Jakie przyprawy dodać do kiszenia ogórków?

Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie?

Fot. 123RF/Picsel

Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już kiszonymi.

Jakie ogórki najlepiej nadają się do kiszenia?

Jeśli chcemy cieszyć się naprawdę smacznymi małosolnymi, powinniśmy korzystać z możliwie jak najlepszego produktu bazowego. W tym wypadku, warto zaopatrzyć się w ogórki u zaufanego źródła. Postarajcie się zakupić ogórki, które nie były nadmiernie nawożone ani nie miały styczności z pestycydami. Warto zwrócić uwagę, by były to ogórki świeże, jędrne, nieuszkodzone i niezbyt wyrośnięte. Podczas kiszenia, w środku tych naprawdę dużych ogórków mogą pojawiać się puste przestrzenie, przez które staną się one niezbyt apetyczne. A tego przecież chcemy uniknąć.

Jak przygotować zalewę do ogórków małosolnych?

Zbyt słaba solanka sprawi, iż nie ukiszą się one odpowiednio i będą narażone na zepsucie. Z kolei zalewa o zbyt mocnym stężeniu sprawi, że będą one niejadalne. Jaka jest więc złota proporcja? W tym wypadku warto trzymać się starej, babcinej zasady: na każdy litr wody dodajemy dużą, czubatą łyżkę soli. W ten sposób możecie przygotować dowolną ilość ogórków i za każdym razem wyjdą idealne.

Jakie przyprawy warto dodać do ogórków małosolnych?

To właśnie dzięki nim ogórki małosolne zyskują naprawdę wyjątkowy aromat i smak. Chociaż w tym wypadku mamy szerokie pole do popisu, to naszym zdaniem najsmaczniejsze powstają przy wykorzystaniu klasycznego przepisu, a ten zaleca użycie:

- ząbków czosnku - koniecznie polskiego, o silnym aromacie

- korzenia chrzanu - powinien być świeży, aby oddał do zalewy jak najwięcej smaku

- liści chrzanu - co dodatkowo nada ogórkom nieco ostrości i wyrazistości

- kopru - najlepiej dużych kwiatostanów z nasionami. Jeśli ich nie masz, sięgnij po zielone łodygi dostępne w każdym sklepie spożywczym

Nasze babcie dodawały do ogórków także liście wiśni, porzeczek lub aronii, które nadawały im bardzo ciekawy posmak. Dodatkowo, do kiszenia warto dodać również liście dębu - znajdziemy w nich dużo garbników, chroniących nasze przetwory przed zepsuciem.

Bardzo istotnym jest, aby wszystkie przyprawy dodawane do ogórków były świeże i dobrze oczyszczone.Jeśli użyjemy suszonych, ogórki staną się gorzkie, z kolei wszystkie zanieczyszczenia, które dostaną się do ogórków mogą sprawić, że kiszonki zapleśnieją.

Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością przypraw, gdyż w ten sposób możesz stłumić naturalny aromat ogórków. Przyjmuje się, że masa dodatków nie powinna przekraczać 3% masy ogórków.

Jeśli chcesz przygotować naprawdę smaczne ogórki małosolne, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Ogórki małosolne

Fot. Wiejska-chatka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Małosolne na wodzie gazowanej

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ogórki małosolne na sucho

Fot. Izaa_a na Smaker.plAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pikantne małosolne

Fot. Malta14 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Najlepsze ogórki małosolne

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania grzybek zwyczajny

Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...

Odsłon: 67

wszystkie
2
15 min
6
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1