Dania jednogarnkowe

Jakie jedzenie zabrać w podróż, by wytrzymało całą drogę oraz nie wylądowało w śmietniku? Pakowanie się na wycieczkę jest często problematyczne. Nie wiemy, ile jedzenia faktycznie będziemy potrzebować, przez co zdarza nam się spakować za dużo. Dodatkowo zbyt wysoka temperatura może zaszkodzić naszym przekąskom. Sprawdźcie, jakie jedzenie zabrać w podróż! Jak się przygotować do wyjazdu, by nie czekały na nas „rewolucje żołądkowe”?

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Pakując się na podróż, często miewamy dylemat, co będzie dobrym rozwiązaniem na posiłek w drodze. Owoce z czasem tracą kolor i zapach, zupa mogłaby narobić bałaganu, kanapki wydadzą nieprzyjemny zapach… Jak radzić sobie z pakowaniem jedzenia na drogę? Jakie jedzenie zabrać w podróż? Przedstawiamy kilka propozycji szybkich przekąsek na drogę.

Sprawdź także: Jak odświeżyć czerstwy chleb? Sprawdzone sposoby

Dlaczego warto mieć własne przekąski w podróży?

Własne przekąski w podróży są dobrym powodem do stworzenia dodatkowego punktu programu. Oprócz zaplanowanego zwiedzania lub siedzenia w hotelu możemy zrobić przerwę w formie pikniku na świeżym powietrzu. Przyda się to ludziom zabieganym, którzy na co dzień nie mają czasu na wspólny posiłek. Przekąski na drogę przydadzą się zawsze, bo nigdy nie mamy pewności, kiedy poczujemy głód.

Własne przekąski dają nam pewność zawartych w nich składników. Sklepowe produkty nie zawsze są zdrowe, a do tego mogą zaszkodzić osobom z nietolerancjami żywności. Przy okazji domowe przekąski nie zaskoczą nas czymś, co nam nie smakuje. Możemy również wybrać przekąski adekwatnie do środka transportu. W końcu zupę z termosu możemy przelać na samochodowym parkingu, ale w pociągu zadanie może okazać się niewykonalne.

Zobacz: Ciasteczka z czekoladą

Jak przygotować jedzenie na drogę?

Gdy szykujemy się na wyjazd, o jedzeniu na drogę myślimy zdecydowanie na samym końcu. Planując wszystkie bagaże, wydatki oraz atrakcje, nie chcemy już zaprzątać sobie głowy tym, co będziemy jeść. Dobrym rozwiązaniem w tym momencie będą szybkie przekąski. Krótki czas przygotowania, zdrowo i smacznie. Istotne, by były jeszcze odpowiednio zapakowane. Chodzi tu o bezpieczeństwo prowiantu w podróży, jak i w trakcie jego spożywania.

Wyprawa samochodem ułatwia nam kwestię przekąsek na podróż. Wszystko przez większą przestrzeń na przechowanie prowiantu. Możemy również w dowolnym momencie się zatrzymać, celem zjedzenia posiłku. Gorzej, gdy jedziemy pociągiem. Wtedy mamy ograniczoną przestrzeń na swoje bagaże, a dodatkowo możemy coś ubrudzić. Dlatego też powinniśmy zapakować jedzenie w woreczki i korzystać głównie z suchego prowiantu.

Jakie jedzenie zabrać w podróż?

Sprawdźmy, jakie jedzenie najlepiej zabrać w podróż. Wciąż pozostajemy z myślą o zdrowych posiłkach, które nas nasycą i będą przygotowane w krótkim czasie. Od lat najczęściej na różne wyjazdy pakuje się kanapki. Wszystko przez to, że możemy stworzyć je zgodnie z własnymi upodobaniami.

Szykując kanapki, pamiętajmy o ograniczeniu w nich sosu. Może doprowadzić do ubrudzenia zarówno nas, jak i otoczenia. Dobrze będzie również wykorzystać lekkie składniki. Wędlina w wysokich temperaturach może się zepsuć. Rozwiązaniem może być serek kanapkowy z warzywami oraz grillowany kurczak. 

Z innych propozycji na szybkie, zdrowe oraz odpowiednie przekąski na każdy wyjazd możemy wymienić:

  • świeże owoce,
  • tortille jako zamienniki kanapek,
  • popcorn,
  • orzeszki lub mieszankę bakalii,
  • świeże warzywa z hummusem,
  • słodkie lub słone babeczki,
  • owocowe koktajle,
  • batoniki zbożowe (sklepowe lub domowej roboty).

Sprawdź także: Jak uratować sklejony makaron? Niezawodne triki!

Czy można wziąć swoje jedzenie na podróż samolotem?

Co w sytuacji, gdy nasza podróż musi być zrealizowana samolotem? Linie lotnicze mają dość restrykcyjną listę rzeczy, które można przewozić w bagażu. Czy w ogóle możemy wziąć ze sobą jedzenie do samolotu? Na szczęście żadna linia lotnicza nie zakazuje wnoszenia na pokład samolotu żywności. Najważniejsze, by żywność była szczelnie zapakowana i posiadała widoczną datę ważności.

Zarówno w bagażu podręcznym, jak i rejestrowanym możemy przewozić:

  • ciasta,
  • chrupki oraz batony,
  • kiełbasy i produkty wędliniarskie,
  • owoce + warzywa,
  • produkty w puszkach lub słoikach,
  • kanapki,
  • herbatniki.

Czego nie jeść w podróży i przed podróżą?

Nad posiłkami powinniśmy zastanowić się nie tylko pod kątem przekąsek w podróży. Ważną kwestią jest również nasze żywienie przed wyjazdem i w jego trakcie. Im dłuższa podróż, tym mocniej powinniśmy pilnować tego, co jemy. Złe plany żywieniowe mogą skutkować biegunką, wymiotami, wzdęciami etc. Nie chcemy raczej popsuć sobie letniego wypoczynku?

Przed wyjazdem nie powinniśmy eksperymentować w kuchni. Może się okazać, że część składników źle wpływa na nasz organizm, bądź możemy dostać alergii. Jeśli kiedykolwiek coś zaszkodziło nam na żołądku, starajmy się tego unikać przed podróżą. Takimi produktami są przeważnie grzyby, fasola, kapusta, słodycze oraz alkohol. Warto również przed podróżą zacząć spożywać probiotyki, które będą wspierać pracę jelit na samym wyjeździe.

Kiedy jesteśmy już w trakcie podróży, powinniśmy pilnować nawodnienia organizmu. Pomimo mniejszych szans na toaletę, przy warunkach jazdy często wręcz pogoda utrudnia funkcjonowanie. Brak nawodnienia doprowadzić może do zaparć oraz bólów głowy. Równie ważne jest jedzenie przekąsek z umiarem. Przejedzenie może tylko pogorszyć nam samopoczucie w drodze. Alkohol, fast food czy napoje gazowane również źle wpłyną na nasze trawienie. Dobrze będzie więc powstrzymać się od nich do czasu dojechania na miejsce wycieczki.      

Sprawdź, jakie jedzenie zabrać w drogę:

1. Tortilla z jajecznicą

 Tortilla z jajecznicą Zobacz przepis

Tortilla z jajecznicą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wrap z kurczakiem i awokado

 Wrap z kurczakiem i awokado Zobacz przepis

Wrap z kurczakiem i awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kanapka tunezyjska

 Kanapka tunezyjska Zobacz przepis

Kanapka tunezyjska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Klasyczny hummus

 Klasyczny hummus Zobacz przepis

Kremowy hummus / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kanapka

 Kanapka Zobacz przepis

Kanapka na podróż / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Bagietka z jajkiem

 Bagietka z jajkiem Zobacz przepis

Bagietka z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Batoniki zbożowe

 Batoniki zbożowe Zobacz przepis

Batoniki zbożowe na drogę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Batoniki energetyczne

 Batoniki energetyczne Zobacz przepis

Batoniki energetyczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Malinotruskawka - japoński owoc dla smakoszy. Poznaj zasady uprawy »

Jak stosować sodę oczyszczoną na ślimaki? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1592

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 335

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8