Dania jednogarnkowe

Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Sprawdź, jakie mięso pasuje do bigosu, jaka kapusta pasuje najlepiej do tego dania, oraz czym przyprawić bigos.

Praktyczne porady, jak zrobić bigos? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas cierpliwości, jednak warto pamiętać, że przygotowany z dbałością może stać się hitem naszego świątecznego biesiadowania.

Sprawdź także: Jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej? Ta pierwsza tylko udaje zdrową

Jak zrobić bigos? 

Ekspresowy bigos możemy przygotować w szybkowarze, jednak ten tradycyjny wymaga od nas znacznie więcej cierpliwości. Niezbędny będzie nam duży garnek o grubym dnie, w którym bez problemu będziemy mogli wymieszać potrawę. Bigos zawsze gotujemy bez pośpiechu, na małym ogniu często mieszając. Gdy potrawa jest gotowa, należy odstawić ją w chłodne miejsce, a następnie przez trzy kolejne dni podgrzewać i ponownie schładzać. Dopiero wówczas wszystkie smaki się rozwiną i dokładnie ze sobą połączą.

Jaką kapustę dodać do bigosu? 

Co oczywiste, bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie kapustę słodką, niekiszoną. Bardzo ciekawy efekt smakowy otrzymamy mieszając ze sobą oba rodzaje kapusty. Wybierając tę ostatnią opcję pamiętajmy, że początkowo oba rodzaje kapusty należy gotować osobno, gdyż surowa kapusta połączona z kiszoną, nigdy nie stanie się miękka.

Jakie mięso pasuje do bigosu?

Dla bigosu mięso jest składnikiem równie ważnym co kapusta. Jego ilość w potrawie zależy od naszych indywidualnych upodobań i rodzinnych tradycji, jednak zwykle przyjmuje się zasadę, że na każde 1,5 kg kapusty powinien przypadać 1 kilogram mięsa. Chcąc ugotować autentyczny, staropolski bigos, powinniśmy wykorzystać co najmniej kilka rodzajów mięs. Zwykle wykorzystuje się boczek, kiełbasę, wieprzowinę lub wołowinę. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dodanie kaczki, gęsiny, dziczyzny oraz wędzonki, dzięki którym bigos zyska niepowtarzalny smak.

Czym przyprawić bigos? 

Należy pamiętać, że nie sama kapusta i mięsa tworzą pyszny bigos. Jego smak zależy również od wybranych przez nas dodatków. Nie możemy zapomnieć, chociażby o przyprawach, takich jak ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, czy też cząber. Doskonałym dodatkiem do bigosu będą również suszone grzyby, wędzone śliwki lub domowej roboty powidła, dzięki którym potrawa nabierze głębokiego i bardzo bogatego aromatu.

Co jeszcze warto dodać do bigosu? Wiele zależy od waszej inwencji oraz rodzinnych tradycji. Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na to danie, koniecznie wykorzystajcie pomysły naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

1. Bigos z boczniakami wigilijny

 Bigos z boczniakami wigilijny Zobacz przepis

Bigos z boczniakami wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Domowy bigos

 Domowy bigos Zobacz przepis

Domowy bigos / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Tradycyjny bigos

 Tradycyjny bigos Zobacz przepis

Tradycyjny bigos / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pieczony bigos

 Pieczony bigos Zobacz przepis

Pieczony bigos / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Bigos staropolski

 Bigos staropolski Zobacz przepis

Bigos staropolski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Bigos cygański

 Bigos cygański Zobacz przepis

Bigos cygański / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Bigos na dziczyźnie

 Bigos na dziczyźnie Zobacz przepis

Bigos na dziczyźnie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Bigos wigilijny

 Bigos wigilijny Zobacz przepis

Bigos wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2752

30 min
4

Przepis dnia

Ciasta Szarlotka z pianką budyniową

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 14879

60 min
52
15 min
10
15 min
3
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 1119

30 min
7
Przetwory Papryka konserwowa krojona w paski

Udało mi się kupić tanio paprykę i oto jeszcze kilka słoików ląduje w spiżarn...

Odsłon: 145

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

3
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8