Jedz takie zestawy na śniadanie, a szybko schudniesz

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – ile razy słyszeliście to zdanie? Prawdopodobnie trudno byłoby to zliczyć. A jednak, jak większość rzeczy, które mama mówi nam w dzieciństwie, jest to prawda. Śniadanie rzeczywiście jest niezwykle istotne w naszej diecie. Także do tego, by chudnąć.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Dlaczego jeść białkowe śniadanie?

Co jeść na śniadanie, żeby schudnąć?

- Czy dieta śniadaniowa jest zdrowa?

- Co jeść na śniadanie?

 

Bez śniadania nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować sprawnie - nie ma energii, by się „włączyć", mówiąc najbardziej kolokwialnie. Niestety osoby starające się zrzucić kilka kilogramów najchętniej rezygnują właśnie ze śniadań. Lepiej o tym zapomnieć i postawić na posiłki, które mogą wspomóc odchudzanie.

Śniadanie bogate w białko na podkręcenie metabolizmu

Dieta białkowa, jak każda dieta, która nie jest zrównoważona, nie należy do najzdrowszych. Nikt jednak nie powiedział, że każdy posiłek musi zawierać ogromne ilości białka i minimalne ilości węglowodanów. Aby odrobinę wspomóc swój metabolizm, możecie postawić na białkowe śniadania.

Śniadanie bogate w białko sprawia, że metabolizm staje się szybszy, a co za tym idzie, umożliwia lepsze spalanie tłuszczu. Dlaczego tak się dzieje? Ze względu na zjawisko zwane termogenezą. To natężenie przemian metabolicznych, spowodowanych faktem, iż białko jest trudniejsze do spalenia i przyswojenia niż inne substancje odżywcze. W diecie odchudzającej bilans składników powinien wyglądać następująco:

  • 30% białka
  • 50% węglowodanów
  • 20% tłuszczów

Dzięki temu dostarczacie organizmowi wszystkich niezbędnych składników, jednocześnie wspierając swój metabolizm. Co jeść na śniadania bogate w białko? Doskonałym przykładem jest jaglanka na mleku. Kasza jaglana w 100 gramach zawiera aż 10 gramów białka. Do tego warto dodać orzechy ziemne, które również są bogatym źródłem białka.

Jaglanka zawiera też węglowodany złożone, które zapewnią odpowiednią pracę mózgu. Pamiętajcie bowiem, że mózg zasilany jest glukozą, która jest niezbędnym elementem naszej diety. Dużo lepiej jednak przyswajać węglowodany złożone zamiast prostych, które uwalniają glukozę dłużej i w bardziej ustabilizowany sposób. Śniadania białkowe mogą składać się także z jogurtu naturalnego z płatkami czy jajecznicy.

Zobacz: Miska śniadaniowa z quinoą

Co jeść na śniadanie, żeby schudnąć?

Zacznijmy od tego, że konieczne jest jedzenie śniadań w ogóle. Odpuszczanie sobie jedzenie nie jest zbyt mądrym posunięciem - organizm potrzebuje zbilansowanych posiłków, które regularnie zasilają go w trakcie dnia. Dlatego, jeśli jesteście na diecie, nie rezygnujcie z jedzenia. Zmniejszcie ilości posiłków, jeśli takie są zalecenia dietetyka, jednak z całą pewnością nie omijajcie ich.

Na śniadania, które wesprą odchudzanie, warto jeść przede wszystkim posiłki zbilansowane, które zawierają duże ilości błonnika, takie jak płatki owsiane. Owsianka jest doskonałym daniem dietetycznym, który dostarcza nie tylko masę błonnika zapewniającego uczucie sytości przez dłuższy czas, ale również składniki odżywcze. Jeśli jesteście na diecie, warto ugotować owsiankę nie na mleku, ale na wodzie bądź też mleku roślinnym, które również jest bogate w wapń czy żelazo (w zależności od rodzaju). Będzie także lżejsze od mleka krowiego.

To też idealne rozwiązanie dla osób z nietolerancją laktozy. Jeśli cierpicie na cukrzycę, nie gotujcie płatków. Indeks glikemiczny suchych płatków to IG=40, jednak po ugotowaniu jest już wysoki, IG=60. Zamiast mleka wybierzcie zatem jogurt grecki bądź inny jogurt naturalny. Do owsianki możecie dodać także nasiona chia, które mają wiele dobrze przyswajalnego białka. To dobre wyjście dla osób starających się trochę podkręcić swój metabolizm.

Jakie inne dania będą dobre na śniadanie? Na przykład orzechy i masło orzechowe. Chociaż orzechy mają dużo kalorii, zawarte w nich tłuszcze, błonnik i białko wspierają odchudzanie. Oczywiście należy pamiętać, by uważać z ilością. Dlatego masło orzechowe lub orzechy można dodać do owsianki. Dobrym śniadaniem będzie także pełnoziarnisty, ciemny chleb z masłem orzechowym i owocami - tu świetnie sprawdzi się banan. Ze względu na błonnik zawarty w chlebie, zwykle zjada się około dwóch kawałków w trakcie śniadania. Organizm wie jednak dobrze, że jest pełen.

 

Sprawdź także: Jajka na śniadanie - jak je zrobić?

 

Jajka to kolejny doskonały przykład produktu spożywczego w sam raz na śniadanie. Już jedno jajko jest w stanie dostarczyć 6 gramów dobrze przyswajalnego białka. Białko, jak już wskazaliśmy, jest produktem niezbędnym w trakcie śniadań dietetycznych, gdyż daje uczucie nasycenia, a także podkręca metabolizm organizmu. Warto połączyć jajka z warzywami oraz produktami pełnoziarnistymi. Z jajka i awokado można zrobić pastę, która dostarczy ciału białka i kwasów nienasyconych. Z kolei chleb pełnoziarnisty to masa błonnika i węglowodanów złożonych. Warto pamiętać jednak, że jajka - a właściwie żółtko jajka - zawiera również cholesterol. Dlatego nie zaleca się jedzenia jajek codziennie. Dla większości osób jedno jajko dziennie będzie dobrym wyborem. U osób z podwyższonym cholesterolem lepiej zmniejszyć tę ilość o jedno lub dwa jajka.

A co do śniadania? Najlepiej woda, która nie ma żadnych kalorii. Jeśli jednak chcecie dodatkowo podkręcić metabolizm, możecie skorzystać z najpopularniejszego naturalnego spalacza tłuszczu, jakim jest zielona herbata. Jest ona bogata w polifenole, które charakteryzują się działaniem przeciwutleniającym. Oprócz tego znajdziemy w niej także kofeinę, która wspiera spalanie tkanki tłuszczowej, a także hamuje apetyt.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Dieta śniadaniowa - z tego lepiej zrezygnować

W internecie znaleźć można wiele sposobów na to, by schudnąć. Niestety najczęściej są one nierozsądne i mogą zrobić organizmowi sporo krzywdy. Jednym z takich sposobów na schudnięcie jest dieta śniadaniowa, której zasady są bardzo proste. Podczas diety śniadaniowej możecie jeść to, co tylko chcecie - ale jedynie na śniadanie. Powinno ono mieścić się w przedziale kalorii do 800 kcal. Przez resztę dnia można jeść wyłącznie warzywa i owoce oraz pić wodę. Konieczne są także ćwiczenia. Co jest złego w tej diecie?

Przede wszystkim jest ona niezrównoważona - nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nawet jeśli na śniadanie zjecie trochę białka, prawdopodobnie przez resztę dnia nie dostarczycie sobie tłuszczów i białka w odpowiedniej ilości. Ta dieta obfituje w węglowodany proste, które pochodzą z owoców. Rzeczywiście znaleźć w niej można kilka plusów, jak chociażby wysokie spożycie warzyw oraz błonnika, jednak to nie wystarczy, by rzeczywiście czuć się dobrze i chudnąć.

Dieta śniadaniowa nie zapewnia również odpowiedniej podaży kalorii, gdyż posiłki powinny mieścić się w 1000 kcal dziennie. Dla dorosłej osoby, nawet na diecie redukcyjnej, to stanowczo za mało. Z tego powodu po diecie śniadaniowej najprawdopodobniej czeka was efekt jo-jo.

Nie rezygnujcie ze śniadania. Zamiast żegnać się z posiłkiem z rana, lepiej wybierać zdrowe rozwiązania, takie jak owsianka, jogurt czy masło orzechowe.

 

1. Islandzkie śniadanie

Islandzkie śniadanie

Płatki owsiane ze skyrem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Power śniadanie

Śniadanie dodające energii

Kasza na śniadanie przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pełnoziarniste bułeczki buraczkowe

Pełnoziarniste bułeczki buraczkowe

Pełnoziarniste bułeczki z buraka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Szakszuka

Szakszuka

Jak zrobić szakszukę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Jajeczne śniadanie

Jajeczne śniadanie

Jajeczne śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? »

Idealne pieczone ziemniaki - jak zrobić? »

Triki na serniki - co zrobić, by wyszedł idealny? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 500

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0