Jakie odmiany truskawek są najlepsze do ciast, jakie do deserów, a jakie do przetworów? Sprawdź

Trwa sezon na truskawki. To właśnie teraz owoce te są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne, warto więc wykorzystać je do domowych słodkości. Świetnym pomysłem jest również przygotowanie przetworów z truskawek, które będą pysznym wspomnieniem minionego lata. Sprawdź, które odmiany truskawek najlepiej wybierać do przetworów, a które do deserów.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Czy wiedziałeś, że istnieje około 2000 odmian truskawek, różniących się od siebie kolorem, zapachem i smakiem. Niektóre z nich najlepiej będą smakować jako samodzielna przekąska, bez żadnych dodatków, inne natomiast idealnie sprawdzą się na przetwory lub do deserów.

Sprawdź także: Co można zrobić z truskawek na szybko? 

Jakie właściwości odżywcze mają truskawki?

Truskawki to owoce, które są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Znajdziesz w nich szereg witamin, m.in.: witaminę C, A, E oraz witaminy z grupy B. Owoce te są również źródłem błonnika, oraz pektyn, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy oraz procesy trawienne. Co więcej, spożywanie truskawek wspiera prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego.

Truskawki to także doskonały wybór dla osób, które dbają o sylwetkę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, a 100 g tych owoców zawiera jedynie 33 kcal.  Będą stanowić doskonały dodatek do słodkich śniadań, np. owsianek, możesz wykorzystać je również do ciast bez pieczenia, a nawet wytrawnych sałatek.

Jakie truskawki wybrać do deserów?

Lody z truskawkami, ciasta na zimno z galaretką truskawkową, bezy z dodatkiem świeżych owoców. Letnie słodkości nie mogą obyć się bez świeżych truskawek. Do najpopularniejszych odmian truskawek wykorzystywanych do deserów, należy Honeoye. Owoce z tej odmiany są dosyć twarde, ciemnoczerwone oraz charakteryzują się intensywnym aromatem. Równie popularna jest odmiana Kent, którą można rozpoznać po kształcie serca. Jej owoce są błyszczące, słodkie i bardzo soczyste. Do odmiany Korona należą truskawki deserowe o delikatnym smaku i pięknie pachnących owocach.

W czerwcu możesz spotkać się również z odmianą zwaną Onebor, to duże owoce, o stożkowatym kształcę, charakteryzujące się intensywną czerwienią, są soczyste i aromatyczne. Jedną z wczesnych odmian truskawek jest Kama, na początku sezonu ma duże owoce, o delikatnym i miękkim miąższu. Ostara to odmiana, w której możesz doszukać się smaku poziomki, natomiast Elsanta posiada kuszący aromat malin.  

Jakie truskawki wybrać do przetworów?

Nie możesz wyobrazić sobie zimy bez domowych konfitur, dżemów i soków z truskawek? Zanim wybierzesz się na zakupy do sklepu, czy na pobliski targ, warto abyś zapoznał się z odmianami truskawek do przetworów. Bardzo często możesz spotkać się z tzw. Murzynkami, które charakteryzują się ciemnym kolorem, są słodkie i soczyste.

Do przygotowania przetworów możesz wybrać również odmianę zwaną Pandorą. Jej owoce są duże, pomarańczowo-czerwone, aromatyczne często określane jako winno-słodkie. Dobrym wyborem będzie również Dukat, odmiana, która ma ciemnoczerwone owoce, dobrze sprawdzi się zarówno do dżemów i konfitur, jak i do mrożenia. Na straganach możesz spotkać się również z odmianą Senga. Takie truskawki są niezwykle słodkie, soczyste oraz intensywnie czerwone.

Zobacz: Jak zrobić ciasto kokosowo-truskawkowe? 

Uniwersalna odmiana truskawek

Szukasz truskawek, które możesz zjeść po umyciu, przemycić do deserów lub przetworzyć na pyszny dżem, lub sok? Doskonałą odmianą o uniwersalnym zastosowaniu będzie holenderska Polka. Te truskawki są intensywnie czerwone, duże, mają owoce przypominające stożek, są słodkie i niezwykle soczyste.

Chcesz sprawdzić, jak w pełni wykorzystać sezon na truskawki? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników na pyszne desery i przetwory z truskawkami w roli głównej.

1. Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone

 Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone Zobacz przepis

Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Ciasto z truskawkami

 Ciasto z truskawkami Zobacz przepis

Ciasto z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Lody truskawkowe z mascarpone

 Lody truskawkowe z mascarpone Zobacz przepis

Lody truskawkowe z mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Dżem i sok truskawkowy

 Dżem i sok truskawkowy Zobacz przepis

Dżem i sok truskawkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Tarta z truskawkami

 Tarta z truskawkami Zobacz przepis

Tarta z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Pleśniak z truskawkami

 Pleśniak z truskawkami Zobacz przepis

Pleśniak z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Tort Truskawkowy

 Tort  Truskawkowy Zobacz przepis

Tort Truskawkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Dżem z płatków róży i truskawek

 Dżem z płatków róży i truskawek Zobacz przepis

Dżem z płatków róży i truskawek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Konfitura truskawkowa z pomarańczą

 Konfitura truskawkowa z pomarańczą Zobacz przepis

Konfitura truskawkowa z pomarańczą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

10. Beza Pavlova z truskawkami

 Beza Pavlova z truskawkami Zobacz przepis

Beza Pavlova z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz także:

Jagoda kamczacka - jakie ma właściwości? »

Co dodać do owsianki, by była zdrowa i smaczna? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 110

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 132

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 139

60 min
7
Śniadania Nadzienie serowe do naleśników- 2 składniki

Tylko twaróg i kremowy jogurt smakowy, u mnie kokosowo, migdałowy. Tak wykorz...

Odsłon: 164

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

25
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326