Spis treści:
- Jak zrobić bigos?
- Jaką kapustę dodać do bigosu?
- Jakie mięso pasuje do bigosu?
- Czym przyprawić bigos?
Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas cierpliwości, jednak warto pamiętać, że przygotowany z dbałością może stać się hitem naszego świątecznego biesiadowania.
Sprawdź także: Jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej? Ta pierwsza tylko udaje zdrową
Jak zrobić bigos?
Ekspresowy bigos możemy przygotować w szybkowarze, jednak ten tradycyjny wymaga od nas znacznie więcej cierpliwości. Niezbędny będzie nam duży garnek o grubym dnie, w którym bez problemu będziemy mogli wymieszać potrawę. Bigos zawsze gotujemy bez pośpiechu, na małym ogniu często mieszając. Gdy potrawa jest gotowa, należy odstawić ją w chłodne miejsce, a następnie przez trzy kolejne dni podgrzewać i ponownie schładzać. Dopiero wówczas wszystkie smaki się rozwiną i dokładnie ze sobą połączą.
Jaką kapustę dodać do bigosu?
Co oczywiste, bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie kapustę słodką, niekiszoną. Bardzo ciekawy efekt smakowy otrzymamy mieszając ze sobą oba rodzaje kapusty. Wybierając tę ostatnią opcję pamiętajmy, że początkowo oba rodzaje kapusty należy gotować osobno, gdyż surowa kapusta połączona z kiszoną, nigdy nie stanie się miękka.
Jakie mięso pasuje do bigosu?
Dla bigosu mięso jest składnikiem równie ważnym co kapusta. Jego ilość w potrawie zależy od naszych indywidualnych upodobań i rodzinnych tradycji, jednak zwykle przyjmuje się zasadę, że na każde 1,5 kg kapusty powinien przypadać 1 kilogram mięsa. Chcąc ugotować autentyczny, staropolski bigos, powinniśmy wykorzystać co najmniej kilka rodzajów mięs. Zwykle wykorzystuje się boczek, kiełbasę, wieprzowinę lub wołowinę. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dodanie kaczki, gęsiny, dziczyzny oraz wędzonki, dzięki którym bigos zyska niepowtarzalny smak.
Czym przyprawić bigos?
Należy pamiętać, że nie sama kapusta i mięsa tworzą pyszny bigos. Jego smak zależy również od wybranych przez nas dodatków. Nie możemy zapomnieć, chociażby o przyprawach, takich jak ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, czy też cząber. Doskonałym dodatkiem do bigosu będą również suszone grzyby, wędzone śliwki lub domowej roboty powidła, dzięki którym potrawa nabierze głębokiego i bardzo bogatego aromatu.
Co jeszcze warto dodać do bigosu? Wiele zależy od waszej inwencji oraz rodzinnych tradycji. Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na to danie, koniecznie wykorzystajcie pomysły naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.
1. Bigos z boczniakami wigilijny
Zobacz przepisBigos z boczniakami wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie