Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić sos czosnkowy na grilla?
- Jak zrobić sos tzatziki na grilla?
- Jak zrobić sos 1000 wysp?
- Jak zrobić dip serowo-orzechowy?
- Jak zrobić turecki dżadżyk?
- Jak zrobić sos meksykański?
- Jak zrobić sos paprykowy do mięs?
- Jak zrobić dip majonezowo-miodowy?
- Jak zrobić sos musztardowy?
- Jak zrobić ostry sos diabelski?
- Jak zrobić sos barbecue?
O tym, jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei całkowicie zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk.
Sprawdź także: 5 najlepszych sałatek na grilla

Różnego rodzaju dipy szczególną rolę odgrywają w przypadku dań przygotowywanych na grillu. To właśnie dzięki nim, dymny smak zostaje nieco przełamany i ożywiony. Brakuje wam pomysłu na ciekawe sosy do grillowanych dań? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Sos czosnkowy

Sos czosnkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
To jeden z ulubionych sosów Polaków. Dodajemy go do pizzy, frytek oraz wielu innych potraw. Jest niezwykle uniwersalny - świetnie podkreśli smak soczystego mięsa, warzywnej sałatki oraz chrupiącego pieczywa z grilla.
2. Grecki sos tzatziki

Sos tzatziki na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten klasyczny sos z pewnością doskonale zna ten, kto kiedykolwiek spędzał urlop w Grecji. Ogórek i czosnek to idealne i odświeżające połączenie. Zwłaszcza w ciepłe, letnie dni.
3. Sos 1000 wysp

Sos tysiąca wysp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A może macie ochotę na smaki zza oceanu? W Stanach Zjednoczonych ten sos to najprawdziwsza klasyka gatunku. Wręcz idealnie pasuje do różnego rodzaju przekąsek i sałatek. Doskonale podkreśli również smak grillowanych mięs.
4. Dip serowo-orzechowy

Dip serowo-orzechowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście sosu serowego, powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości. Dip, dzięki dodatkowi orzechów jest niezwykle wyrazisty w smaku i gęsty. Świetnie sprawdzi się w roli dodatku do grillowanych mięs lub surowych warzyw.
5. Dżadżyk

Dżadżyk / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto turecka wariacja na temat greckiego sosu tzatziki. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają go jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
6. Domowy sos meksykański

Sos meksykański na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten sos jest tak smaczny, że warto przygotować go od razu w większej ilości. Jeśli zamkniesz go w szczelnym słoiczku, z powodzeniem wytrzyma w lodówce nawet kilka tygodni. Będzie idealnym dodatkiem do mięs i kanapek.
7. Sos paprykowy do mięs i wędlin

Sos paprykowy do mięs i wędlin / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowanie takiego sosu wymaga nieco wysiłku, jednak gwarantujemy, że w stu procentach wam się to opłaci. Jego intensywny i głęboki smak będzie idealnie pasować do mięs z rusztu.
8. Dip majonezowo-miodowy

Dip majonezowo-miodowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Smak tego dipu z pewnością pozytywnie zaskoczy każdego, kto go skosztuje. Słodycz miodu doskonale kontrastuje z ognistością chilli. Jeśli lubisz naprawdę ostre potrawy, możesz podwoić ilość papryki.
9. Sos musztardowy

Sos musztardowy do mięs / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W przypadku tego sosu warto eksperymentować z różnymi smakami musztard, gdyż każda z nich ma nieco inny stopień ostrości oraz aromat. Mieszając je ze sobą, można osiągnąć zaskakujące efekty.
10. Sos diabelski

Ostry sos diabelski na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mamy też wyjątkową propozycję dla miłośników pikantnych potraw. Poziom ostrości sosu możecie regulować, dodając większą lub mniejszą liczbę papryczek.
11. Sos BBQ, sos barbecue

Jak zrobić sos barbecue? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W zestawieniu najlepszych sosów do grilla nie mogłoby oczywiście zabraknąć też sosu BBQ, czyli barbecue. W Stanach Zjednoczonych bardzo często doprawia się nim mięso, właśnie podczas grillowania. Najlepiej pasuje do żeberek czy skrzydełek kurczaka.
Zobacz także:
Tajemnica apetytu rozwiązana. Odpowiadają za to bakterie jelitowe »
Masz ochotę na coś tłustego? Koniecznie spróbuj tej metody »
Najnowsze badania pokazują, że jedzenie smakuje lepiej, gdy jest spożywane rękami »
Będzie nas 11 miliardów. Skąd weźmiemy jedzenie? Z... farm rosnących pionowo! »