Spis treści:
Amarantus to jedna z najstarszych roślin na świecie, która wywodzi się z Ameryki Północnej i Południowej. Nazywany jest też szarłatem wyniosłym i zaliczany do tzw. pseudo zbóż. Ze względu na wysoką wartość odżywczą nasion, wiele osób zjada je na śniadanie. Czy amarantus jest zdrowy? Dowiedz się, jak ziarna tej rośliny wpływają na zdrowie.
Czy amarantus jest zdrowy?
Amarantus można kupić w supermarketach lub sklepach z bio czy ekologiczną żywnością. To ziarna, które - ze względu na wysoką wartość odżywczą i bogaty skład - już od lat stanowią podstawę żywienia wielu ludzi. Witaminy i białka zapewniają właściwą dawkę energii i kalorii obowiązkowych dla ludzkiego ciała.
Czy amarantus jest zdrowy? Jak najbardziej - nasiona rośliny są skarbnicą witamin, m.in. A, C, E i tych z grupy B. To przy okazji silne antyoksydanty, które zwalczają szkodliwe działanie wolnych rodników, opóźniają starzenie się organizmu i wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na układ nerwowy.
Amarantus to także źródło minerałów, w tym przede wszystkim wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Dlatego poleca się go anemikom i kobietom w ciąży. Z kolei obecność białka w ziarnach sprawi, że przy regularnym spożywaniu, wzmocnisz kości i układ mięśniowy oraz dodasz sobie energii do działania. Z tego powodu powinni po nie sięgać sportowcy.
Jeśli wciąż zastanawiasz się, czy amarantus jest zdrowy, wiedz, że reguluje on poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Wspiera układ krążenia i jest też całkowicie bezpieczny dla osób uczulonych na gluten lub chorujących na celiakię. Zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, co przekłada się na usprawnienie procesów trawiennych, przeciwdziałanie zaparciom czy wzdęciom i dłuższe uczucie sytości. To wszystko ułatwia odchudzanie.
Jak gotować amarantus?
Zastosowanie amarantusa jest bardzo szerokie. Z jego nasion przygotowuje się ziarna ekspandowanego (tzw. popping), mąkę, płatki, kaszę czy olej. Pierwszy rodzaj produktu spożywczego najczęściej używa się jako zamiennika dla porannej owsianki. Jeśli masz ochotę go wypróbować, musisz jeszcze dowiedzieć się, jak gotować amarantus. Nie jest to wcale skomplikowane zadanie.
Na początku amarantus ekspandowany trzeba dokładnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Gdy odsączy się z nadmiaru płynu, należy go przełożyć do garnka i zalać dwiema objętościami wrzątku (np. przy ok. 100 gramach ziaren użyj 200 ml wody). Dzięki temu zacznie tracić goryczkę i ziemisty posmak oraz od razu się podgotuje. Następnie trzeba ustawić go na palniku o średniej mocy i gotować przez co najmniej 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ok. 15-17 minutach amarantus może wchłonąć całą wodę. Wtedy wystarczy dolać po prostu odrobinę wrzątku z czajnika.
Amarantus na śniadanie - zdrowszy niż owsianka
Skoro wiesz już, jak gotować amarantus, możesz przyrządzić śniadanie zdrowsze niż owsianka. Jak zrobić amarantusiankę, czyli miskę pysznego „zboża” z dodatkami? Do ugotowanych nasion koniecznie trzeba dodać trochę jogurtu naturalnego, żeby konsystencja stała się bardziej aksamitna i kremowa. Nie używaj soli, bo w roślinie jest już całkiem sporo sodu. Po wymieszaniu, na wierzchu wystarczy jeszcze ułożyć ulubione owoce - w lecie mogą to być wiśnie, jeżyny czy maliny, zimą - np. jabłka czy suszone figi (pamiętaj jednak, że te są kaloryczne). Warto też ugotowany amarantus łączyć z pulpami owocowymi - np. ze zmiksowanych truskawek, marakui czy mango.
Amarantusianka, czyli owsianka z amarantusa
Zobacz przepisAmarantusianka, czyli owsianka z amarantusa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Owocowy chłodnik z amarantusem
Zobacz przepisOwocowy chłodnik z amarantusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jabłecznik jaglany z amarantusem
Zobacz przepisJabłecznik jaglany z amarantusem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, wapteka.pl, apteka-melissa.pl, madameedith.com
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Na słodko i na słono. Wzmocni nie tylko smak potraw, ale i metabolizm »
Tarta z budyniem i jabłkami. Kruchy przysmak do popołudniowej kawy »
Taras i balkon pokrył zielony osad. Wsyp do ciepłej wody i wyszoruj, płytki będą lśniły »