Przepis wart wypróbowania: "Staropolski krupnik"
Staropolski krupnik
Składniki
- 1/4 tuszki sprawionego kurczaka
- 2 marchewki
- 20 dag selera
- 1 pietruszka
- 4 spore ziemniaki
- 3–4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
- 2 suszone borowiki (namoczone i ugotowane)
- 1/3 pęczka koperku
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
Składniki
- 1/4 tuszki sprawionego kurczaka
- 2 marchewki
- 20 dag selera
- 1 pietruszka
- 4 spore ziemniaki
- 3–4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
- 2 suszone borowiki (namoczone i ugotowane)
- 1/3 pęczka koperku
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz

Etapy przygotowania
Do garnka wlej 6 szklanek wody. Włóż opłukane mięso, obrane marchewki, pietruszkę, seler i listek laurowy. Posól do smaku. Gotuj około 30 minut na małym płomieniu.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Kaszę opłucz na sitku, dobrze osącz. Z wywaru wyjmij kurczaka oraz warzywa. Odłóż je na bok, a do garnka wrzuć ziemniaki oraz kaszę. Gotuj zupę dalej około 15 minut, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
Wyjęte z wywaru warzywa oraz borowiki pokrój w kostkę albo w słupki. Mięso oddziel od kości, podziel na kawałeczki. Warzywa, borowiki i kurczaka ponownie włóż do zupy. Gotuj razem jeszcze 3–5 minut.
Zupę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Koperek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Gotowy krupnik rozlej do miseczek. Posyp posiekanym koperkiem, ew. koperkiem wymieszanym pół na pół z natką pietruszki.
65 min • Porcja: 275 kcal •Cena porcji: 1,75 złŹródło: Naj
Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52549
Ostatnio komentowane przepisy

W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52549


Składniki
- 1/4 tuszki sprawionego kurczaka
- 2 marchewki
- 20 dag selera
- 1 pietruszka
- 4 spore ziemniaki
- 3–4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
- 2 suszone borowiki (namoczone i ugotowane)
- 1/3 pęczka koperku
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
Do garnka wlej 6 szklanek wody. Włóż opłukane mięso, obrane marchewki, pietruszkę, seler i listek laurowy. Posól do smaku. Gotuj około 30 minut na małym płomieniu.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Kaszę opłucz na sitku, dobrze osącz. Z wywaru wyjmij kurczaka oraz warzywa. Odłóż je na bok, a do garnka wrzuć ziemniaki oraz kaszę. Gotuj zupę dalej około 15 minut, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
Wyjęte z wywaru warzywa oraz borowiki pokrój w kostkę albo w słupki. Mięso oddziel od kości, podziel na kawałeczki. Warzywa, borowiki i kurczaka ponownie włóż do zupy. Gotuj razem jeszcze 3–5 minut.
Zupę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Koperek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Gotowy krupnik rozlej do miseczek. Posyp posiekanym koperkiem, ew. koperkiem wymieszanym pół na pół z natką pietruszki.
65 min • Porcja: 275 kcal •Cena porcji: 1,75 złŹródło: Naj