń pietruszki, por, cebula, seler, a nawet kapusta.
Z czym podawać krupnik?
Krupnik to, tak jak już wspomnieliśmy, zupa bardzo pożywna i sycąca. Doskonale sprawdzi się zatem jako pojedynczy danie. Oczywiście może stanowić też pierwsze danie przed właściwym obiadem. W tej pierwszej wersji śmiało podaj krupnik z pajdą ciemnego, posmarowanego masłem chleba.
Krupnik - jakie ma wartości odżywcze?
Zastanawiasz się, jaką zupę ugotować dzisiaj na obiad? Koniecznie wypróbuj krupnik. Jakie wartości odżywcze ma ta znana zupa? Przede wszystkim jest to potrawa bardzo zdrowa i też niskokaloryczna. Oczywiście ta druga kwestia zależy od tego, czy zupa jest przygotowana na mięsie i ile ma w sobie tłuszczu. Zazwyczaj jednak talerz takiej zupy nie przekracza 120 kalorii. Dzięki dodatkowi dużej ilości warzyw i kaszy zupa ta jest bogata w potas, błonnik, żelazo, mieć, czy fosfor.
Sprawdź także: Prosty i sycący krupnik po staropolsku - przepis ze Smaker.pl
Jak dawniej gotowano krupnik?
Czy współczesny przepis na krupnik znacznie różni się od tego staropolskiego? Jak dawniej gotowano krupnik? Przede wszystkim niegdyś nie do końca przywiązywano wagę do składników i ich proporcji. Zupę tę przygotowywano po prostu z tego, co było. Zazwyczaj były to różnorodne warzywa, rzadziej mięso, które kiedyś stanowiło produkt deficytowy.
W krupniku były ziemniaki, które sprawiały, że danie to było jeszcze bardziej sycące. Trudno jednoznacznie powiedzieć, która kasza niegdyś królowała w krupniku. Zapewne były to przede wszystkim kasza jęczmienna i perłowa. Z drugiej strony wspomnieliśmy też o kaszy jaglanej. Dzisiaj stosujemy różne rodzaje kaszy, a nawet ryż. Słyszeliśmy także o wersji z płatkami owsianymi. Sprawdź, jaką kaszę najlepiej wybrać do tej znanej, pysznej i sycącej zupy.
Jaka kasza na krupnik?
Jaką kaszę najlepiej wybrać do krupniku? Zacznijmy od smacznej klasyki, czyli kaszy jęczmiennej. Warto też wspomnieć, że kasza jęczmienna dzieli się na tę drobniejszą perłową oraz grubszy pęczak. Zresztą to właśnie z kaszy jęczmiennej, którą niegdyś nazywano krupą, pochodzi nazwa omawianej właśnie zupy. Czy kasza jęczmienna to jeden rodzaj kaszy, którą możesz zastosować do tej zupy? Oczywiście, że nie. Sprawdź inne opcje.
Kasza jaglana niedawno wróciła do łask. Sprawdza się między innymi na śniadania czy do roślinnych kotletów. Doskonale nada się także do krupniku. Przed ugotowaniem warto przepłukać ją gorącą wodą albo chwilę uprażyć na suchej patelni. Wówczas ewentualnie gorzki smak zostanie wyeliminowany. Kasza jaglana jest delikatna, lekkostrawna, więc na pewno sprawdzi się u osób na diecie czy na przykład posmakuje dzieciom.
A co z kaszą manną? Ta wyjątkowo delikatna kasza bardzo „lubi” się z krupnikiem. Wystarczy wsypać ją bezpośrednio do garnka z gotującą się z zupą. Teraz pozostaje tylko zamieszać od czasu do czasu, aby pozbyć się zbitych grudek.
Sprawdź także opcję z kaszą gryczaną. Ugotują w osobnym garnku według zaleceń na opakowaniu albo dodaj po prostu od razu do zupy gotującej się na małym ogniu.
Ostatnio sporym zainteresowaniem cieszy się także kasza owsiana. To bardzo dobry sposób na urozmaicenie smaku tejże popularnej zupy. Przed dodaniem jej do krupniku, warto uprażyć ją na suchej patelni. Wówczas uwolni swój orzechowy aromat, który sprawi, że zupa zacznie smakować naprawdę wyjątkowo. Kasza ta może wyjątkowo zagęścić zupę, więc warto mieć to na uwadze. Jeżeli zastanawiasz się, ile kaszy należy dodać do krupniku, to pamiętaj o zasadzie, że lepiej mniej niż więcej. Kasza pęcznieje i na pewno zagęści zupę. Choć i wtedy nie będzie tragedii – zawsze możesz bowiem dolać bulionu.
Wypróbuj najlepsze przepisy na krupnik z kaszą - użytkownicy Smaker.pl podzielili się sprawdzonymi recepturami, w których użyli różnych rodzajów kaszy:
1. Krupnik z kaszą jęczmienną
Zobacz przepisKrupnik z kaszą jęczmienną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną
Zobacz przepisKrupnik z kaszą jaglaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Krupnik z kaszą pęczak
Zobacz przepisKrupnik z kaszą pęczak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Krupnik z kaszą gryczaną
Zobacz przepisKrupnik z kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Krupnik z kaszy kuskus
Zobacz przepisKrupnik z kaszy kuskus / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem
Zobacz przepisKrupnik z kaszą pęczak i kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Krupnik z kaszą orkiszową
Zobacz przepisKrupnik z kaszą orkiszową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jakie efekty daje kawa z cytryną? »
Czy grillowanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia i dla środowiska? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »