Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Staropolski krupnik"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 214
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 719
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 900
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 214
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 719
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 900
Składniki
Do garnka wlej 6 szklanek wody. Włóż opłukane mięso, obrane marchewki, pietruszkę, seler i listek laurowy. Posól do smaku. Gotuj około 30 minut na małym płomieniu.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Kaszę opłucz na sitku, dobrze osącz. Z wywaru wyjmij kurczaka oraz warzywa. Odłóż je na bok, a do garnka wrzuć ziemniaki oraz kaszę. Gotuj zupę dalej około 15 minut, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
Wyjęte z wywaru warzywa oraz borowiki pokrój w kostkę albo w słupki. Mięso oddziel od kości, podziel na kawałeczki. Warzywa, borowiki i kurczaka ponownie włóż do zupy. Gotuj razem jeszcze 3–5 minut.
Zupę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Koperek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Gotowy krupnik rozlej do miseczek. Posyp posiekanym koperkiem, ew. koperkiem wymieszanym pół na pół z natką pietruszki.
65 min • Porcja: 275 kcal •Cena porcji: 1,75 złŹródło: Naj